Zviedrijas vides ministre izsaka nožēlu par Latvijā nonākušajiem nelegālajiem atkritumiem • IR.lv

Zviedrijas vides ministre izsaka nožēlu par Latvijā nonākušajiem nelegālajiem atkritumiem

9
Pagājušā gada 18.jūnijā Jūrmalā nelegālā izgāztuvē lielā ugunsgrēkā dega vecas riepas un citi platsmasas atkritumi. Foto: Ieva Makare, LETA

Zviedrijas vides ministre Karolīna Skūga laikrakstam “Dagens Nyheter” izteikusi  nožēlu par to, ka zviedru plastmasa nonāca Jūrmalā, Latvijā, kur nelegālā atkritumu uzglabāšanas vietā pērn izcēlās ugunsgrēks, aģentūru LETA informēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) padomniece Santa Vaļuma.

Skūga laikrakstam skaidrojusi, ka, pēc viņas domām, nepieciešams mainīt ne tikai Zviedrijas atkritumu apsaimniekošanu, bet arī ieviest stingrākus noteikumus visā Eiropas Savienībā, lai pārstrādājamo atkritumu kravas vairs nenonāktu citās valstīs bez noteikta pārstrādes mērķa un neveidotu nezināmas izcelsmes atkritumu uzkrāšanas vietas.

“Ja izrādīsies, ka atkritumi Zviedrijā ir šķiroti nelegālā veidā, un, ja tie tiek eksportēti firmām, kas nav godīgas un tos nepārstrādā, tad tas ir ļoti nopietni. Man jāsaka, ka esmu ļoti vīlusies Zviedrijas plastmasas pārstrādē,” laikrakstam sacījusi Skūga.

Vaļuma norādīja, ka Zviedrijas vides ministre plāno veikt sarunas, lai panāktu vienošanos par stingrākiem nosacījumiem valsts atkritumu pārstrādē un kontrolē.

Pērn 18.jūnija pēcpusdienā Jūrmalā, Slokas apkaimē, izcēlās ugunsgrēks kādā teritorijā, kur bez atļaujas tika glabāts liels daudzums plastmasas atkritumu. Tie dega 12 000 kvadrātmetru jeb 1,2 hektāru platībā. Ugunsgrēkam tika noteikta paaugstināta bīstamība. Izgāztuvē bija uzkrāti aptuveni 23 000 tonnu atkritumu. Ugunsgrēka vietā atrastas arī baterijas, elektrības vadi un aerosola pudeles.

Pēc notikušā izskanēja, ka attiecīgi atkritumi varētu būt ievesti no Zviedrijas. Jūlija sākumā Zviedrijas Valsts vides aizsardzības aģentūra apstiprināja, ka uz Latviju pārstrādei ir sūtītas plastmasas atkritumu kravas. Taču to galapunkts bijis cits uzņēmums, un aģentūrai nav skaidrs, kāpēc šie atkritumi nonākuši Jūrmalā, ja to galamērķis bija uzņēmums “Aggregare” pie Lojas Sējas novadā.

Aģentūrā pieļāva, ka šoreiz atkritumu pārvietošana varēja notikt, neievērojot “zaļajā sarakstā” iekļautās procedūras. Dokumenta kopija, ko Zviedrijas kolēģi saņēma no Latvijas Valsts vides dienesta, neesot pareizi aizpildīta, tāpēc tiek gaidīta informācija no Zviedrijas uzņēmumiem, toreiz tika skaidrots.

Valsts vides dienesta (VVD) priekšniece Inga Koļegova pēc notikušā pauda nostāju, ka Latvija varētu lūgt Zviedrijai aizvākt atkritumus no nelegālās atkritumu glabātavas Jūrmalā, kā arī segt izdevumus ugunsgrēka teritorijas attīrīšanai.

Ugunsgrēka teritorijas sakārtošanas darbus veica uzņēmums “Clean R”. Tam iztērētos aptuveni 550 000 eiro paredzēts piedzīt no SIA “Prima M”, kas saimniekoja šajā teritorijā.

Tāpat ziņots, ka Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) saistībā ar notikušo sāktā kriminālprocesā par aizdomās turētajiem atzinusi trīs personas.

Viena no šīm personām ir “Prima M” valdes locekle Lūcija Uzkliņģe, to viņa apstiprināja aģentūrai LETA. Citas aizdomās turētās personas viņa atteicās apspriest, vienīgi norādot, ka tie ir cita uzņēmuma darbinieki, kas tolaik bija saistīti ar “Prima M” darbību. Uzkliņģe sacīja, ka viņa un vēl divas personas tiek turētas aizdomās par nelicenzētu darbību, nevis ugunsgrēka izraisīšanu.

Komentāri (9)

Sskaisle 02.01.2018. 17.57

visi NA un ZZS kritizējošie komentāri tika izdzēsti – tāda lūk demokrātija – palasiet -kā tur lamā zviedrus , it ka zviedri te tos atkritumus saveda un miljonus ar to nopelnīja

jā – vēlēšanas tuovjas

http://www.delfi.lv/news/national/politics/zviedrijas-ministre-atvainojas-par-latvija-nonakusajiem-nelegalajiem-atkritumiem.d?id=49604019&com=1&reg=1&no=0&s=1&r=8246&reg=1#c72805275

+1
0
Atbildēt

1

    BardainaisSigne > Dusma 02.01.2018. 19.39

    Varbūt vides ministrs tos atkritumus zviedriem atņēma un te ieveda,vai?

    0
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 02.01.2018. 17.09

Skaisti – zviedri mums atvainojas, kamēr mūsu politiķiiem kaut kas tāds droši vien škiet neiespejams – atvainoties, atkāpties, novērst problēmu.

Pieraduši, ka čekisti visu nokārtos un tik rulllē

Kauns nelieši, fuj!

+1
0
Atbildēt

0

Sskaisle 02.01.2018. 16.48

būtu jau tomēr forši ja tauta drikstētu zināt visus savus patriotiskos varoņus – mūsu zemes piegānītājus –

+1
0
Atbildēt

1

    BardainaisSigne > Dusma 02.01.2018. 19.32

    Lasīt nemāki,vai?:Viena no šīm personām ir “Prima M” valdes locekle Lūcija Uzkliņģe, to viņa apstiprināja aģentūrai LETA. Citas aizdomās turētās personas viņa atteicās apspriest, vienīgi norādot, ka tie ir cita uzņēmuma darbinieki, kas tolaik bija saistīti ar “Prima M” darbību. Uzkliņģe sacīja, ka viņa un vēl divas personas tiek turētas aizdomās par nelicenzētu darbību.
    Droši vien kādi Vienotības vai JKP ziedotāji.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu