Jaunais “čekas maisu” likumprojekts kavēs VDK satura izpēti un publiskošanu • IR.lv

Jaunais “čekas maisu” likumprojekts kavēs VDK satura izpēti un publiskošanu

51
Foto: Edijs Pālens, LETA
Andrejs Judins

Vakar, 21. decembrī, Saeima atbalstīja likumprojektu, kas paredz VDK dokumentu publiskošanu un nodošanu Nacionālajam arhīvam. Kaut gan atbalstu VDK dokumentu nodošanu Nacionālajam arhīvam un pieejamības nodrošināšanu tiem, iesniegto likumprojektu atbalstīt nevarēju, jo tā pieņemšana ne tikai nesekmēs nosprausto mērķu sasniegšanu, bet tieši kavēs VDK arhīva satura izpēti un publiskošanu.

2014. gadā tika izveidota VDK zinātniskās izpētes komisija, kurai līdz 2018. gada 31. maijam ir jāpabeidz izpēte un pēc tās VDK dokumenti ir jāpublisko. Jautājums par čekas maisu publiskošanu ir jau sen izlemts, bet jaunais likumprojekts rada vairākus draudus šī mērķa sasniegšanai.

Pirmais. Likumprojekts paredz, ka dokumenti būs jāpārvieto uz Nacionālo arhīvu līdz 1. jūnijam, tas nozīmē, ka šajā laikā VDK izpētes komisija nevarēs ar tiem strādāt. Likumprojekta pieņemšanas gadījumā, komisijas darba pēdējos mēnešos notiks nevis VDK dokumentu izpēte, bet to droša nodošana no vienas institūcijas otrai, kas apdraud komisijas gala ziņojuma izstrādi.

Otrais. Tāpat likumprojekts paredz, ka publicējami ir visi Nacionālajā arhīvā esošie dokumenti, kas vēsta par PSKP/LKP un PSRS/LPSR VDK mijiedarbību, PSKP/LKP un PSRS/LPSR VDK vietu un lomu totalitārās varas sistēmā. Pēc arhīva sniegtās informācijas, tās ir 152 842 lietas ar vairāk nekā 15 miljoniem lapu. Šāda apjoma materiālu digitalizācija un to publiskošana prasa laiku un līdzekļus, un tas likumprojektā noteiktajā laikā nav izdarāms. 

Trešais. Atbilstoši likumprojektam, būs jāpublicē ne vien informācija par VDK darbiniekiem un aģentiem, bet arī par cietušajiem – personām, par kuriem VDK aģenti ir rakstījuši ziņojumus, tostarp par viņu reliģisko, politisko, seksuālo dzīvi, slimību vēsturi un citu privātās dzīves informāciju. Šāda pieeja ir klajā pretrunā ar visiem cietušo aizsardzības principiem un tā ir pāridarījums VDK informatoru upuriem.

Tātad ar šāda likuma pieņemšanu tiks pagarināts VDK izpētes komisijas darbs līdz nākamā gada beigām, bet, ņemot vērā nospraustos nereālos darba uzdevumus – iespējams arī vēl ilgāk.

Līdz šim šīs komisijas darbs katru gadu ir izmaksājis nodokļu maksātājiem 250 000 eiro, tātad nekvalitatīva likumprojekta dēļ maksāsim par to vēl vairāk.

Esmu par VDK arhīvu dokumentu publiskošanu. Nākamā gada 31. maijā ir jābūt VDK zinātniskās izpētes komisijas gala ziņojumam. Pēc tā pieņemšanas, komisijas darbs ir jānoslēdz un dokumenti ir jānodod arhīvam, kur tiem ir jābūt publiski pieejamiem, nodrošinot VDK upuru personas datu aizsardzību dokumentu publicēšanas gadījumā. Latvijas vēsturniekiem ir jāturpina VDK dokumentu izpēte un sabiedrības izglītošana par totalitārās varas pastrādātajiem noziegumiem.

 

Autors ir Saeimas deputāts, kustība Par

Komentāri (51)

Sskaisle 22.12.2017. 11.49

nav speka lāsīt – godavārds

+1
0
Atbildēt

1

    tonijs > Dusma 22.12.2017. 14.52

    Es izlasīju, nu klausies. Ir labā ziņa un sliktā ziņa. Labā- ka Saeima atbalstījusi likumprojektu, kas paredz VDK dokumentu publiskošanu.

    Sliktā- ka tas notiks tikai pēc tam, kad savu darbu būs pabeigusi VDK zinātniskās izpētes komisija, kura to nevarēs izdarīt likumprojektā paredzētajā termiņā.

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > tonijs 22.12.2017. 16.05

    neder – mauka saeima – viens brākis pēc otra , tu man Tonij pasaki – kad tas vienreiz beigsies , es domāju šī varas cilvēku bezatbildība – ko darīt?
    būtībā vara atklāti un klaji ņirgājas par mums – par čekas upuriem un čekistu upuru tuviniekiem

    nu cik ilgi?

    0
    0
    Atbildēt

    2

    basta > Dusma 22.12.2017. 16.16

    Kamēr Vienotība un tāds klons, JaunāKP, nebūs aizskaloti politikas kanalizācijā, vai vēl labāk, samalti tribunālā.

    0
    -3
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > basta 22.12.2017. 16.38

    BASTA – tu lembergam visas kurpes jau nolaizīji, ka te atkal sprēgā ar savu puņķaino asprātību –
    kad tevi reiz noķeršu – nu ka tu man dabūsi – Debess – sauc lai visi Svēties tev klāt stāv – izpelnīies esi pamatīgi –

    +4
    0
    Atbildēt

    1

    basta > Dusma 22.12.2017. 16.47

    Vai atsūkāji visus Vienotības koprofāgu sūdainos daiktus? Krople, tu un tev līdzīgie plānprātiņi un ienaidnieki ir vainojami par visām nelaimēm, ko LC, DPsaiņieks, LPP, ZRP un Vienotības kremļjaģas atnesušas latviešu tautai un valstij. Nekad ellē priekš tevis neiestāsies enerģētiskā krīze.

    0
    -4
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > basta 22.12.2017. 16.58

    bastiņ – ko tu man sūdzies, ka lembergs tevi tik rupji un nežēlīgi izmanto – es tev līdzēt neko nevaru – ej taisnību meklēt pie saviem naciķiem – ha ha ha pie paradnieka vai ej lai tevi rasnačs glābj – ko man pakaļ staigā nīdēdams un siekalodamies –

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    tonijs > Dusma 22.12.2017. 16.30

    Sestdien, 2018. gada 6. oktobrī, notiks 13.Saeimas vēlēšanas.

    0
    0
    Atbildēt

    2

    BardainaisSigne > tonijs 22.12.2017. 20.08

    Jācer,ka nebūs daudz tādu mazohistu,kuri balsos par Vienotību un tās atvasinājumiem.

    0
    -2
    Atbildēt

    1

    tonijs > Bārdainais Signe 22.12.2017. 21.45

    Ceri vien. Kā teica klasiķis: cerība- muļķu mierinājums.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > tonijs 23.12.2017. 13.21

    Jā,muļķu pie mums vēl daudz,atliek cerēt,ka muļķība ies mazumā,Zatlers tomēr izdarīja kolosālu darbu,lai cilvēki vairs tik ļoti nepaļautos uz steigā savāktām brandžām.

    +2
    -2
    Atbildēt

    1

    tonijs > Bārdainais Signe 23.12.2017. 14.13

    Tiešām žēl, ka pie jums Kurzemes pusē tik daudz muļķu, kas pielūdz Lembergu un klanās viņa priekšā. Zatlera kolosālākais darbs ir Saeimas atbrīvošana no oligarhiem, kaut uz laiku, kas parādīja, ka bez viņiem lieliski var iztikt un ka viņu vieta ir politiskajā mēslainē.

    +3
    -1
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > tonijs 23.12.2017. 19.13

    Kremļa oligarhu pakalpiņš Zatlers ar savu kuratoru Meļņiku nevar atbrīvot Saeimu no oligarhu ietekmes jau pēc definīcijas.Viņš tikai gribēja nomainīt vietējos oligarhus,kuri daudzmaz rūpējas,lai Latviju galīgi neizvazā,pret krievu mafijas ietekmi caur Saskaņas piesaistīšanu.Tieši otrādi,Kurzemē nav tik daudz muļķu,kuri gribētu atpakaļ krievu laikus.Man personīgi patiktos,ja NA dabūtu vairāk par 50 % balsu,bet tas ar šo pretnacionālo propagandu,pat no sabiedriskajiem medijiem,diemžēl tuvākajā laikā nebūs iespējams,var cerēt uz lēnu evolūciju,tāpēc kā labāko redzu iespēju – NA plus vietējie patriotiskie oligarhi,kuri nav Krievijas pakalpiņi .

    +1
    -4
    Atbildēt

    1

    tonijs > Bārdainais Signe 23.12.2017. 20.12

    Oligarhs nevar būt patriots pēc definīcijas- oligarhiem rūp tikai pašu labums un, kā to parādīja Rīdzenes sarunas, naudas dēļ viņi ir gatavi vienoties pat ar pašu nelabo. Zatlers gribēja iesaistīt SC valdībā, lai mazinātu politiķu mākslīgi radīto plaisu sabiedrībā starp latviešiem un nelatviešiem, kuru lielākā daļa ir lojāla Latvijai, bet NA mērķis ir šo plaisu palielināt. To pašu vēlas arī kremlis.

    0
    -2
    Atbildēt

    2

    basta > tonijs 23.12.2017. 22.32

    “Oligarhs nevar būt patriots pēc definīcijas”
    ————-
    Puķina sūdainā daikta atsūkātājs, Zatļers, viņa čekas savāktā spitālīgo varza un tai pievienojušies izdzimteņi no Vienotības noteikti neuzbruks oligargiem: Meļņikam, Zaharjinam, Rāvim,

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > tonijs 23.12.2017. 23.51

    tonijs:”Oligarhs nevar būt patriots pēc definīcijas- oligarhiem rūp tikai pašu labums”
    —————–
    Rezumējot: oligarha attiecības ar valsti ir kaut kur līdzīgas parazīta attiecībām ar dzīvu organismu. http://providus.lv/article/par-oligarhiem-kapusvetkiem-idealismu
    —————–
    No šejienes izdarāms secinājums-pat tad,ja oligarham nav ne kripatiņas patriotisma, oligarhu mērķis nevar būt nobeigt to valsti,kurā parazitē.Jo stiprāka un bagātāka valsts,no kuras oligarhs iegūst labumu,jo oligarham labāk.Iet bojā saimniekorganisms -iet bojā arī parazīts.Atšķirīga lieta ir ar citas valsts oligarhiem,kuri var izsūkt kaimiņvalsti sausu,lai to novājinātu un pievienotu savām slaucamām govīm.
    Plaisas nav starp latviešiem un krieviem ,tā ir starp stipras,neatkarīgas,latviskas Latvijas piekritējiem un kolonistiem,kuri gribētu turpināt Latvijas rusifikāciju ar tālāku pievienošanu Krievijai.Saskaņa ir nepārprotams šo kolonistu pārstāvis,interfronte,ar krievu oligarhu aizmuguri,to oligarhu,kuru pakalpiņš ir Zatlers.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > tonijs 22.12.2017. 16.40

    Tonij – Tu nemanipulē ar mani – pec vēlešanām būs jāgaida , kad sastādīs valdību, tad valdības programma , tad pirmās 100 dienas
    un tad jau pastardiena klāt

    nē – nekā nebūs – tādu algu saņem tur visi – lai dod rezultātu – galu gala – durvis ciet un nelaist nevienu laukā , kamēr darbi nav izdarīti – es piesakos brīvrprātīgo apsargos

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    basta > Dusma 22.12.2017. 16.51

    Ar varu turēsi pie bagātīgām silēm rinkēvičus, kazlovskus, reirus un ašerādenus, kamēr Latvija nebūs pievienota Krievijai?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

J.šveiks 24.12.2017. 07.35

ko Jūs te ālējaties, pilnīgi skaidrs , ka nākošo valdību stādīs atkal lembe, nu tad izdariet secinājumus “biedri
priecīgus Ziemsvētkus draugi!

+1
-1
Atbildēt

2

    basta > J.šveiks 24.12.2017. 14.44

    Vai Rinkēviču, Kazlovski, Reiru, Ašerādenu, Mežvietu, Maizīti, Garbaru un Ļoņku Kalninu, vecais plānprātiņ, čekas pedofīl, Lembergs amatos ielika?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > J.šveiks 26.12.2017. 17.36

    figuški tev , neceri nelieti !

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 26.12.2017. 17.56

    Šveiks jau nu gan nav nelietis atšķirībā no Lemberga, tikai domā, ka Lembergam joprojām ir milzīga ietekme uz partijām un politiskajiem procesiem. Es gan domāju, ka viņa ietekme samazinās, bet kam taisnība- parādīs nākamās Saeimas vēlēšanas un jaunā valdība.

    +2
    0
    Atbildēt

    2

    BardainaisSigne > tonijs 27.12.2017. 13.04

    Ir daudz lielāki nelieši par Lembergu,kuri mums jāaizslauka vēstures mēslainē pirms viņa.

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > Bārdainais Signe 27.12.2017. 16.21

    Nav.

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > tonijs 27.12.2017. 17.11

    Melis!

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > Bārdainais Signe 27.12.2017. 19.24

    Jā, melis Lembergs.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > tonijs 27.12.2017. 19.31

    Nosauc lielākos materiālos zaudējumus,kurus Lembergs tev nodarījis.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Bārdainais Signe 27.12.2017. 20.00

    Lembergs un pārējie oligarhi ir sačakarējuši un nozaguši valsti. Ja tu esi Lemberga finansists, tad man nodarīto kaitējumu es vērtēju uz 5 miljoniem eiro, kurus laipni lūdzu ieskaitīt manā bankas kontā.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > tonijs 27.12.2017. 20.12

    Vai tad ir vēl kādi oligarhi bez Lemberga?Nevar būt!Zaudējumus gan vajadzētu aprēķināt konkrēti par katru rebi un par katru oligarhu atsevišķi,tad tas jau būtu taisnīgs process,tur varētu iekļaut visus nodarījumus bez izņēmuma,ar visiem banku krahiem…un tad varētu īsti redzēt,kurš ir vislielākais tautas aplaupītājs.Tagad tā ir tikai politiska kampaņa.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Bārdainais Signe 27.12.2017. 21.26

    Vislielākais tautas aplaupītājs- Lembergs- šobrīd tiek tiesāts, viss ir pareizi. Pēc tam pienāks kārta arī pārējiem. Jāsāk ar lielāko zagli. Atcerēsimies, ka viņa krimināllieta ir apkopota 200 (!) sējumos, tātad sastrādājis ir gana, nu laiks atbildēt.

    0
    -1
    Atbildēt

    2

    rreeff > tonijs 28.12.2017. 00.48

    Atgādini man uzlikt google alert uz Tavu epastu, lai pēc 10 gadiem varu atsūtīt, ka Lemberga lieta ir izbeigta un viss ir safe.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > oļigarhovičš 28.12.2017. 15.11

    Nevajadzēs vēl 10 gadus. Viņš jau muļķis nesaprot vienu vienkāršu patiesību- jo ātrāk iesēdīsies cietumā, jo ātrāk iznāks. Bet varbūt suns zina, ko ēdis un ka var arī neiznākt?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > tonijs 28.12.2017. 10.09

    Ir atrasts ”kozjol otpuščeņija”,kuram uzkraut visus grēkus,tad visi toniji uz visiem stūriem stāstīs,ka ļaunums ir likvidēts un Latvijā iestājusies taisnība,bet visi lielāki zagļi netraucēti zags tālāk,tāds ir Vienotības sponsoru iecerētais scenārijs.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Bārdainais Signe 28.12.2017. 15.07

    Prieks dzirdēt, ka tu esi Vienotības sponsors un pārzini viņu plānus! ”kozjol otpuščeņija” latviski ir “grēkāzis”- runāsim latviski un nepiesārņosim savu valodu ar visādiem “kozjoliem”.

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > tonijs 28.12.2017. 17.15

    Ja rīcība ir tīri krieviskā garā,der to atgādināt kaut vai ar valodu.
    Valda Dombrovska valdība no valsts budžeta „Prudentijai” 2013. gadā pārskaitīja 384 tūkstošus eiro – it kā par „konsultācijām” un „palīdzību” jautājumos, kas saistīti ar „Liepājas Metalurga” spējām atmaksāt valsts galvotos kredītus. Pēc vienpadsmit mēnešu konsultēšanas „Liepājas Metalurgs” kļuva maksātnespējīgs. Liepājas uzņēmuma vietā tā bija Valsts kase, kas samaksāja Itālijas „UniCredit” bankai 67,5 miljonus eiro, un tā visa bija nodokļu maksātāju nauda.
    Taču šāds „konsultēšanas” iznākums nenoveda pie „Prudentia” padzīšanas no „Liepājas Metalurga” lietām. Tieši pretēji: „Prudentia” turpmāk tika iecelta par oficiālo valdības pārstāvi sarunās ar „Metalurga” kreditoriem. [3]
    Brīdī, kad iestājās nenovēršamā maksātnespēja, administratora postenī stājās Haralds Velmers, kura amata atlīdzība „sanāca” 2,4 miljoni latu. Drīz vien atklājās, ka Velmers pirms tam administrējis ne tikai J. Āboltiņa maksātnespējīgo firmu, bet arī ar „Prudentia” saistītus biznesus.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > Bārdainais Signe 28.12.2017. 17.19

    Bet vēl 2011. gadā „Vienotības” politiķa J. Reira bijusī darbavieta „Prudentia” bez konkursa tika pieaicināta darboties ar sabrukušo „Latvijas Krājbanku”, un konkrēti – ar saistību un aktīvu restrukturizāciju. Garas notikumu ķēdes sausais atlikums ir šāds: kamēr „Prudentia” savā mājaslapā joprojām lepojas ar sniegtajiem restrukturizācijas padomiem [4], tikmēr Ekonomikas policija par attiecīgajām aktivitātēm ierosinājusi kriminālprocesu, bet kāds E. Ziediņš sniedzis vaļsirdīgu atzīšanos par piederību pie organizētas noziedzīgas grupas, kas darbojusies „Krājbankas” drupās, lai izkrāptu un legalizētu skaidrā naudā vismaz pusotru miljonu eiro. [5]
    Tāpat „Prudentia” vēl pirms tam bez konkursa konsultējusi Latvijas valdību „Parex” pārņemšanas laikā. Iznākums – šomēnes Privatizācijas Aģentūra paziņoja galīgo statistiku: „No kopējā valsts atbalsta bijušajai „Parex bankai” 1,7 miljardu eiro apmērā patlaban nav atgūti 678 miljoni eiro, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē sacīja Privatizācijas aģentūras vadītājs Vladimirs Loginovs”, atreferēja LETA.
    https://www.pietiek.com/raksti/apstiprinas_judina_izteikumi_par_partiju_barotavam_pie_vislielakas_siles__vina_pasa_frakcija

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > tonijs 27.12.2017. 11.09

    neciešu šitos nīdētājus – tas ir mans bizness – kliegt pret Debesīm – es stingri cīnos par savām tiesībām – lai Šveiks strādā – es varu nīdēt

    0
    0
    Atbildēt

    0

La spada di Damocle 28.12.2017. 15.51

Neticu nevienam Judina vārdam! N e v i e n a m !

+2
-2
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu