Eiropas Komisija sāk procedūru pret Poliju par tiesu sistēmas reformu • IR.lv

Eiropas Komisija sāk procedūru pret Poliju par tiesu sistēmas reformu

3
Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Eiropas Komisija (EK) trešdien sākusi bezprecedenta tiesisko procedūru pret Poliju, kuras rezultātā Varšava teorētiski var zaudēt balsstiesības Eiropas Savienībā (ES), vēsta aģentūras LETA–AP. EK šādu soli spērusi, reaģējot uz Polijas reformām tiesu sistēmā, kas, kā norāda Brisele un Polijas opozīcija, grauj tiesu varas neatkarību un varas nošķiršanas principus.

Polijas konservatīvā valdība, kas pārmaiņas tieslietu sistēmā sāka uzreiz pēc nākšanas pie varas 2015.gada beigās, uzstāj, ka reformas nepieciešamas, lai cīnītos ar korupciju un pārveidotu tieslietu sistēmu, kas joprojām nav atbrīvojusies no komunistiskā režīma mantojuma.

ES procedūra ietver divus soļus. Pirmais solis ir dalībvalsts brīdināšana, ka tā pārkāpj pamata vērtības. Tam nepieciešams dalībvalstu kvalificētais vairākums, ko, visticamāk, izdotos iegūt. Otrais solis ir valsts balsstiesību apturēšanu ES ministru padomē. Tam nepieciešams vienbalsīgs lēmums, un Ungārijas valdība solījusi nepieļaut sankciju noteikšanu Polijai.

Polijas parlamenta augšpalāta Senāts piektdien apstiprināja divus likumprojektus, kas paredz piešķirt valdībai lielāku kontroli pār Augstāko tiesu un Nacionālo Tiesnešu padomi (KRS) – struktūru, kas paredzēta tiesu varas neatkarības garantēšanai un ieceļ tiesnešus.

Abus likumprojektus iepriekšējā nedēļā pieņēma parlamenta apakšpalāta Seims. Lai likumprojekti stātos spēkā, tie pēc apstiprināšanas Senātā jāparaksta valsts prezidentam, un ir gaidāms, ka prezidents Andžejs Duda to izdarīs.

Komentāri (3)

Sskaisle 20.12.2017. 17.47

Malaci EK.
Jāraksta un jālūdz lai mūs glābj no čekistiem un viņu kalpiem, piem. – naciķiem

+2
-1
Atbildēt

1

    BardainaisSigne > Dusma 20.12.2017. 18.49

    Palūdz,lai EK atsūta tev kādu kārtīgu Sudānas nēģeri.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

basta 20.12.2017. 17.27

Beigsies tas viss ar jobano putļerastu: Junkera, Dombrovska un Tuska uzmaukšanu uz mietiem Briseles “Vecā tirgū”.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu