Latvieši uzkarst • IR.lv

Latvieši uzkarst

Aivars Andersons 2014. gada decembrī, iesniedzot kažokzvēru aizsardzības iniciatīvu portālā Manabalss.lv. Foto — Alfrēds Ulmanis, Rvīns Varde, Oto Ozols un no privātā arhīva
Ieva Puķe

Protestētāju plakāti pie tirdzniecības centra Origo ieejas Rīgā veido līdzīgu virteni kā svētku rotājumi virs durvīm. «Tuvāk mājām, tālāk no sirdsapziņas. Sprostu olas? Tas nav mans Rimi. Palīdzi vistām izplest spārnus! Lielām ciešanām — mazas cenas.» Un vēl, un vēl. Jau otro decembra sestdienu pēc kārtas te noteiktā laikā pulcējas vairāki desmiti biedrības Dzīvnieku brīvība aktīvistu. Balss megafonam pieslēgtā audioierakstā vēsta par dējējvistu nožēlojamo eksistenci, ieslēgtām sprostos industriālajās fermās. Tur izdētās olas joprojām tirgo arī šajā lielveikalu ķēdē, kas sevi reklamē kā sociāli atbildīgu uzņēmumu.

Šogad dumpinieku acīgums audzis, sociālās aktivitātes publiskajā telpā un internetā bijušas īpaši pamanāmas. No protestiem pret Rīgas remontdarbu haosu līdz dzīvnieku tiesību un dabas aizsardzības tēmām, no iebildēm pret globālo politiku līdz oponēšanai vietējo likumdevēju lēmumiem. Sieviešu maršs, Par sievietes tiesībām lemt par savu ķermeni, 100 kailcirtes Latvijas simtgadei, Par kokiem Rīgā, Kuldīgas ielas koki, Par cirku bez dzīvniekiem, Par Āgenskalna tirgus glābšanu

Viss sākās ar ziloņiem

«12 piketi!» jau no aprīļa ilgušos protestus, paģērējot 2025. gadā no tirdzniecības izņemt sprostos dētas olas, saskaita biedrības Dzīvnieku brīvība vadītājs Aivars Andersons.

Diplomēts filozofs strādā datoru tehniskās dokumentācijas sfērā, bet brīvo laiku velta dzīvnieku tiesību aizstāvībai. «Publicējām medijos pētījumu no trīs Balticovo vistu fermām — Iecavā, Madonā un Daugavpilī, cilvēkiem pirmoreiz bija iespēja uzzināt, kādos apstākļos dzīvo vistas. Šauri metāla sprosti, likumīgi atļautā platība vienam putnam — A4 lapas izmērā. Vistas nevar izplest spārnus, pastaigāt vai paskraidīt. Viņām apgriež knābju galiņus, lai viņas nenodarbotos ar kanibālismu. Protams, industriālajās fermās ir arī putnu parazītu problēma. Vistas, vēl dzīvas esot, izskatās kā noplūktas kaušanai,» aktīvists iezīmē «olu dumpja» cēloni.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu