2017. gada apvārsnis • IR.lv

2017. gada apvārsnis

39 gadus vecā Emanuela Makrona uzvara Francijas prezidenta vēlēšanās 7. maijā gan neitralizēja labēji nacionālos spēkus paša mājās, gan arī kliedēja bažas par populisma iespējamo izplešanos Eiropā, kas pieņēmās spēkā pēc iepriekšējā gadā notikušā Brexit referenduma Lielbritānijā un Donalda Trampa ievēlēšanas ASV prezidenta amatā.

Taču Makrona popularitāte no 66% vēlēšanās saņemto balsu jau rudenī noslīdēja līdz 40% atbalstam, kad viņš sāka īstenot kampaņas laikā solītās reformas Francijas konkurētspējas uzlabošanai, tostarp iesīkstējušā un neelastīgā nodarbinātības likuma pārrakstīšanu.

Savukārt Makrona vēlmi modernizēt Eiropas Savienību, kura, pēc viņa teiktā, kļuvusi «pārāk vāja, pārāk lēna, pārāk neefektīva», pagaidām kavē otra ES smagsvara — Vācijas — iekšpolitika: lai gan Angelas Merkeles vadītā politiskā alianse 24. septembra vēlēšanās saglabāja līdera pozīciju, tās popularitāte ir vājinājusies un krietni ievilkušās sarunas par koalīcijas valdības sastāvu.

3. jūnijā pašvaldību vēlēšanās varu Rīgā saglabāja partiju apvienība Saskaņa/Gods kalpot Rīgai. Izšķērdēšana un fiktīvi darbinieki Rīgas namu pārvaldniekā, kukuļņemšana Centrāltirgū un KNAB rosināts kriminālprocess par dokumentu viltošanu Barona ielas remontā, nanoūdens skandāls un mediju uzpirkšana pirms vēlēšanām — par spīti tam visam Rīgā vairāk nekā pusi domes mandātu ieguva Nila Ušakova un Andra Amerika vadītais saraksts. Tomēr vairākumu nodrošināja tikai 0,82% pārsvars un tūkstošiem vēlētāju atbalstu valdošie bija zaudējuši. Lai arī valdošā koalīcija pēc vēlēšanām turpināja iepriekšējo praksi — neņemt vērā opozīcijas priekšlikumus, jaunajā sasaukumā opozīcijas balsis ir skaļākas. Viņi jau cēluši dienas gaismā, kā daudzus miljonus rīdzinieku nodokļu naudas dome izmanto Saskaņas biedru organizāciju atbalstīšanai. Trīs dienu garumā decembrī ieilga 2018. gada budžeta pieņemšana, jo opozīcija prasīja atbildes uz 538 jautājumiem. Šī bija garākā budžeta pieņemšanas sēde kopš 1996. gada.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu