Varēja būt sliktāk • IR.lv

Varēja būt sliktāk

Pauls Raudseps

Virpinot ar īkšķi ziņu lenti viedtālrunī, aizvien jaunu informācijas drumstalu birumā ātri vien aizmirstas pat vakardienas virsraksti, kur nu vēl pirms gada notikušais. Tāpēc grūti ir atsaukt atmiņā nervozumu, pat bailes, ar kurām pirms divpadsmit mēnešiem tika gaidīts 2017. gads, jo 2016. bija izrādījies tik briesmīgs.

Divi negaidīti un ļoti nepatīkami pārsteigumi — britu balsojums par izstāšanos no ES un Trampa ievēlēšana — pēkšņi radīja šaubas par visu Rietumu pasaules stabilitāti. Šajos satricinājumos varēja saskatīt priekšvēstnešus gan ES izjukšanai, gan ASV aiziešanai no savas drošības un stabilitātes garanta lomas Eiropā un plašākajā pasaulē. Slavenais vēsturnieks Timotijs Snaiders drīz pēc Trampa inaugurācijas publicēja bestselleru Par tirāniju, kurā sniedza divdesmit no saviem nacisma un staļinisma pētījumiem gūtas mācības, kā pretoties demokrātijas sagraušanai.

Kopš Otrā pasaules kara Rietumu liberāli demokrātiskā kārtība nekad vēl nebija likusies tik trausla.

Gadu vēlāk svarīgākais, visu prātus satraucošais jautājums ir vai vēl varu paspēt uzvārīties ar bitcoin, pirms burbulis plīst?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu