Vīķe-Freiberga: Ja tauta turpinās mīlēt oligarhus, viņiem nav iemesla mainīt paradumus • IR.lv

Vīķe-Freiberga: Ja tauta turpinās mīlēt oligarhus, viņiem nav iemesla mainīt paradumus

43
Vaira Vīķe-Freiberga. Foto: Sintija Zandersone, LETA

Ja tauta turpinās mīlēt oligarhus, viņiem nav nekāda iemesla mainīt savus paradumus, tā LTV raidījumā “Viens pret vienu” secināja bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. ‘’Ja mūsu publika beigtu tik ļoti mīlēt oligarhus… Es dažreiz neticu aptaujām, kas stāsta, ka populārākais cilvēks valstī ir tāds, kas apsūdzēts smagos noziegumos. Piedodiet, mīļā tauta, no kurienes nāk tā dziļā mīlestība un uz ko tā balstās?!’’ retoriski vaicāja eksprezidente, ‘’ja tauta turpinās viņus mīlēt, viņiem nav nekāda iemesla mainīt savus paradumus.’’

‘’Domāju, ka cilvēki tic tam, ko var sataustīt un saskatīt. Ja nobruģē jaunu ielu, kaut arī par pārāk augstu cenu, viņi priecājas. Cik no viņu pašu un valstij piederošas naudas aizgājis ofšoros, viņi nezin un tam netic. Ja kāds acīs skatoties smaida un saka – tie ir meli, nekas tamlīdzīgs, esmu godīgs dzimis, godīgs audzis un nekad ļaunu nevienam neesmu darījis – tam viņi notic. Ja vēl viņiem kā sunim pamet kādu kauliņu pa laikam, viņi domā – nu ko tur runā! Vajag pierādījumus, kas ir ļoti grūti iegūstami,’’ secina Vīķe-Freiberga.

Komentējot, kāpēc pierādījumus neiegūst KNAB un citas tiesībsargājošās iestādes, eksprezidente norādīja: ‘’Manas prezidentūras laikā tam pievērsos sistemātiski astoņu gadu garumā un uzkrāju veselu atbilžu kolekciju, kas izskaidro, kāpēc netiekam uz priekšu. Viens iemesls, kāpēc grūti ko pierādīt – nauda ir ārzemēs ofšoros. Tie, kuri naudu glabā, nestāstīs, kas ir viņu klienti. Vai nauda ir asiņaina, nozagta, smirdīga, viņi to atmazgās un tā nāks ārā balta un leģitīma. Manā uztverē ofšorus vajadzētu aizliegt, un viss, punkts! Pēdējā laikā pasaulē par to runā, jo kam gan citam, ja ne nelegālas naudas atmazgāšanai tie domāti. Iniciatīvai jānāk no starptautiskajām finanšu institūcijām. Ne tikai Virdžīnu salās un Kiprā ir ofšori, bet arī Delavēras štatā ASV un Cīrihes bankās glabājas apšaubāma nauda. Finanšu pasaule ir tā būvēta, lai uzturētu milzīgos ofšoru tīklus, kas kā krievu lelles ir cits citam vēderā. Trūkst cilvēku, kas spēj šos tīklus atšifrēt, tiesībsargājošās iestādes tos nespēj piesaistīt.’’

Vērtējot ‘’oligarhu sarunu’’ vētīšanu, Vīķe-Freiberga atzina: ‘’Mani interesē, kas notiks juridiskā līmenī, vai tam būs kādas sekas. Ja ir šaubas un pierādījumi, ka notiek neadekvāta iespēja ar naudu nopirkt un virzīt politiskos procesus, tad jābūt arī iespējām to ierobežot. [..] Sabiedrībā jābūt likumdošanai un kontroles procesiem ar tikpat lielu izdomu un radošumu, kā tiek izmantots naudas korumpējošais iespaids. Tas notiek, ja ir laba pārvalde valstī, ļaudis, kas galvenokārt savas morālās audzināšanas dēļ spēj būt godīgi un tikpat radoši, lai ar korupciju cīnītos.’’

Kā citē portāls lsm.lv, Vīķe-Freiberga ieteica, ka Latvijai vajadzētu izvirzīt nākamās desmitgades plānu – par pusi samazināt mazturīgo skaitu: ‘’Vidusšķira kā saimnieciski ekonomisks slānis ir izveidojies, tas kļūst plašāks, tā ir laba zīme un tautai ļoti veselīga. Tomēr mazturīgais slānis ir ļoti liels, un nākamās desmitgades izaicinājums būtu par pusi samazināt mazturīgo skaitu Latvijā.’’

Vērtējot politisko situāciju valstī, eksprezidente atzina, ka partiju tīkls, kurā pārstāvēti dažādi viedokļi, ‘’irst pa visiem mezgliem’’. ‘’Partijās, kam bija iezīmēta vieta vai viedoklis, ir ļoti nopietnas nedienas. Latvijā ir stabili kreisie un labējie spēki, gan bez īpašiem programatiskiem piedāvājumiem, bet ar iekarotu pseidoideoloģisko nišu. Pietrūkst spēcīga centriska un liberāla politiskā spēka. Šajā kategorijā ir “Vienotība”, kas pašlaik piedzīvo nopietnas nedienas,” vērtēja eksprezidente.

Viņa atzina, ka valodas jautājumu izglītības reformā var ik brīdi uzkurināt gan labējie, gan kreisie spēki. Kā tas iespaidos izglītības sistēmu un integrācijas procesu Latvijā, tas paliek otrā plānā, secina Vīķe-Freiberga. ‘’Ja jebkāda latviešu valodas ietekme ir noraidāma principā, te veidojas interešu sadursme. Līdzīga sadursme bija manas prezidentūras laikā. Es savus doktorantūras pētījumus veicu kopā ar zinātniekiem, kas bija pierādījuši divvalodības un daudzvalodības labvēlīgo ietekmi uz cilvēka smadzenēm, domāšanu un kultūras horizontu, tāpēc tie, kuri iebilda pret mācīšanos latviešu valodā, klauvēja pie nepareizajām durvīm,’’ norādīja Vīķe-Freiberga.

Viņa pirms Latvijas simtgades vēlēja, lai latviešu tauta tic tam, ka ir pelnījusi savu valsti un tās dēļ ir vērts cīnīties. Taču valsts var pastāvēt vien tad, ja par to rūpējas, piebilda bijusī Latvijas prezidente.

Komentāri (43)

J.šveiks 20.12.2017. 11.25

oligarhi nav no muļķu mājām , sevišķi gudrs ir saraiņais , tagad ar lembi sadziedājušies , saliek kretīnus amatos un valdībā, saeimas ērmiem samaksā par balsojumiem , pieņem sev labvēlīgus likumus , tautai noplēš deviņas ādas, protams tauta nīst un lamā gan valdību gan deputātus , bet tāds ķēms oligarks smaidot kā maija mēnesis , sola ka debesīs labāki būs ( viņu rokās mēdiji) , tauta pēc kremļa parauga apstilbināta pēc pilnas programmas , kompartijas skolā lembe to labi apguvis , redzēsiet kas notiks kad viņš savas mauk… tfu, padauzas salaidīs kopā ar krievu partijām ( misteru 20 ar pie tām skaitu), varbūt tiksim pie lētas medicīnas , divām oficiālām valsts valodām , sarīkos reperendumus par izstāšanos no ES un NATO , nesiet jau laikus puķes uz tiesas namiem kā kapiem.

+3
0
Atbildēt

3

    basta > J.šveiks 20.12.2017. 14.18

    “varbūt tiksim pie lētas medicīnas”
    ————
    Ak tu vecais čekas pediņ, kā tu tiksi pie lētas medicīnas, ja Vienotības kremļa maukas, čekas kājslauķi, zagļi un fekāliju stumdītāji par VM budžeta līdzekļiem pasūtīs saviem saimņiekiem nevajadzīgas būves simtiem miljonu vērtībā un par tur sataisīto brāķi dāvinās vēl desmitus miljonu? Visi viņu atbalstītāji pelnījuši nosprāgt kukaiņu pārņemtā nabagmājā ar ateju un aku sētā.

    0
    -5
    Atbildēt

    1

    J.šveiks > basta 20.12.2017. 16.50

    tu nu gan esi stulbs , nemāki lasīt,čekistu dzīvu redzējis neesi , bet pļūti pa deviņiem mēmiem

    +6
    0
    Atbildēt

    1

    basta > J.šveiks 20.12.2017. 17.23

    Esmu daudz čekistu redzējis, esmu pratināts, mani ir vervējuši, un pēc 1991. gada augusta esmu pietiekoši dzirdījis čekistus, kuri vēl nebija izveidojuši savu biznesu, vai iekļāvušies organizētās noziedzības grupās un izlasījis veselu kaudzi grāmatu, kuras Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas čekisti paguva sarakstīt pašā deviņdesmito gadu sākumā. Esmu iepazinies ar: Gordijenko, Kalugina, Rezuna un citu pārbēdzēju darbiem. Man ir pietiekoši zināšanu, lai izveidotu tavu portretu: fekāliju stumdītājs, kurš mantkārības dēļ vai aiz bailēm, piekritis ziņot čekai par saviem tautiešiem, kurš zvēriski nīst Latvijas nacionālpatriotus un atbalsta neliešus, kuriem sen bija jābaro tārpi.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > J.šveiks 20.12.2017. 12.03

    Ak tad Vienotībā lielākie kretīni salikti pēc sarainā norādījumiem?Arī Zatleru viņš?Nemaz i nezināju…

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > J.šveiks 20.12.2017. 11.31

    nu beidz , Šveik , izbeidz šo liekulīgo pieticību !

    nevis tauta pēc kremļa parauga, bet kremlis pēc Latvijas čekistu – oigarhu – politiku parauga drāž savu krievu tautu –

    0
    -2
    Atbildēt

    0

Aivars B. 23.12.2017. 12.08

Visu cieņu VVF, viņa ir vienīgā no mūsu prezidentiem, kurā vērts ieklausīties.
Par to mīlestību uz oligarhiem – aptauju aģentūras ir labi iemanījušās uzdot jautājumus tā, lai dabūtu vajadzīgo atbildi. Kurš populārākais politiķis – dabū atbildi Ušakovs un Lembergs. Tikai nepasaka, cik % no aptaujātajiem viņus nosauca. Jau pirms gadiem nosauca tos % – Lembergu minēja kādi 5%, citus vēl mazāk. Un publicē ziņu ar virsrakstu lieliem burtiem – LEMBERGS PATS POPULĀRĀKAIS – tikai nepaskaidro, ka tikai 5% viņu nosauca.
Ja pajautātu, vai Lembergs pelnījis sēdēt cietumā – domāju, kādi 90 % atbildētu, ka pelnījis.

+2
0
Atbildēt

0

Sskaisle 20.12.2017. 18.53

noklausījos raidījumu – un nepiekrītu , ka čekas maisi nebūtu jāatver

ja esam demokrātiska sabiedrība – mums maisi ir jāatver un par tiem jārunā

tas, kā dzejniece Māra Zālīte ņirgdama stāsta, ka jā brauca uz Kanādu kopā ar čekistiem – tie nesa koferus – piedodiet – tas dzejnieces spļāviens acīs čekas upuriem un es esmu pret šādu rīcību

čekas maisus vaļa un ja vajag – kaujamies līdz asinīm – bet cīnāmies par patiesību

https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/19.12.2017-11-gundars-reders-vaira-vike-freiberga.id113675/

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu