Dzīvnieku pasaule • IR.lv

Dzīvnieku pasaule

Filmas galvenās varones Marijas atveidotāja aktrise Aleksandra Borbe 9. decembrī Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanā tika atzīta kā labākā aktrise. Publicitātes foto
Kristīne Simsone, Ir kinokritiķe

Kaut kam nodoties pilnībā, veltot sevi visu — ar miesu un dvēseli. Taču ko iesākt, ja miesa un dvēsele atrodas atsevišķās vietās? Piemēram, ungāru režisores Ildiko Eņedi (Ildikó Enyedi) filmas Par miesu un dvēseli galvenie varoņi finanšu direktors Endre un kvalitātes kontroliere Marija katru dienu klātienē tiekas ļoti ķermeniskā darba vidē — lopkautuvē, kur pārmij pāris neveiklu vārdu.

Taču dvēseliski viņus vieno kas vairāk — katru nakti viņi abi sapņo vienu un to pašu sapni, kurā tiekas sniegotā mežā kā… brieži.

Par cilvēkiem un lopiem

Ungāru režisore, kura par filmu šogad saņēma Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla augstāko godalgu — Zelta lāci, skatītāju pārsteidz nesagatavotu, graciozās sapņu ainas mijot ar ikdienu — visvēsākajā nesatricināmībā atrādot kautuves brutalitāti kā urbānās sabiedrības normālu dzīves daļu. Neieslīgstot paskaidrojumos vai liekvārdībā, režisore laiku lieki netērē, lai censtos skatītājam paskaidrot sapņu ainas, tādējādi radot iespaidu, ka divu svešu cilvēku atrašanās vienā sapnī ir visparastākā lieta. Taču šīs īpatnās noskaņas uzticīgi liek sekot stāstam cerībā, ka šo divu pasauļu mijiedarbībai ir kāda dziļāka jēga.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu