Vai atņemt bērnam telefonu ir labākais risinājums? • IR.lv

Vai atņemt bērnam telefonu ir labākais risinājums?

Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Liene Kapača

Brīžos, kad bērni vairs neklausa lūgumiem nolikt malā viedierīci, mēs, vecāki, mēdzam pieļaut tipiskas kļūdas, jo rīkojamies novēloti, impulsīvi un dusmu iespaidā. Par sodu atņemt telefonu – tas daudziem šķiet vienīgais risinājums, lai ierobežotu bērna ekrānā pavadīto laiku. Bet vai tā ir pareizākā rīcība? Kā rīkoties?

Ģimenē ir noruna par ekrāna laiku, bet bērni to neievēro

“Mums ir mutiska noruna, cik ilgi bērni drīkst sēdēt pie datora vai telefona, bet viņi bieži izlūdzas vēl papildu minūtes. Es arī atļauju, jo viņi sola izpildīt visus mājasdarbus, bet parasti, kad arī papildlaiks ir beidzies, bērni sadusmojas un nevienu solījumu neizpilda.”

Ko  darīt? Apsveicami, ja ģimenei jau ir mutiska noruna par ekrāna laika noteikumiem, taču vērtīgi sagatavot arī rakstisku vienošanos un pie tās stingri turēties – nolikt kādā redzamā vietā. Citādi norunas mēdz aizmirsties. Pie datora var pielikt papīra pulksteni, kurā atzīmēt vai iekrāsot, kad un cik ilgi bērni drīkst to lietot, vai arī ekrāna laika pārraudzībai izmantot speciālu lietotni, piemēram, Amigo “Palīgs vecākiem”, kurā var iestatīt norunāto laiku.

Ko nedarīt? Ja vecāki vairākkārt kādā situācijā atkāpsies no ieviestajiem noteikumiem, bērni sapratīs, ka ar solījumiem, mīļiem vārdiem viņi var manipulēt ar vecākiem, un tad noteikumi vairs netiks ņemti vērā.

Vecāki ir aizņemti darbā, bērni tehnoloģijas lieto arvien vairāk – arī naktīs

“Mēs ar vīru esam aizņemti cilvēki un ļoti daudz strādājam. Bērniem ir nodrošināts viss: telefons, dators, planšete un, protams, internets. Arī paši bieži lietojam modernās tehnoloģijas. Dažreiz pat pusdienu laikā un pie mašīnas stūres. Pēdējā laikā mūsu bērni nav izgulējušies, no rītiem ir miegaini. Ir aizdomas, ka viņi pārāk daudz laika pavada ekrānā – arī naktīs.”

Ko darīt?  Situāciju var uzlabot, ne tikai vienojoties par pieļaujamo ekrāna laiku bērniem, bet arī  izrunājot, kurās situācijās un vietās telefonu lietot nedrīkst, piemēram, pie pusdienu galda, tualetē vai guļamistabā. Svarīgi pievērt uzmanību tam, kur telefoni atrodas naktī. Ja bērni tos ņem līdzi gultā, nav brīnums, ka no rītiem viņi ir miegaini un nespēj mācīties. Arī ekrāna laika uzskaites lietotne var palīdzēt – tajā var iestatīt gulētiešanas laiku, piemēram, no plkst. 22 līdz 7, kad telefonu izmantot nevar. Papildus visās vietās, kurās ģimene vienojas telefonu nelietot, atgādinājumam var izvietot kartiņas ar nosvītrota telefona zīmi.

Ko nedarīt? Vecākiem, tāpat kā bērniem, vēlams ievērot ģimenē ieviestos noteikumus. Ja vecāki tiem nesekos, to nedarīs arī bērni, jo redzēs, ka noteikumus var apiet un ir visādi izņēmumi. Tāpēc, vecāki, esiet stipri un konsekventi noteikumu ievērotāji!

Bērns neklausa, vecāki par sodu atņem telefonu

“Man ir apnicis, ka dēls mani neklausa un tik daudz laika pavada telefonā. Punktu pielika zvans no skolas ar sūdzībām par sliktajām sekmēm un uzvedību. Es atņēmu telefonu, ceru, ka tā viņam būs mācība.”

Ko darīt? Lai bērns nevēlētos laiku pavadīt tikai viedierīcē, viņš ir jānodarbina dažādos pulciņos, jāpieradina veikt pienākumus mājās, jārosina interese par dažādām aktivitātēm. Ģimenei jāpavada laiks kopā, lai bērni justos mīlēti un spētu pozitīvi pašapliecināties un iegūt novērtējumu.

Ko nedarīt? Telefona atņemšana neatrisina pašu problēmu, tā bērnu padara tikai agresīvāku. Tādējādi nemainās un neuzlabojas interneta lietošanas paradumi, bet šāda rīcība, visticamāk, palielina plaisu starp vecākiem un bērnu, jo kaut kad telefons būs jāatdod. Ko tad? Vecākiem jāsaprot, ka mūsdienu bērniem telefons ir viena no visvērtīgākajām lietām, un, to atņemot, jūs atņemat visu bērna dzīvi, kontaktus, informāciju un draudzību. Telefona atņemšana var būt tikai galējais solis, kad ir izmēģināts viss cits. Bet pirms tam ir jābūt skaidrai norunai par noteikumiem, pat vairākkārtēju pārkāpumu gadījumā ir jārunā un vēlreiz jārunā ar bērnu, kamēr viņš sapratīs, pieņems un respektēs noteikumus.

Vecāki paši nav ieinteresēti apgūt tehnoloģijas

“Uzskatu, ka visas šīs modernās tehnoloģijas ir nevajadzīgas. Mēs izaugām bez telefona un bijām laimīgi. Protams, meita izlūdzās, lai nopērku viņai viedtālruni, bet es pats ne mūžam tādu negribētu.”

Ko darīt? Mēs visi gribam būt labi vecāki, tāpēc jāiet līdzi laikam un jāpieņem, ka mūsdienās var būt situācijas, kad bērni ir zinošāki. No tā nav jākautrējas. Bērni ļoti novērtēs izdevību pamācīt vecākus un leposies, ka arī viņu tētis vai mamma ir mūsdienīgi. Viedtālrunis, jēgpilni izmantots, var būt labs palīgs mācībās un talantu attīstīšanā. Ir daudz lietotņu, kuras bērni var izmantot, lai apgūtu svešvalodas, attīstītu loģisko domāšanu, iemācītos spēlēt mūzikas instrumentus vai zīmētu.

Ko nedarīt? Ja vecāki turpinās ignorēt virtuālo pasauli, kurā viņu bērni kļūst arvien izglītotāki, tas ar laiku tikai palielinās viņu atsvešināšanos. Turklāt mazāku bērnu gadījumā vecāki nespēs būt par atbalstu un iedrošinājumu savām atvasēm digitālās pasaules izzināšanā. Tāpēc esiet kopā ar saviem bērniem digitālajā vidē! Kopīga viedierīču lietošana var būt labs laika pavadīšanas veids, kā stiprināt savstarpējās attiecības.

Noskatieties arī video, kurā Sindijas Meluškānes, Anša Bogustova, Annas Kašinas un Līgas Andžānes ģimenes dalās pieredzē par digitālo noteikumu ieviešanu.

 

Autore ir Jaunsilavas un Rožupes pamatskolu sociālā pedagoģe

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu