Daugavpils Universitātes rektora vēlēšanas notiks februārī • IR.lv

Daugavpils Universitātes rektora vēlēšanas notiks februārī

Daugavpils Universitāte. Foto: Ivars Soikāns, LETA
Māra Miķelsone

Daugavpils Universitātes (DU) rektora ievēlēšanas satversmes sapulce nozīmēta nākamā gada 13. februārī. Par to 6. decembrī Ir informēja DU pašreizējais rektors Arvīds Barševskis. Tieši par viņa atrašanos amatā arī pēc pilnvaru termiņa izbeigšanās ar jautājumiem novembrī pie izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska (V) vērsās Saeimas deputāti. Viņš tautas priekšstāvjiem atzina, ka “visi termiņi, protams, ir pārkāpti”. Taču noliedza Augstskolu likuma pārkāpumu.

Tā kā Barševska pilnvaru otrais termiņš beidzās jau šā gada 7. septembrī, deputāti bija satraukti, vai “Daugavpils Universitāte pārkāpj Augstskolu likuma 17.panta 2.daļu un Izglītības un zinātnes ministrija pārkāpj Augstskolu likuma 2.panta 3.daļu, ignorējot likumdevēja noteikto Augstskolu likumā, neveicot pārraudzību pār Daugavpils Universitāti”.

Ir jau rakstīja, ka DU Senāts šogad maijā pagarināja rektoram pilnvaras līdz brīdim, kad tiks pabeigtas DU reformas, kas cita starpā paredz arī mainīt augstskolas nosaukumu un pievienot dažas izglītības iestādes. Konkrēts termiņš, līdz kuram Barševskim pilnvaras tiek pagarinātas, lēmumā nebija minēts.

Deputāti Šadurskim atgādināja, ka  Augstskolu likums nosaka – Augstskolas satversmes sapulce rektoru ievēlē uz termiņu, kas nepārsniedz piecus gadus un ne vairāk kā divas reizes pēc kārtas.

Šadurskis deputātiem apliecināja, ka, “saņemot informāciju un labi zinot rektora pilnvaru termiņu, mēs esam vērsušies ar vēstulēm, un šī sarakste liecina, ka varbūt novēloti, bet augstskola ir gatava pildīt normatīvo aktu prasības”.

Ministrija 2. novembrī ar vēstuli lūdza DU sniegt paskaidrojumu par rektora vēlēšanām un “nodrošināt nekavējošu rīcību”. Uz to 16. novembra vēstulē ministrijai DU atbildējusi: “Daugavpils Universitāte 2017. gada 16. novembra vēstulē (..) informējusi, ka [rektora] vēlēšanas tiks izsludinātas tuvākajā laikā.”

Savukārt uz deputātu jautājumu, vai ministrija nesaskata korupcijas un dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas pazīmes DU Senāta darbības procesos, izglītības ministrs Šadurskis rakstiski atbildēja, ka tas nav IZM kompetences jautājums: “Korupcijas un dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas pazīmju vērtēšana nav ministrijas kompetences jautājums.”

Ministra parakstītā atbilde, kuru deputātiem nosūtīja 22. novembrī, liecina, ka ministrija informāciju par DU rektora vēlēšanām iegūst no DU tīmekļa vietnes, kurā publicēts DU Senāta šā gada jūnija lēmums “rektora vēlēšanas izsludināt pēc strukturālo reformu realizēšanas, nevis pagarināt Daugavpils Universitātes rektora pilnvaru termiņu”.

Skaidrības, kad īsti notiks DU rektora vēlēšanas, tobrīd, šķiet, nebija ne ministrijas rīcībā, ne arī deputātiem. Ministrs tikai atzina, ka “mūsu dialogs notiek vēstuļu formā”.

Tikai 6. decembrī Ir saņēma Barševska atbildi uz jautājumu, kad notiks rektora vēlēšanas DU. Izrādās, ka 4. decembrī notikusi DU Senāta sēde, “kurā tika nolemts sasaukt Satversmes sapulci 2018. gada 13. februārī, kad notiks rektora vēlēšanas”. Sludinājums par rektora vēlēšanām ir publicēts Latvijas Vēstnesī.

Rektors informē, ka atbilstoši procedūrai dokumentu iesniegšana notiek mēnesi no sludinājuma publicēšanas dienas. Pēc tam viens mēnesis tiek dots pretendentiem tikties ar struktūrvienībām. “Pēc rektora ievēlēšanas Satversmes sapulcē 13. februārī, nepieciešamā dokumentācija tiks virzīta kandidatūras apstiprināšanai Ministru kabinetā,” raksta Barševskis.

Uzmanību notiekošajam DU oktobrī pievērsa režisors Viesturs Kairišs, kurš bija satraukts, ka reorganizācijā DU nolemts pārdēvēt par Austrumlatvijas Universitāti. Viņš norādīja, ka šāda augstskolas pārdēvēšana ļautu pašreizējam DU rektoram Barševskim faktiski saglabāt amatu trešo pilnvaru termiņu pēc kārtas, kas bez reorganizēšanas nebūtu iespējams. Taču Barševskis Ir teica, ka pats nepieteiksies jaunam konkursam uz augstskolas vadību.

Mediji arī rakstīja, ka DU “rebrendings un reorganizācija” ir izdevīga arī ministram Šadurskim, kuram jāveic reformas izglītības nozarē. Augstākajā izglītībā ir nepieciešama resursu konsolidācija, ko Barševskis ir gatavs veikt.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu