Jauni aizliegumi • IR.lv

Jauni aizliegumi

Vācu armijas karavīri uz velosipēdiem. Foto no Latvijas Kara muzeja krājuma
Barba Ekmane, Latvijas Kara muzeja vēsturniece

Kara laika receptes abās frontes pusēs un velosipēdu apķīlāšana

Latvijā 1917. gada decembra sākumā abās frontes pusēs meklēja iespējas, kā aizstāt trūkstošos produktus. Vislielākās rezerves tobrīd bija kartupeļiem.

4. decembrī publicēja Vidzemes guberņas Pārtikas komitejas lēmumu, kurā noteica — lai taupītu labību, maizei jāpiejauc kartupeļi 20% apjomā. Maizniekiem bija jāpapūlas, lai pienācīgi sagatavotu miltiem piejaucamos kartupeļus un izceptu kaut cik kvalitatīvu maizi. Savukārt Rīgā šajā pašā laikā presē lasāma recepte, ar ko aizstāt uz maizes smērējamo sviestu, kas bija kļuvis par deficīta preci. Saimniecēm ieteica gatavot biezeni, kas sastāv no kartupeļu putras, skāba gurķa, eļļā cepta sīpola, siļķes un tomāta, domājams, konservēta. Visas sastāvdaļas jāsamaisa kopā un jāsamaļ gaļas mašīnā.

Taču vissarežģītākā situācija ar apgādi bija frontes neitrālajā joslā, kur jau novembra beigās bija konstatēti pirmie bada nāves gadījumi.

Nostiprinot savu varu, vācu okupācijas iestādes Rīgā ieviesa arvien jaunus ierobežojumus: decembra sākumā izdotajos paziņojumos par pasta sūtījumu noformēšanu iekļāva noteikumu, ka uzrakstiem jābūt tikai vācu valodā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu