Nolaiž. Slēdz. Pārdos? • IR.lv

Nolaiž. Slēdz. Pārdos?

1
Pagaidām Āgenskalna tirgus iekštelpās vēl valda rosība. Taču tas, ka ēka jau ilgstoši ir nolaista, redzams ar neapbruņotu aci. Foto — Edmunds Brencis, Picture Agency
Ieva Cielava

No jaunā gada Āgenskalna tirgus Rīgā būs slēgts. Lai gan apakšnomnieks par ēkas slikto tehnisko stāvokli trauksmi cēla jau vairākus gadus, to ignorēja gan apsaimniekotājs Rīgas Centrāltirgus, gan īpašnieks Rīgas dome, noskaidroja Ir. Tagad ap īpašumu grozās potenciāli pircēji

Tāds bardaks te nav bijis nekad, nopūšas pensijas vecuma pārdevēja nelielā Āgenskalna tirgus būdiņā. Savu iztiku viņa šeit pelna vairāk nekā 20 gadus, bet nu met ar roku — cilvēku vairs nav. Āra tirgus laukumā viņa palikusi gandrīz vienīgā. «Simt gadu Latvijai būs nākamgad…» viņa asarām acīs stāsta, kā sākusi meklēt jaunu darbu.

Vai šeit durvis vērs lielveikals Lidl, pie ieejas durvīm cigarešu dūmos baumas apspriež bariņš darbinieku.

Āgenskalna tirgū emociju ir daudz, tās sajaucas ar skābētu kāpostu un desu smaržu gaisā. Pretstatā tukšajam pagalmam iekštelpās valda rosība. Pārdevēji, saiņojot pirkumus, nevairās no jautājumiem, ko domā par Rīgas Centrāltirgus lēmumu no 1. janvāra slēgt Pārdaugavas vecāko tirgu, lai kaut kad nezināmā nākotnē to rekonstruētu.

Rīgas pašvaldībai piederošā 20. gadsimta sākumā celtā tirgus ēka jau ilgstoši ir nolaista, tas redzams ar neapbruņotu aci. Otrajā stāvā zilā sienas krāsa lūp nost plēksnēm, bet blakus vēl stāv pāris stendi ar drēbēm un elektronikas precēm. «Tirgus pārvaldnieks nedarīja neko. Ko tad īpašnieki neskatījās? Tad viss bija kārtībā. Roveks neko nedarīja, un viņiem bija labi,» elektropreču pārdevēja sašutusi par ilggadējo pārvaldnieka Roveks bezdarbību, ko dome un Rīgas Centrāltirgus akceptējuši. Kopā ar citiem tirgotājiem viņa pieprasījusi tirgus saimniekiem uzrādīt ekspertīzi, kas pamatotu, kāpēc tik strauji pieņemts lēmums Āgenskalna tirgu slēgt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu