Rūpniecības temps bremzējas • IR.lv

Rūpniecības temps bremzējas

3
Ilustratīvs foto. Autors: Reuters/LETA
Pēteris Strautiņš

Oktobrī ražošana apstrādes rūpniecībā, salīdzinot ar septembri, pieauga par 0,2, bet straujais kāpums pērn oktobrī noteica gada pieauguma tempa samazinājumu no 7,1% septembrī līdz 5,9%. Iespējams, ka šī paša iemesla dēļ gada pieaugums vēl nedaudz samazināsies novembrī.

Sliktā apaļkoksnes pieejamība ietekmēja kokapstrādes darbību, līdzīgi kā septembrī, šoreiz kāpums gada griezumā par 1,3%. Izaugsmes temps apstrādes rūpniecībā kopš augusta ir ievērojami bremzējies lielā mērā arī lēnāka pārtikas pārstrādes kāpuma dēļ, kas oktobrī bija tikai 2,1%. To savukārt oktobrī velk uz leju zivju pārstrāde, kurā gada kāpums pavasarī bija iegājies padsmitu procentu teritorijā, bet oktobrī – kritums par 4%. Nav gan pamata šaubīties, ka centieni aizstāt tradicionālos tirgus ar noietu Rietumeiropā un Japānā turpināsies. Tāpat nozīmīga negatīva ietekme uz pārtikas pārstrādi bija gaļas ražošanas kritumam par 3%.

Tik lēni augot divām lielajām tradicionālajām nozarēm, mūsu rūpniecībā ļoti strauju kāpumu panākt ir grūti, par spīti tam, ka perspektīvākās nozares – mašīnbūve, ķīmija un farmācija – tur gada sākumā uzņemto tempu, palielinot apjomus apmēram par piekto daļu, ar mainīgām sekmēm dažādos sektoros.

Auto daļu ražošanas nozares apjoms audzis par 42,7%

Oktobrī izcilniece ir auto daļu ražošanas nozare, kas palielinājusi apjomu par 42,7%. Laikrakstā Dienas Bizness atrodamā vēsts par to, ka šīs apakšnozares pārstāvis AKG Termotechnik Lettland pieņems darbā papildus 250 cilvēkus Jelgavā, gandrīz dubultojot strādājošo skaitu, ir tipisks piemērs notikumiem mašīnbūvē šogad – notiek straujš ražošanas kāpums, pateicoties uzņēmumiem, kuri maz runā, bet daudz dara. Viņi maz ietekmē priekšstatus par ekonomikā notiekošo, tāpēc kādam var rasties sajūta, ka IKP pieaugums par gandrīz 5% šogad ir kāda īpaša veiksme. Drīzāk tā ir ilgas neveiksmju sērijas beigas, atgriešanās pie normālas situācijas ar nelielu svārsta efektu pretējā virzienā. Ekonomikā ilglaicīgie procesi ir visai maz atkarīgi no veiksmes, jo tos nosaka liels uzņēmumu skaits, kuru starpā veiksmes faktors “izlīdzinās”.

Elektronikas ražošanas nozarē oktobrī reģistrēts lēnākais temps kopš pērnā februāra, gada pieaugums tikai 1,4%. Šis skaitlis ir interesants tikai kā kontrasts ar vairāku gadu garumā fiksēto 20-50% kāpumu. Tas izskatās pēc sakritības, pēc vājuma brīža pēc īpaši liela ražošanas apjoma septembrī. Ziņa, ka LMT sadarbosies ar nozares līderi Mikrotīkls 5G mobilo sakaru sistēmas izveidošanā ir papildu iemesls būt optimistiskiem par šo nozari, ir arī citi.

Farmācijas izaugsmi paātrina Krievijas tirgus atgūšanās

Līdzās apstrādes rūpniecības kopējo rezultātu aplūkošanai vienmēr ir vērts pievērst īpašu uzmanību notikumiem kādā no nozarēm – tautai ir jāzina savi varoņi. Šis noteikti nav garlaicīgs gads Latvijas ekonomikā kopumā, taču īpaši interesants ir notiekošais ķīmijā un farmācijā.

Farmācijā notiekošo aprakstīt ir diezgan viegli. Ir divi lieli uzņēmumi, kuriem šogad labi rezultāti, jo īpaši Grindeks, galvenokārt pateicoties labiem pārdošanas rezultātiem to tradicionālajos tirgos bijušajā PSRS. Naftas cena ir pakāpusies, līdz ar to arī rublis un ar to saistītās valūtas. Tā kā Krievijas IKP diezgan strauji aug arī rubļu izteiksmē (daļēji pateicoties inflācijai), tad iespējas eksportēt uz šo valsti atkal uzlabojas. Grindeks un Olainfarm turpinās dominēt nozarē, taču strauji aug Pharmidea – šis uzņēmums nesen ir vairākkārt palielinājis ražošanas jaudu un tuvojas līmenim, pie kura tas varētu ietekmēt nozares kopainu. Pārskatāmā nākotnē uzņēmuma apgrozījums varētu būt mērāms jau padsmitos miljonos eiro.

Ķīmijas nozares attīstību būtiski virza celtniecība

Aina ir daudzšķautņaināka ķīmijas nozarē. Arī tā šogad aug strauji, visdrīzāk nedaudz lēnāk nekā farmācijā, kurā gaidāms kāpums apmēram par piektdaļu (bet par ko nav pieejami operatīvie dati). Ķīmijas preču ražošanu virza vairāki faktori. Viens no nozares svarīgākajiem klientiem ir celtniecība, kura šogad strauji aug gan Latvijā, gan reģionā. Sekmīgi attīstās kosmētikas un mazgāšanas līdzekļu ražošana, kur gan ziņas ir vairāk kontrastējošas.

No vienas puses, Madara Cosmetics pārsteidza Latvijas iedzīvotājus ar mūsu pusē patiešām retu jaunumu – akciju sākotnējo publisko piedāvājumu biržā, tā arī ziņo par lieliskiem biznesa rezultātiem. No otras puses, daudzus noteikti apbēdināja ziņa, ka ir pārdots uzņēmums Stenders. Taču tiešām var ticēt jaunajiem investoriem, kuri saka, ka ražošana paliks Latvijā un tiks paplašināta, jo Eiropas precēm Ķīnā ir augsts prestižs. Viens no interesantākajiem uzņēmumiem ekonomikā vispār tagad ir auto ķīmijas ražotājs CrossChem. Diez vai ir kāds cits Latvijas uzņēmums, kuram ir 9 rūpnīcas ārpus Latvijas robežām, tai skaitā divas Japānā, arī Austrālijā un citur.

 

Autors ir bankas Luminor ekonomists

Komentāri (3)

J.šveiks 05.12.2017. 20.55

bizness ar krieviem var kuru katru brīdi izšķīst kā pīļu sū*s rīta rassā
http://agonia-ru.com/archives/14185

0
0
Atbildēt

1

    murrey > J.šveiks 06.12.2017. 23.42

    Bet, kamēr nav izšķīdis, var gūt peļņu. Ar ieguldījumiem gan uzmanīgi…

    0
    0
    Atbildēt

    0

basta 05.12.2017. 13.37

“Naftas cena ir pakāpusies, līdz ar to arī rublis un ar to saistītās valūtas.”
————
Naftas cenas kāpums negatīvi ietekmē visu energoresursu importētāju ekonomiku, tāpēc priecāties par krievu iespējām vairāk pirkt, ir idiotisms. Pat ASV, kur iegūst daudz gāzes un naftas, to cenu celšanās nav vēlama, jo to īpatsvars ASV ekonomikā ir niecīgs, kaut vai salīdzinājumā ar tehnoloģiju ražošanu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu