Salodētā mūzika • IR.lv

Salodētā mūzika

«Mēs sākam attīstīt jaunu produktu tikai tad, ja varam izdarīt kaut ko pilnīgi jaunu vai izdarīt būtiski labāk,» saka Erica Synth vadītājs Ģirts Ozoliņš. Foto — Ģirts Ozoliņš, Picture Agency
Marija Leščinska, speciāli Ir

Pēc 20 darba gadiem reklāmas nozarē Ģirts Ozoliņš nodibināja uzņēmumu Erica Synths, kurā ražotos modulāros sintezatorus tagad spēlē visā pasaulē

Pirms gadiem septiņiem Ģirts gribēja dēlam salodēt konstruktoru. Un tā netīšām atgriezās pie kādreizējās intereses par elektroniskajiem mūzikas instrumentiem, ko tagad pārvērtis biznesā. Bērnībā Ģirts lodēja prieka pēc. Vidusskolā interesējās par elektroniskajiem mūzikas instrumentiem un 90. gadu sākumā komisijas veikaliem piedāvāja paša lodētus ģitāru pedāļus. Katrs nonākam atpakaļ pie bērnības sapņiem, Ģirts sarunā citē savu kursabiedru.

Ar viņu tiekamies nomaļā divstāvu ēkā netālu no Andrejostas mola, kur iekārtota Erica Synth galvenā mītne — vajadzēja vietu bez kaimiņiem, lai varētu netraucēti spēlēt, viņš paskaidro.

Sācis veidot sintezatorus pēc DIY (do it yourself — dari pats, angļu val.) principa, Ģirts stāsta, ka joprojām eurorack sistēmas modulāro sintezatoru tirgū esot aktuāli piedāvāt pircējam moduļa pamatu, ko salodēt var katrs pats. Eurorack formāts paredz noteiktus moduļa izmērus un strāvas spriegumu, tā ļaujot savstarpēji kombinēt dažādu ražotāju moduļus.

Atsevišķi moduļi ir neliela izmēra kastītes — katrai no tām ir noteikts skaņas signāls un funkcijas, tie var ne tikai radīt, bet arī apstrādāt skaņu. Iesaistoties šajā nozarē, Ģirta primārā interese bija par instrumentu tehnisko pusi, tomēr ar laiku attīstījās arī aizraušanās ar elektronisko mūziku. «Ar laiku sapratu, ka man ir, ko teikt arī no jaunrades viedokļa.»

Kā pats smejas, pirmos moduļus viņš veidoja guļamistabā un piedāvāja pircējiem vēl kā privātpersona dažādos entuziastu forumos. Nāca aizvien vairāk un interesantāki pasūtījumi. Un pamazām apkārt saradās arī vajadzīgie cilvēki. Reiz veikalā, kur Ģirts iegādājās dažādas elektronikas komponentes moduļiem, viņu uzrunāja pārdevējs: «Man liekas, es zinu, ko ar to darāt.» Tā sākās viņu sadarbība, nu jau šis cilvēks izstrādājis vairākus moduļus Erica Synths uzņēmumam, kas dibināts 2013. gadā, un šobrīd tajā ir vēl divi līdzīpašnieki — inženieris Jānis Zaharāns un mūziķis Raivo Vainovskis.

Ar Jāni iepazinās, kad viņš vēl mācījās Rīgas 1. ģimnāzijā, bet Ģirts strādāja reklāmas aģentūrā — Jānis palīdzēja sagatavot rekvizītu kādai filmēšanai. Laikā, kad dibināja Erica Synths, Jānim bija noslēdzies darbs LU Atomfizikas un spektroskopijas institūtā, un Ģirts  piedāvāja sadarboties.

Savukārt ar Raivo jeb mūziķi Kodek, kurš reiz nodēvēts par Latvijas pagrīdes elektroniskās mūzikas tīrradni, iepazinās, kad Ģirts pamanīja sludinājumu, ka Raivo pārdod vecu sintezatoru. To viņš bija uzgājis, strādājot par IT speciālistu skolā Madonā. Viņš kļuva par vienu no pirmajiem Erica Synths darbiniekiem. Lai gan uzņēmums dibināts 2013. gadā, par īsto darbības sākumu Ģirts sauc 2015. gada 1. septembri, kad komanda jau bija nokomplektēta un ievācās birojā Biznesa inkubatorā Andrejsalā. Vēlāk uzņēmuma vajadzībām atjaunoja atsevišķu ēku netālu — sestdienu rītos te varot vērot, kā piekrastē pulcējas makšķernieki.

Neparedzams rezultāts

Atšķirībā no ierastajiem sintezatoriem, kas nodrošina spēlētājam klavieru vai citu ieprogrammētu instrumentu skaņu, modulārā sintezatora skanējumu veido pats tā lietotājs. Katrs atsevišķais modulis ar konkrētu funkciju iekļaujas instrumenta korpusā un skanējumā. Katram mūziķim ir savs stils — iemīļotie moduļi un slēgumi, kas veido konkrētā mākslinieka rokrakstu.

«Modulārais sintezators ir verķis, kas ļauj muzikāli izpausties, pat ja nepārzini solfedžo,» saka Ģirts. Spēlējot moduļus, ar kabeļiem iespējams tos savstarpēji savienot dažnedažādās kombinācijās, kā arī, ieslēdzot vai izslēdzot katra modeļa funkcijas, ikreiz veidojas unikāls skanējums. Lielākā daļa šo instrumentu īpašnieku nemaz nav mūziķi. 80 procenti no cilvēkiem, kuriem ir modulārie sintezatori, ne reizi nav uzstājušies ar tiem. Modulārais sintezators paver pavisam citu veidu, kā izpausties, — to ir interesanti lietot arī bez tiekšanās uz konkrētu rezultātu. Arī ģitāru, protams, var spēlēt sava prieka pēc. Bet tā nesniedz pārsteigumu, instrumenta neparedzamība ļoti atraisa kreativitāti, piebilst Ģirts.

Pirms Ziemassvētkiem Erica Synths tiešraidē pārraidīs performanci, kurā uzstāsies katrs uzņēmuma darbinieks — arī tie, kas ikdienā nodarbojas ar loģistiku vai mārketingu. «Svarīgi, lai visi izkostu moduļus, redzētu un saprastu, kā tie darbojas,» saka Ģirts. Lai popularizētu elektronisko mūziku, viņi izveidojuši projektu Garage, kurā regulāri nodrošina tiešraides no mūziķu performancēm.

Populārajā mūzikā modulārais sintezators šobrīd ir lieta, bez kuras nevar iztikt. Erica Synths moduļus izmanto Mārtins Gors (Martin Gore) no Depeche Mode, nesen viņi viesojās Parīzē pie Žana Mišela Žāra (Jean-Michel Jarre), kura performanci translēs arī projekta Garage ietvaros. Filmu mūzikas komponists Hanss Cimmers (Hans Zimmer), kurš raksta Holivudai, arī iegādājies Erica Synths moduļus. Franču elektroniskās mūzikas duets Deep Forest pirms viesošanās Latvijā speciāli pieteica vizīti, lai nokomplektētu savu instrumentu ar latviešu ražotajiem moduļiem.

Pašiem prieks, aizbraucot uz kādu festivālu vai izstādi, ieraudzīt, ka gandrīz katram mūziķim un arī ražotājiem, kuri uzstājas ar performancēm, ir kāds no Erica Synths moduļiem. Gandrīz visus saražotos moduļus, kopskaitā ap 100 dažādu veidu, viņi eksportē. Šā gada desmit mēnešos uzņēmuma apgrozījums bija 1,3 miljoni eiro, salīdzinot ar mazliet vairāk nekā 900 tūkstošiem visā pērnajā gadā. Savukārt Latvijas tirgus esot neliela kopiena — lielākoties savstarpēji pazīstami cilvēki, kurus var uzaicināt uzspēlēt Garage.

Optimālāk, radošāk

«Mēs sākam attīstīt jaunu produktu tikai tad, ja varam izdarīt kaut ko pilnīgi jaunu vai izdarīt būtiski labāk. Gan mehāniski, gan funkcionāli,» stāsta uzņēmuma vadītājs. Industrija, kurā darbojas Erica Synths, aug ārkārtīgi ātri, jauni produkti tirgū parādās nepārtraukti, un lai, piesaistītu pircēja uzmanība, jāspēj piedāvāt ko īpašu. Gandrīz visi ražotāji nodrošina noteiktu kvalitātes standartu. Jautājums — kurš izdarīs optimālāk, kvalitatīvāk, radošāk? Piemēram, viņi drīzumā piedāvās bungu sekvences moduli. Šobrīd tirgū esošie ir diezgan labi, tomēr tie nav ne pietiekami intuitīvi un viegli vadāmi, ne pietiekami piemēroti spēlēšanai uz skatuves. Svarīgi, lai moduļa lietošana būtu maksimāli ērta.

Lielāko daļu nišas uzņēmumu ir izlolojuši daži cilvēki, inženieri. Moduļi ir viņu prāta un radošuma rezultāts. Taču, ja inženieris darbojas pie moduļa izstrādes pusgadu, viņam pašam viss ir skaidrs, bet nav piedomāts par lietotāju, var gadīties, ka tikai pats inženieris arī varēs spēlēt šo moduli.

«Tāpēc mums ir komanda. Raivo un Marta, kas tos ikdienā spēlē, Jānis un Eduards, kas var uztaisīt pašu velnu, Ralfs un Elīza, kas visu sakomplektē un nosūta. Katrs nāk ar savu pienesumu. Uzņēmuma spēks ir tas, ka nosegtas daudzas jomas,» uz jautājumu, kā sasniegt lietotājam vislabvēlīgāko rezultātu, atbild Ģirts. Viņš pats nereti ir nepacietīgākais — vēlas, lai produkts ātrāk nonāk tirgū. Bet Raivo pateiks, ka vieglākai vadāmībai vēl nepieciešama, piemēram, neliela lampiņa, smejas Ģirts. Cilvēki nelasa instrukcijas. Tāpēc, lai pašiem nemitīgi nebūtu jānodarbojas ar klientu servisu, produktam jābūt tādam, lai intuitīvi būtu skaidrs, kā modulis lietojams, ja vien ir vispārēja izpratne par eurorack moduļu darbību. Tomēr īsto kvalitāti skanējumam piešķir lietotājs, nevis modulis. «Līdzīgi kā ar fotogrāfiem — tas, ka kādam ir baigais stroķis, nenozīmē, ka viņš varēs labi nobildēt,» uzskata Raivo.

Dalās, nevis norobežojas

Modulāro sintezatoru ražotāji ir draudzīga un sadarbību cienoša kopiena. Regulāri notiek industrijas izstādes, kurās ražotāji no visas pasaules rāda jaunumus, uzstājas ar performancēm. «Sākumā neviens ar mums netusēja, bet tagad tikai foršākie tusē ar mums,» smejas Raivo. Izstādēs redzams, kurš ko ir uztaisījis, kurš, iespējams, sapinies meistarībā, smaida Ģirts. Vislabākais veids, kā pārbaudīt pašu radītos moduļus un novērtēt attīstības perspektīvas, ir samainīties moduļiem ar citiem uzņēmumiem. «Citiem liekas, ka mūsu moduļi ir forši. Savukārt viņiem ir forši moduļi, kādus mēs nemaz netaisīsim, nelīdīsim viņu lauciņā,» stāsta Erica Synths vadītājs. Arī Raivo modulārajā sintezatorā puse ir pašu ražoto moduļu, otra puse — citu veidotu.

Erica Synths joprojām ir vienīgais uzņēmums Latvijā, kas rada modulāros sintezatorus, un paši atzīst — Latvijā ir izcila infrastruktūra, lai ražotu šādas ierīces. Viņu izstrādātie moduļi tiek ražoti vairākos vietējos uzņēmumos — gan Alfa RPAR (vienas no vecākajām nozares rūpnīcām Alfa pēctecis), gan citos. Vairāk vari sasniegt, ja padalies, nevis, sevī ierāvies, kaut ko mēģini darīt, pārliecināts Ģirts. Saviem sadarbības partneriem viņi arī piesaistījuši citus pasūtījumus no ārvalstīm. Piemēram, Erica Synths produktu iedvesmota, Alfa sākusi ražot sintezatoru mikroshēmas, un viņi palīdzējuši — padalījušies ar ražotāju kontaktiem, kuriem izsūtīt bezmaksas paraugus. Pēc šāda šoļa Alfas vērtība dinamiskajā un krea-tīvajā elektronisko mūzikas instrumentu industrijā uzreiz pieauga.

Jā, moduļu cenas ir augstas — viens modulis maksā, sākot no 60 līdz pat 450 eiro, daudzi vēl izvēlas līdzīgus efektus mūzikā panākt ar datorprogrammām, kas lielākoties ir pirātiski iegūtas, atzīst Raivo. «Tam mums vēl jātiek pāri,» viņš saka. Tomēr modulārais sintezators ir instruments, kurā vērts ieguldīt. «Radošie, tehnoloģiskie meklējumi ir bezgalīgi,» saka Ģirts. Arī paši instrumenti paredzēti ilgstošai lietošanai, nevis ātram patēriņam. Tos var labot, mainīt. Modulāro sintezatoru vērtība ar laiku var tikai pieaugt. «Tie ir timeless,» saka Raivo.

Dzinējspēks, kas liek darboties biznesā

Sākot darbu, definējām, ka vēlamies būt starp TOP 5 šāda veida uzņēmumiem pasaulē.

Lielākā kļūda, kas devusi mācību

Ja kļūdu var izlabot, tad neesi kļūdījies.

Vērtīgākais padoms jaunam uzņēmējam

Idejai ir jābūt eksporta potenciālam. Veidot biznesa plānu, rēķinoties tikai ar Latvijas tirgu, ir bezatbildīgi

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu