Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Par spīti aktīvistu protestiem Briselē un 1,2 miljonu eiropiešu parakstītai petīcijai, vairākums ES valstu, ieskaitot Latvijas pārstāvi, nobalsojušas par glifosāta lietošanas atļaujas pagarināšanu vēl uz pieciem gadiem. Šī herbicīda kritiķi brīdina, ka glifosāts ir «potenciāls kancerogēns» un kaitē bioloģiskajai daudzveidībai. Savukārt aizstāvji kritizē «histērisku un selektīvu zinātni» un norāda, ka bez šīs ķīmijas, kas ir galvenā sastāvdaļa populārajā nezāļu apkarotājā Roundup, cietīs lauksaimnieciskā ražošana. Piemēram, Vācijā, kas balsoja par, ar glifosātu apstrādā 40% tīrumu. Francija, kas balsoja pret, apņēmusies vienpusēji aizliegt glifosāta lietošanu savās mājās ne vēlāk kā nākamajos trijos gados. Foto — Reuters/LETA

Par Bosnijas kara laikā 90. gados notikušo nežēlīgo etniskās tīrīšanas operāciju un Srebrenicas slaktiņa vadīšanu Hāgas tribunāls piesprieda mūža ieslodzījumu Ratko Mladičam, bijušajam Bosnijas serbu armijas komandierim. Lieta tika izskatīta vairāk nekā piecus gadus, tajā liecināja gandrīz 600 cilvēku un tika sniegti vairāk nekā 10 000 pierādījumu.

Vācijas kanclere Angela Merkele izteicās pret jaunu vēlēšanu rīkošanu un uzsvēra nepieciešamību izveidot valdību ar pašreizējo spēku sadalījumu. Pirms nedēļas pēc koalīcijas sarunu sabrukuma ar brīvajiem demokrātiem viņa pieļāva jaunu vēlēšanu iespēju. Taču tagad tiek runāts par «lielo koalīciju», kurā Merkeles kristīgajiem demokrātiem  pievienotos lielākie sāncenši — sociāldemokrāti.

Pēc 37 gadus ilgas valdīšanas Zimbabves prezidents Roberts Mugabe (93) paziņoja par atkāpšanos no amata. Deputāti uz to reaģēja ar skaļām ovācijām. Par jauno prezidentu kļuva Mugabes atlaistais viceprezidents Emersons Mnangagva, jo tieši viņa atlaišana izraisīja politisko krīzi valstī.

Romas katoļu baznīcas pāvests Francisks šonedēļ vizītē apmeklē Mjanmu un Bangladešu. Viņa sešas dienas ilgais šo valstu apmeklējums notiek uz rohindžu musulmaņu bēgļu krīzes fona. Francisks centīsies panākt samierināšanu un vēlas mazināt rohindžu bēgļu krīzi. Pēc ANO datiem, Bangladešā kopš augusta ir ieradušies 620 000 rohindžu, kas dzīvo pasaules lielākajā bēgļu nometnē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu