Ballīte ar 5000 idejām • IR.lv

Ballīte ar 5000 idejām

Lapzemes ziemas tumsā mākslinieki izgaismos lielo Sānas fjeldu. Foto — Katri Lehtola
Markus Kuokanens, speciāli Ir

Kā jūs vēlētos atzīmēt valsts simtgadi? Somija šo jautājumu uzdeva visiem iedzīvotājiem, un viņi atbildēja ar tūkstošiem oriģinālu ideju — sākot no simtgades šampūna līdz pat ekspedīcijai uz Antarktīdu. Nākamnedēļ ilgi gaidītā simtgade beidzot būs klāt

Somijas simtgades svinības šogad sākās vērienīgi. Kad Jaungada naktī pulkstenis nosita pusnakti, Helsinku centrā vienlaikus uzgavilēja simttūkstoš cilvēku — un sākās ballīte. Uz skatuves parādījās 90. gadu elektroniskās deju mūzikas zvaigzne Darude un sāka savu klubu himnu Sandstorm, ko pavadīja grandioza mūzikai pieskaņota uguņošana. Uz visiem karogiem un transparentiem bija redzams viens sauklis: «Kopā!»

Šim iekļautību uzsverošajam sauklim bija jādefinē Somijas simtgades svinības visā šā gada garumā līdz pat oficiālajam simtgades brīdim — 6. decembrim. Taču ciniķi teiktu, ka šis drīzāk skan kā izmisīgs lūgums: nepārvērtiet šo ballīti cīniņā.

Sākot simtgades pasākumus, atklājās, ka valsts jubilejas svinības varētu valsti tieši sašķelt savstarpēji naidīgās daļās. Pilnīgi pretēji vienojošajam svētku sauklim «kopā» Somija piedzīvoja nacionālisma un naidpilnu runu uzplūdus. Neatkarības diena pērn izcēlās ar ļoti atšķirīgi noskaņotu cilvēku gājieniem un protestiem. Avīžu virsraksti liecināja, ka nacionālās vienotības diena pārtapusi radikāli noskaņotu grupu cīņās par nācijas dvēseli.

Arī mazāk polarizētos apstākļos nebūtu viegli izplānot tādas simtgades svinības, kas apvienotu visus valsts iedzīvotājus, neatstumjot kādu sabiedrības daļu. Vai svinībās jāizceļ hokejs, avangarda māksla, Karēlijas pīrāgi vai varbūt feminisma vēsture?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu