Iedvesmo! • IR.lv

Iedvesmo!

Nellija Ločmele

Maza meitene ar nopietnu skatienu pozē fotogrāfam, pieglaudusi baltu sunīti. Galvā lakats ar modīgu mezglu, bet komentārs pie foto atgādina, ka tas uzņemts kara laikā — izrādās, galvasrota sedz matu trūkumu, kas vitamīnu nepietiekamības dēļ izkrituši un noskūti.

Tobrīd mazā meitene vēl nezina, ka drīz būs jāatstāj dzimtā Rīgā, dodoties bēgļu gaitās. Nezina arī to, ka dzīves ceļš no Vācijas nometnēm vedīs uz Maroku, vēlāk pāri okeānam uz Kanādu un tikai pēc gariem 50 gadiem atpakaļ uz dzimteni, kas būs kļuvusi brīva. Viņa kļūs par prezidenti izšķirīgā brīdī, kad jāsakopo visi spēki, lai no Eiropas asinsrites vardarbīgi atšķeltā Latvija atkal kļūtu par pilntiesīgu brīvās pasaules daļu, iestājoties Eiropas Savienībā un kā NATO dalībvalsts saņemot stiprākās drošības garantijas tam, ka traģiskais brīvības zaudējums paliks vienīgi pagātnē.

Savu daļu šī darba Vaira Vīķe-Freiberga paveica spoži, ieejot Latvijas vēsturē ne tikai kā pirmā sieviete prezidenta amatā, bet kā spēcīga līdere, kādi valsts amatam piešķir mērķtiecību un raisa lepnumu. Pat desmit gadus pēc valsts pirmā amata atstāšanas mūsu eksprezidente ir pasaulē gaidīta viedokļu līdere, kuras dzīves pieredze iedvesmo un spēcina daudzus. Arī uz savas 80. dzimšanas dienas svinībām viņa ieradīsies tieši no augsta līmeņa vizītes Ķīnā.

Sirsnīgi sveicot svētkos, Ir atskatās uz Vairas Vīķes-Freibergas piedzīvotajiem spilgtākajiem fotomirkļiem un pievieno tiem vēl vienu — sakuplojušās ģimenes portretu. Atšķirībā no nopietnās mazās meitenītes pirms 70 gadiem šoreiz VVF fotokamerai smaida. Daudz laimes!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu