Dopinga skandāla aizkulises atklāj bijušā Krievijas antidopinga ierēdņa dienasgrāmata • IR.lv

Dopinga skandāla aizkulises atklāj bijušā Krievijas antidopinga ierēdņa dienasgrāmata

3
Krievijas antidopinga aģentūras RUSADA uzraksta plāksne. Foto: Sputnik/LETA

Bijušais Maskavas antidopinga laboratorijas vadītājs un Starptautiskās antidopinga aģentūras (WADA) informators Grigorijs Rodčenkovs savā dienasgrāmatā fiksējis, ka par dopinga analīžu viltošanu 2014. gada Soču ziemas olimpisko spēļu laikā apspriedies ar toreizējo Krievijas sporta ministru Vitāliju Mutko. Par to otrdien raksta ASV laikraksts The New York Times, kurā publicēti fragmenti no Rodčenkova dienasgrāmatas.

Kā rakstīts dienasgrāmtā, četras dienas pirms Soču spēļu sākuma – 2014. gada 3. februārī – Rodčenkovs spēļu organizācijas komitejas štābā Mutko nodevis sarakstu ar desmitiem sportistu uzvārdu, kuri bija lietojuši kokteili ar aizliegtajām vielām un kuru dopinga analīzes bija iecerēts viltot. Tajā pašā tikšanās reizē Mutko it kā ierosinājis saglabāt olimpisko laboratoriju arī pēc tam, kad spēles būs beigušās, lai varētu izpētīt jaunas dopinga iespējas, raksta ASV laikraksts.

Rodčenkovs dienasgrāmatā arī pieminējis, ka par dopingu ticies ar sporta ministra vietnieku Juriju Nagornihu un Krievijas olimpiskās komitejas medicīnas un zinātnisko pētījumu programmu pārvaldes vadītāju Irinu Rodionovu.

Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) uzskata, ka Rodčenkova dienasgrāmatā publicētais nevarētu būt viltojums vai viņš vēlētos sagrozīt toreizējos notikumus.

Rodčenkovs no darba Maskavas antidopinga laboratorijā aizgāja pēc tam, kad WADA nāca klajā ar aizdomām par to, ka Krievijas sportisti spēlēs bija lietojuši aizliegtas vielas. 2016. gada janvārī Rodčenkovs aizbrauca uz ASV un tā paša gada pavasarī amerikāņu žurnālistiem atklāja, ka dopings Krievijā Soču olimpiādes laikā tika lietots valsts programmas ietvaros, bet sportistu “netīro” urīna analīžu nomaiņā ar “tīrām” bija iesaistīti specdienesti. Pēc šī paziņojuma WADA sāka Krievijas sportistu rezultātu pārbaudi.

Savukārt Krievijā pret Rodčenkovu ierosināja krimināllietu un viņu vainoja dienesta pilnvaru ļaunprātīgā izmantošanā un par iejaukšanos izmeklēšanas darbībās.

Pēc Rodčenkova atklāsmēm Mutko sporta ministra amatu nomainīja ar vicepremjera posteni, raksta portāls Meduza. Savukārt Nagornihs tika atlaists no amata un Rodionova – atstādināta.

SOK, balstoties uz Rodčenkova liecībām, Krievijas sportistiem jau ir atņēmusi deviņas Soču spēlēs iegūtās medaļas. Kā zināms, zelta medaļu atņemšana Krievijai skeletonā un bobslejā deva iespēju Latvijas sportistiem Martinam Dukuram un Oskara Melbārža komandai kļūt par uzvarētājiem savā sporta veidā Soču olimpiskajās spēlēs.

Komentāri (3)

basta 29.11.2017. 12.59

“Rodčenkovs no darba Maskavas antidopinga laboratorijā aizgāja pēc tam, kad WADA….”
————–
Rodčenkovs nomuka pēc tam, kad divi viņa kolēģi, pēc WADA uzsāktās izmeklēšanas, nomira dīvainos apstākļos. Ja viņu tagad nogalinās, tā jau būs atriebība, bet ne pēdu slēpšana, ko čekisti varbūt neatļausies. Pret Rodčenkovu FSBešņiki ierosināja krimināllietu, bet viņa šefu paaugstināja amatā. Muķko uzstāšanās: https://www.youtube.com/watch?v=_0uM_xh7WOg

+3
0
Atbildēt

0

vvilums 29.11.2017. 23.21

Dēļ savām fašistiskām ambīcijām krievi gatavi ne uz to vien.

+1
0
Atbildēt

0

J.šveiks 29.11.2017. 13.15

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu