Tiesa apmierina "Bauskas Dzīves" prasību, aizliedz reklāmu publicēšanu pašvaldības biļetenā • IR.lv

Tiesa apmierina “Bauskas Dzīves” prasību, aizliedz reklāmu publicēšanu pašvaldības biļetenā

2
Ilustratīvs attēls no pixabay.com

Administratīvā rajona ceturtdien apmierināja reģionālā laikraksta Bauskas Dzīve pieteikumu prasību pret Iecavas novada domi un aizliedza Iecavas domei publicēt reklāmas izdevumā Iecavas Ziņas. Tiesa arī lēma par labu Bauskas Dzīvei no pašvaldības piedzīt 17 800 eiro mantisko prasījumu par radītajiem zaudējumiem. Par to sociālajos tīklos informēja advokātu biroja Sorainen advokāts Andris Tauriņš.

Tauriņš norādīja, ka sākotnēji prasītā summa ir bijusi virs 30 000 eiro, taču šajā gadījumā jautājums nav tik ļoti par finansēm, kā par precedenta radīšanu. Aizstāvis arī uzsvēra, ka ir jārēķinās ar varbūtību, ka šis tiesas lēmums var tikt pārsūdzēts augstākā instancē.

Jau ziņots, ka iepriekš laikraksts un izdevējs Bauskas Dzīve vērsās administratīvajā tiesā pret Iecavas novada domi, prasot aizliegt pašvaldības finansētā laikraksta Iecavas Ziņas izdošanu un reklāmu publicēšanu, kā arī zaudējumu atlīdzību, taču tiesa atteicās ierosināt lietu.

Bauskas Dzīve šo lēmumu pārsūdzēja Augstākajā tiesā (AT), kas nolēma, ka reģionālā laikraksta izdevējam ir tiesības tiesas ceļā prasīt reklāmu aizliegšanu un zaudējumu atlīdzību. Šajā daļā Administratīvā rajona tiesa lietu ierosināja un ir izskatījusi, šodien paziņojot minēto spriedumu.

Attiecībā uz pārējo sūdzību AT norādīja, ka “Bauskas Dzīvei” nav tiesību tiesas ceļā prasīt pašvaldības laikrakstu neizdošanu. AT lēmuma pamatā bija atziņa, ka pašvaldības tiesības izdot savu laikrakstu izriet no Satversmē nostiprinātajām tiesībām uz vārda un izteiksmes brīvību.

Arī Eiropas Cilvēktiesību tiesa ierosinājusi lietu SIA “Bauskas Dzīve” pret Latviju pēc reģionālā laikraksta izdevēja sūdzības par Latvijas rīcību, ļaujot pašvaldībām izdot savus laikrakstus, kuri imitē neatkarīgu presi.

Sūdzības pamatā ir Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 10.pants, kas uzliek valstīm pienākumu neiejaukties vārda brīvības īstenošanā. Sūdzības iesniedzēji norāda, ka valstij ir jāatturas no jebkādām darbībām, kas nonivelē mediju lomu demokrātiskā sabiedrībā vai mazina mediju plurālismu.

Komentāri (2)

Antons 23.11.2017. 22.24

Pašvaldību finansētajās lapelēs jau nekas cits, kā att. pašvaldības reklāmas vispār nav.
Tās pilnībā izkropļo kokurenci un informāciju, un traucē attīstīties neatkarīgai presei, pašvaldībām vispār būtu jāaizliedz izlaist tādas lapeles sevis slavināšanai.

+3
0
Atbildēt

0

vvilums 24.11.2017. 13.03

Mūsu dažām pašvaldībām tik ļoti gribās pārņemt totalitārās valsts pārvaldīšanas stilu, veidojot varas kontrolētos medijus kā Krievijā.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu