Sekojot lapsai • IR.lv

Sekojot lapsai

1
Sjouns. Foto — Edmunds Brencis, Picture Agency
Ieva Puķe

Islandieši mīl savu valodu. Ja tajā var iztulkot Šekspīru, tad tā ir pietiekami liela Šekspīram, pašapzinīgi izsaucas rakstnieks Sjouns. Kā tipisks islandietis, viņš tic dabas spēkiem un ir sacerējis vārdus Bjorkas dziesmām

Deviņpadsmitā gadsimta astoņdesmitie gadi Islandē. Lauku mācītājs Baldrs nomedī lapsu, abus negaidīti pārsteidz lavīna. Ledus un sniega kapā medījums pēkšņi sāk runāt… Bet Fridrihs, dabaszinātņu students Kopenhāgenā, ir atgriezies vecāku mājās Baldra draudzē un no sabiedrības nicinājuma glābj Abu, meiteni, kas neizsakās visiem saprotamā valodā.

«Šī tulkošanas pieredze bija kā lēns sapnis, nozīmes atšķetināšana, puzles loģika,» par apgāda Mansards nupat izdoto rakstnieka Sjouna (Sjón) romānu Skugabaldrs (Ēnu lapsa) izsakās tulkotājs Dens Dimiņš. «Kļūst skaidrs, bet ne līdz galam, jo gala nav šim stāstam, tas ir it kā paņemts no aizlaicības un aizvijas bezgalībā.» Islandiešu rakstnieka Sjouna visvairāk atzītajai grāmatai šis ir tulkojums jau 35. valodā.

Sjouna pseidonīms radies, saīsinot vārdu un uzvārdu, kurā pēc islandiešu tradīcijas ieverts arī tēvavārds — Sigurjons Birgirs Sigurdsons. Taču Sjón nozīmē arī «redzējumu, vīziju». Erudīts sarunas partneris, viņš spēj aizraujoši komentēt pat Rīgas lietu, tikpat vienmuļu, kāds izlidojot lijis Reikjavīkā. Kinoļaudīm Sjouns pazīstams pēc 2008. gada nominācijas Amerikas kinoakadēmijas Oskara balvai kategorijā Labākā oriģināldziesma, viņš rakstīja vārdus tautietes Bjorkas melodijām filmā Dejotāja tumsā.

Grāmata Ēnu lapsa, kas pirmoreiz ļaus jūsu rakstniecību iepazīt latviešu lasītājiem, publicēta 2003. gadā. Vai jums pašam tā jau ir vēsture?
Kad Ēnu lapsa tika publicēta Islandē, tas bija mans piektais romāns, [tagad to ir jau 12]. Bet šī grāmata nebūt nepalika vēsturei. Divus gadus pēc iznākšanas Islandē to apbalvoja ar Ziemeļu Ministru padomes Literatūras balvu, un katru gadu tā tikusi publicēta vairākās valstīs. Tā nav kļuvusi veca. Tā ir tepat. Jā, mana populārākā grāmata. Starptautiskā izlaušanās. Esmu laimīgs sekot tai pa pēdām, vienalga, kur tā dodas. Es sekoju lapsai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu