Pārtikas deficīts • IR.lv

Pārtikas deficīts

Vācu karavīri un Rīgas iedzīvotāji krāmu tirgū vecpilsētā. 1917. gada rudens. Foto no Latvijas Kara muzeja krājuma
Barba Ekmane, Latvijas Kara muzeja vēsturniece

Jauna vācu Ost nauda, kafija ar kartupeļu mizām, dzīvnieku likvidēšana zoodārzā

Iepriekšējā nedēļā stāstījām par to Latvijas daļu, kas 1917. gada novembra vidū joprojām atradās Krievijas pārvaldē. Šoreiz — par situāciju 1917. gada novembra otrajā pusē vācu okupētajā teritorijā, tajā skaitā Rīgā.

16. novembris. Vācu okupācijas iestādes aizliedza turpmāk tirdzniecības vietās kā maksāšanas līdzekli pieņemt Krievijas papīra naudu. Tā bija jāapmaina pret speciāli okupēto teritoriju vajadzībām izdoto Austrumu jeb Ost naudu attiecībā 4:3.

Neskaidrības ar dažādo valstu izdoto naudaszīmju izmantošanu vācu okupētajā Latvijas daļā bija tikai viena no problēmām. Cilvēkiem arvien grūtāk bija sarūpēt iztiku un ikdienai nepieciešamās preces. Pārtikas produktu pārdošana par fiksētām cenām bija normēta, to organizēja ar pārtikas kartīšu palīdzību, pret kurām produktus varēja iegādāties konkrētās tirdzniecības vietās. Šajās dienās presē parādījās sūdzības, ka dažās tirdzniecības vietās kartupeļus pārdod, aplipušus ar zemi, salmiem un citiem gružiem, kas arī tiek ieskaitīti svarā. Virkne produktu tirdzniecībā nav bijuši jau ilgāku laiku, piemēram, biezpiens. Arī svaigs piens Rīgā bija kļuvis par deficītu, kas atrodams brīvajā tirdzniecībā tikai par ļoti augstu cenu. Meklējot risinājumus, tirgotāji piedāvāja «jaunus pārtikas produktus», piemēram, kafijai sāka piejaukt dažādas piedevas, to skaitā izkaltētas kartupeļu mizas. Šo produktu nosauca skanīgā vārdā par «ģimenes kafiju».

Kāds žurnālists laikrakstā Rīgas Latviešu Avīze (publicēts 28. novembrī) raksta, ka pilsētas dzīve pēdējos mēnešos pieņēmusi savādu veidu: uz ielām, veikalos, sadzīves un satiksmes vietās, pat pilsētas tirgos valdot vispārējs klusums. Izņēmums esot svētdienās ārkārtīgi pārpildītais krāmu tirgus. Vienīgais, ko redzot un dzirdot, esot rindu rindas pie produktu veikaliem, cilvēki stāvot kā piekaldināti caurām dienām pie veikalu durvīm.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu