PBLA atbalsta pāreju uz latviešu mācību valodu Latvijas valsts skolās • IR.lv

PBLA atbalsta pāreju uz latviešu mācību valodu Latvijas valsts skolās

16
Foto: Zane Bitere, LETA
Jānis Kukainis

Atklāta vēstule Ministru prezidentam Mārim Kučinskim

Pasaules Brīvo latviešu apvienība (PBLA) vienmēr ir iestājusies par latviešu valodas pieejamību un vienlīdzīgu apgūšanu visiem Latvijas iedzīvotājiem – bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem. Aizvadītajos mēnešos mēs ar interesi sekojām Latvijas valdības centieniem mainīt valsts izglītības politiku un panākt pāreju uz mācībām latviešu valodā vispārizglītojošas skolās.

PBLA atbalsta izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska un viņa vadītās ministrijas plānus, kas noteiktu, ka no 2019./2020.mācību gada 9.klases valsts pārbaudījumi un no 2020./2021.mācību gada 12.klases centralizētie eksāmeni būs jākārto latviešu valodā.

PBLA uzskata, ka ne tikai pārbaudījumiem, bet arī mācībām pēc iespējas agrākā vecumā jānotiek valsts valodā – mācības divās valodās uztur divkopienu valsts pastāvēšanu. Jo ātrāk var pāriet uz skolu modeli, kur vienojošais no bērnības ir valoda, jo vairāk mazināsies plaisa starp latviešiem un cittautiešiem un arvien ciešāk saliedēsies Latvijas iedzīvotāju kopienas.

PBLA aicina Izglītības ministriju gādāt, lai tiktu nodrošināta bērnudārzu audzinātāju un sākumskolu skolotāju latviešu valodas kvalifikācijas celšana, lai valstī būtu skolotāji, kas ar labu latviešu valodu visiem – gan latviešu, gan cittautiešu bērniem – pirmajos bērnudārza un sākumskolas gados piedāvātu līdzvērtīgu latviešu valodas apguvi.

PBLA uzsver, ka latviešu valoda ir valsts valoda – visiem Latvijā dzīvojošajiem bērniem un jauniešiem ir gan tiesības, gan pienākums zināt latviešu valodu līdzvērtīgā līmenī. Protams, ka valstī atbalstāma ir jebkuras valodas apguve ģimenē un papildskolās, taču tām nav jābūt pilnībā valsts sponsorētām. Valstīs, kas uzņem imigrantus jau gadu desmitiem – ASV, Kanādā, Austrālijā – darbojas valodas un kultūras skolas, kur papildus valsts piedāvātajai izglītībai māca mātes vai mantoto valodu, un tās galvenokārt finansē imigrantu kopienas pašas. Latvijas izglītības modelis varētu sekot šim piemēram.

PBLA atgādina, ka jau gadiem ilgi cittautiešu ģimenes, kas vēlas dzīvot Latvijā, apzināti izvēlas saviem bērniem latviešu bērnudārzus, tā radot veselu paaudzi, kas tekoši runā gan latviski, gan krieviski. Redzams, ka šie iedzīvotāji sapratuši un mērķtiecīgi izvēlējušies iespēju iegūt tālāko izglītību valsts valodā.

Apsveicams ir fakts, ka Latvijas augstskolas jau ir sekmīgi pārgājušas uz mācību apguvi latviešu, tas ir, oficiālajā valsts valodā. Tāpēc tiem krievu skolu audzēkņiem, kuriem latviešu valodas līmenis nav pietiekami augsts, liegts augstākās izglītības ceļš Latvijā. PBLA aicina Izglītības ministriju spert visus iespējamos soļus, lai visi Latvijas vispārizglītojošo skolu beidzēji neatkarīgi no tautības varētu studēt Latvijas augstskolās un pēc studiju beigšanas pilnvērtīgi strādāt Latvijā, saliedējot sabiedrību un stiprinot valsts ekonomiku.

PBLA apsveic Latvijas valdības tālredzīgo vēlmi pāreju uz izglītību latviešu valodā atrisināt līdz 2018.gada februārim, lai šo jautājumu Saeimas vēlēšanu gadā partijas nevarētu izmantot kā instrumentu priekšvēlēšanu kampaņām. PBLA uzskata, ka izglītības valodas jautājuma lietošana priekšvēlēšanu sakarsētajā politiskajā gaisotnē varētu nelabvēlīgi saasināt attiecības un novest pie konfliktiem Latvijas dažādo etnisko grupu starpā.

Saprotam, ka šis ir sarežģīts un politiski grūti risināms jautājums, bet vēlam spēku un veiksmi valdībai un izglītības ministrijai to atrisināt.

 

Vēstuli sagatavojuši Jānis Kukainis, PBLA priekšsēdis, un Daina Grosa, PBLA Izglītības padomes izpilddirektore.

Noraksti nosūtīti Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim.

Komentāri (16)

rinķī apkārt 17.11.2017. 10.21

Krievi tagad taisīs, jau taisa lielu troksni. Galvenais no šī trača nenoraustīties un reformu valodas jautājumā pabeigt kā paredzēts. Pretējā gadījumā sapnis par to, ka kaut kad, ļoti tālā nākotnē Latviju tomēr apdzīvos ļaudis, kuri domās aptuveni vienas vērtību sistēmas robežās, būs izsapņots.

+6
0
Atbildēt

4

    basta > rinķī apkārt 17.11.2017. 15.36

    “kuri domās aptuveni vienas vērtību sistēmas robežās, būs izsapņots.”
    ————
    Par to ir padomāts, ja jau pēc sešu gadu valdīšanas nolādētās kremļa maukas, tā vietā, lai no nākamā gada vismaz pārstātu finansēt pirmskolas iestādes, kur apmācības nenotiek valsts valodā, ir apsolījuši nelegāļiem, neostaļiniskiem kroļiem, ka vēl divus gadus viss būs pa vecam un tad tikai, varbūt, sāks rosīties.
    Nav izslēgt, ka pēc diviem gadiem viņus pašus Guantanamo cietumā musulmaņu teroristi jau būs nojājuši līdz nāvei.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    edge_indran > rinķī apkārt 17.11.2017. 12.28

    Nevis krievi, bet gan tie, kam jāveic praktiskais valodas mācīšanas darbs skolās, mācību literatūras sagatavošana, skolotāju apmācība utt.,utml. Skaista runas un deklarācijas pieņemt – tas nav nopietni, ja nav mērķu īstenošanas programmas – apjēga par reālo situāciju:
    “Filologi šonedēļ sākuši celt trauksmi, ka pārspīlēta eksakto zinātņu atbalsta vārdā augstskolās drīz vairs nebūs pasniedzēju, kas māca valodniecības disciplīnas. Atalgojums esot tik niecīgs, ka ar to vienkārši nevar iztikt. To, ka Visvalža ielas ēkai, kurā mitinās kādreizējā Filoloģijas, tagad Humanitāro zinātņu fakultāte, vajadzētu izvest cauri Laimes lāci, runāja arī pirms gadiem divdesmit. Ko liegties, putekļu dažās telpās un ne tikai tajās tur ļoti daudz un vainas krietni ielaistas. No šejienes arī zemais filologu prestižs, perspektīvas trūkums jauniem un spējīgiem studiju beidzējiem.” Arno Jundze, kultūras žurnālists.
    http://nra.lv/latvija/arno-jundze/225399-divi-upes-krasti.htm

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    tonijs > rinķī apkārt 17.11.2017. 19.56

    Krievi taisa lielu troksni un saliedēsies ap SC. NA teiks, ka ienaidnieki ceļ galvas un dabūs vēl kādu procentu vēlētāju klāt. Protams, latviešu valodai jābūt vienīgajai mācību valodai visu līmeņu skolās, taču nav prātīgi šo lietu sasteigt un sašķelt Latvijas sabiedrību neilgi pirms Saeimas vēlēšanām.

    +2
    -2
    Atbildēt

    2

    basta > tonijs 17.11.2017. 20.11

    Bastardi, tādi kā tu, saliedēsies ap čekas projektu, JaunoKP, jo krievu valoda jums ir muguras smadzenēs un aizņem arī vienu smadzeņu puslodi.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > tonijs 20.11.2017. 09.18

    tonijs. …taču nav prātīgi šo lietu sasteigt un sašķelt Latvijas sabiedrību neilgi pirms Saeimas vēlēšanām….+++ Latvijas sabiedrība, kopš es sevi atceros, nekad nav bijusi viendabīga. Arī Atmodas laika Interfronte nekur nav pazudusi, bet pāreju tikai uz latviešu valodu mācību iestādēs, vajadzēja realizēt jau 1991. gadā, reizē ar lojalitātes likumu, . Tad šodien Latvijā problēmu būtu mazāk

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kolpants > rinķī apkārt 18.11.2017. 01.48

    Ну и как там в Германии, турки после обучения на немецком в школах уже прониклись единством с немцами? Как почитаешь новости, так что-то не создается такое впечатление. Как жили диаспорой, так и живут. Да и немцы не особо их стремятся своими считать.

    +1
    0
    Atbildēt

    2

    basta > kolpants 18.11.2017. 20.27

    Turki jau pirms ierašanās Vācijā bija homo sapiens, nedaudz atšķirīgs gan no vāciešiem, tomēr nejauc tos ar sevi, bidla, homo russicus?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > kolpants 19.11.2017. 14.31

    Tāda tautu mehāniska maisīšana ekonomisko iemeslu dēļ vispār nav laba,greizs ceļš.Pārcelties pavisam uz jaunu zemi vajadzētu tikai tiem,kuri ir gatavi iekļauties jaunajā dzīves vietā.Vāciski runājošo turku dēļ vismaz vietējiem nav jāmežģī mēle.Nav kā krievi,kuri te atnākuši kā pasaules naba un vecākie brāļi…un vēl uzmet lūpu,kad viņiem paskaidro,ka neviens viņus te nav šurp saucis,paši atbrauca aiz tankiem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

vvilums 17.11.2017. 12.33

Atbilde (LIZDA) ekspertei Irinai Avdejevai .
Tūlīt pat jāsakārto skolu tīkls valstī atbilstoši veselam saprātam, un skolotāji, kas spēs mācīt valsts valodā, netrūks. Ir arī pēdējais laiks tām “učilām”, kas skolās strādājot vēl nepārzina valsts valodu vai nu to beidzot apgūt vai nu ar likumu noteikt netuvoties tām līdz skolai tuvāk par 300 m rādiusā.

+3
0
Atbildēt

0

vvilums 17.11.2017. 12.11

Beidzot jāsper solis pretim civilizētās valsts statusam un prom no ” sapelējušas postsociālisma respublikas”. Pat mežoņu parašijā ,nerunājot jau par civilizātām valstīm, ir sen ieviesta kārtība, ka valsts bērnudārzos un skolās apmācības notiek valsts valodā, un visiem tas liekas pašsaprotami, tikai ,nez kāpēc, ne mūsu ekskomunistu- čekas un putlera draugiem.

+2
0
Atbildēt

2

    edge_indran > vvilums 17.11.2017. 12.17

    Karogu Jums rokās – uz priekšu, ar dziesmu, soļos marš! 30 gadus runā, runā, runā, bet prakstiski īstenojamo uzdevumu darbi kā kavējas, tā kavējas:
    “Krievu skolās šobrīd trūkst latviešu valodas skolotāju, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) eksperte Irina Avdejeva.
    “Krievu skolās, tāpat kā latviešu skolās, šobrīd trūkst latviešu valodas skolotāju. Piemēram, Rīgā septembra sākumā bija vairāk nekā 40 neaizpildītas vakances uz latviešu valodas skolotāja vietu, jo alga nav konkurētspējīga, bet darbs ir diezgan grūts un atbildīgs,” norādīja Avdejeva.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    basta > vvilums 17.11.2017. 15.22

    “ne mūsu ekskomunistu- čekas un putlera draugiem.”
    _____________
    Ne ekskomunisti nosaka toni Latvijā, jo cik tad to ir? Reirs, ceļinieks Piebalgs, Vienotības nominētie premjeru kandidāti: Riekstiņš un Vaivars, to paģeļņiks Urbanovičs un ZZS komunisti: Lembergs un Brigmanis. Runa ir par čekas un putlera draugiem, otrā iesaukuma, pēc 1991. gada augusta, čekas kalpiem, prokremliskiem izdzimteņiem, kuri nobalsoja par Putina favorītu, Vējoni, Šļesera ieliktnīti Matīsu, pagarināja darba attiecības ar Šļesera ieliktnīšiem: Ozolu un Magoni, nodrošināja ietekmīgākās siles saskaņiešiem: Rinkēvičam un Kazlovskim, ielika amatos neslēptus latviešu valsts nīdējus: Mežvietu un Maizīti, Krievijas kara skolu absolventus: Garbaru un Kalniņu, fanātiski sargā čekas maisus un jau sešus gadus pat pa ausu galam neko negrib dzirdēt par vispārējo izglītību tikai valsts valodā.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu