Kā Tieslietu ministrija “atsedza seju” • IR.lv

Kā Tieslietu ministrija “atsedza seju”

8
Foto: Evija Trifanova, LETA
Lolita Čigāne

Mūsu valsts šogad Pasaules Bankas uzņēmējdarbības vides indeksā “doing business” ir noslīdējusi par 5 vietām vairāku nelabvēlīgu uzņēmējdarbības vides apstākļu dēļ – viens no tiem – maksātnespējas procesi. Tā ir kā pusaudžu spēle “Mafija pret pilsoņiem”, tikai šeit darbojas “tiesneši kopā ar blēžiem pret uzņēmējiem”. Šī shēma diemžēl tiek izmantota, blēžiem ar korumpētu tiesnešu palīdzību tiekot vaļā no parādiem. Gaidījām enerģisku rīcību no Tieslietu ministrijas, jo maksātnespējas procesu negodīga izmantošana ir gadiem ieildzis posts?

Tieslietu ministrija patiešām ir rīkojusies enerģiski, pat vētraini, likumprojektam “Sejas aizsegšanas ierobežojuma likums”, kas sastāv no 4 (!) pantiem, uzrakstot 33 lapu garu anotāciju. Tajā Tieslietu ministrija ir ielikusi visu, kas nav “mucis prom”, lai izstāstītu, ka Latvijai ir t.s. “leģitīmi mērķi” šādu likumu virzīt. Tieslietu ministrija, protams, zina, ka šādos politiski un juridiski jūtīgos priekšlikumos tieši skaidrojumam ir izšķiroša nozīme.

Tieslietu ministrijas skaidrojumā ir atrodams gandrīz viss. Sociālpsiholoģiski spriedelējumi – “[..] seju aizsedzošie apģērbi nav vienkārši reliģisks apģērbs. To nēsāšana var tikt uztverta kā politisks akts, kas pauž neiecietību pret mītnes zemes kultūru, civilizāciju un paražām”, tāpat “mēs uzskatām – ja cilvēks neskatās otram acīs, viņš līdz ar to psiholoģiski nodala sevi no sarunubiedra”. Tur atrodamas reliģisko tekstu interpretācijas “būtiski atzīmēt, ka Korāns neparedz sejas aizsedzoša apģērba nēsāšanas pienākumu” un pat arhitektūra – “Minereti ir uzskatāms un redzams politiski-reliģiskās varas pieprasījuma simbols”.

Drošības policijas ieskatā šis visas publiskās vietas ietverošais un tikai nedaudzus izņēmumus (profesionālie pienākumi, sports, māksla, veselība, laikapstākļi) atrunājošais aizliegums mūsu valsti padarīs nedrošāku. DP pat dievojas: “ticiet mums, ja mēs redzam apdraudējumu, mēs vienmēr esam par lielāku personisko brīvību ierobežošanu, tomēr šajā gadījumā tas nav nepieciešams”.

Visbeidzot, vienmēr ir jautājums par policistu uz ielas, kuram šis aizliegums būs jāievieš dzīvē. Diemžēl šis aizliegums attieksies arī uz manu vēl padomjlaiku bērnības epizodi, kad ar klases puikām stadionā, ar pionieru kaklautiem aizsegtām sejām, spēlējām pirātus. Kā zināms, skolnieku pasaulē vislabākais pirāts ir tas, kas aizsedz pēc iespējas daudz no savas sejas, vēlams atstājot atsegtu tikai vienu aci. Tieslietu ministrijas priekšlikums paredz, ka mums par šo pienāktos administatīvais sods.

Visa Tieslietu ministrijas vētrainā darbība sacelta piecu cilvēku dēļ, kas Latvijā pašlaik reliģisku iemeslu dēļ aizsedzot seju.

Lolita Čigāne ir 12.Saeimas deputāte Vienotības frakcijā, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja.

Komentāri (8)

rinķī apkārt 16.11.2017. 15.14

Francija šodien kļuvusi par pirmo valsti Eiropā, kur spēkā stājies likums, kas sabiedriskās vietās aizliedz valkāt tādu apģērbu, kas pilnībā aizsedz seju. Kā jau bijis gaidāms, visasāko reakciju tas izraisījis islāmticīgo vidū, jo daļa musulmaņu sieviešu valkā tieši šādu apģērbu.
11. aprīlis, 2011,
http://www.lsm.lv/raksts/zinas/arzemes/sejas-aizsegsanu-francija-nepielauj-likums.a38197/

“…Visbeidzot, vienmēr ir jautājums par policistu uz ielas, kuram šis aizliegums būs jāievieš dzīvē….” +++ policistiem būs iespēja braukt uz Franciju un pamācīties, kā ar šo “problēmu” tiek galā franču policisti :)

Tieslietu ministrijai kompliments par spējām reāli novērtēt situāciju un attiecīgi uz šo situāciju reaģēt, jo Latvijai nav kur likties un Briseles “piespriestās” bēgļu kvotas būs jāpilda, taču, muslimu bēglim, nonākot Latvijā, ir jābūt pilnīgi skaidram, ka viņš ir nonācis valstī, kurā vietējie iedzīvotāji ciena un ir pieķērušies saviem ikdienas ieradumiem tik pat strikti, kā muslimi savās mājās savu sievu parandžām. Un mūsu sievietes ar aizsegtu seju nestaigā. Punkts. Un runa jau nav tikai par sejas aizsegšanu vien. Jeb kurš cits šo bēgļu “ieradums”, kurš Latvijā var šķist vietējiem iedzīvotājiem nepieņemams, ir ierobežojams ar likumu. Gluži tā pat kā tas notiek muslimu valstīs, ja runa ir par kristiešiem, kuri ir nonākuši viņu vidū

+3
-2
Atbildēt

0

Antons 16.11.2017. 16.21

Tas, ka mūsu TM, ko ilglaicīgi vada primitīva persona Rasnačs no tikpat primitīvo partijas, ir totāli korumpēta un baidās vai zināmu iemeslu dēļ nenodarbojas ar svarīgām un nozīomīgām lietām, tas sen visiem zināms.

Rasnačam interesantāk tiesāties ar savām sievām, kuras to piekāvušas, un Dzintaram interesantāk rakstīt kļauzas uz Saeimas locekli no V, kas, cik saprotu, kādu no šīs partijas “intelektuāļiem” aizvainojis, t.i. izteicis savu viedokli.

Kāda partija, tāds vadītājs un ministrs.

Kas att. uz konkrēto gadījumu – nesaprotu Čigānes sašutumu, nu neviens taču šos cilvēkus Latvijā ar varu netur, ja reiz viņiem tik svarīgi aizsegt seju, ir daudzas valstis, kur tā ir norma.

+2
-2
Atbildēt

1

    basta > Antons 16.11.2017. 16.29

    “uz Saeimas locekli no V”
    ————-
    Da visi viņi locekļi (poc: īdišā), arī Judins, kurš agrāk man likās viens retiem Vienotības locekļiem, ar puslīdz cilvēcisku seju. Pēc tā krievu “uts” mūsu valsts kažokā, uzbraukuma cienījamam Šņores kungam, es to vairs no pārējās prokremliskās varzas pociem neatšķiru.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > basta 16.11.2017. 17.03

    Vispār,te nav ievērota gramatika,jāraksta – uz locekļa nevis uz locekli.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    basta > Bārdainais Signe 16.11.2017. 17.15

    Tās ir vairāku desmitgadu ieilgušās bilingvālās izglītības sekas, neprasi no bastarda izcilas valsts valodas zināšanas

    0
    0
    Atbildēt

    0

basta 16.11.2017. 15.02

Ne jau TM izdomāja dot iespēju negodīgiem uzņēmējiem, visbiežāk Vienotības ziedotājiem, izmantojot MNA, kuras noziedzīgo shēmu radīšanā galvenā loma bija tās vadītājam, Vienotības biedram, Ervīnam Ābelei, uzmest kreditorus.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu