Krievijas dezinformācijas kampaņa skārusi 126 miljonus amerikāņu • IR.lv

Krievijas dezinformācijas kampaņa skārusi 126 miljonus amerikāņu

1
"Facebook" nepatikas īkšķītis uz Krievijas karoga fona. Foto: Reuters/LETA

Pēc sociālā tīkla “Facebook” datiem, 2015. – 2016.gadā aptuveni 126 miljoni amerikāņu apskatījušies reklāmas un citus priekšvēlēšanu materiālus, kurus sagatavojusi Krievijas “troļļu fabrika”, kas sociālajā tīklā veikusi aptuveni 80 000 ierakstu, lai ietekmētu politiskos procesus ASV, ziņo LETA/RFL.

Kā pavēstīja “Facebook” jurists, šie ieraksti ir tikai maza daļa no kopējās datplūsmas tīklā, aptuveni viens pret 23 000. Tomēr ieraksti parādījušies viltus kontos, kas ir pretrunā “Facebook” politikai, kura nepieļauj šādu praksi. “Facebook” šos datus gatavojas atklāt ASV Senāta Juridiskajā komitejā, pirmdien ziņoja aģentūra “Reuters”, atsaucoties uz anonīmu avotu.

Turklāt “Facebook” paziņoja, ka šie ieraksti, kas varētu būt saistīti ar Krievijas avotu, ir “vienkārši nepieņemami”. Uzņēmums arī paziņoja, ka pērnā gada oktobrī tika deaktivizēti aptuveni seši miljoni viltus ierakstu.

Vienlaikus “Twitter” atradis 2752 kontus, kas saistīti ar Krieviju. Septembrī “Twitter” bija atradis tikai 201 šāda veida kontu. Visi atrastie 2752 konti patlaban ir slēgti.

Savu paziņojumu sniedza arī “Google” īpašnieks holdings “Alphabet”. Tikuši atrasti “daži pierādījumi” tam, ka “Google” platformas ļaunprātīgi izmantoja Krievijas valdību atbalstošas grupas, tomēr to aktivitātes tika ierobežotas. ASV priekšvēlēšanu laikā uzņēmums atklāja, ka no diviem kontiem reklāmai tika iztērēti 4700 dolāru.

“Google” arī atklāja videovietnē “Youtube” 18 kanālus, kurus varētu uzturēt iespējami Krievijas aģenti. Šajos kanālos tikuši publicēti 1108 video ieraksti, kuru kopējais ilgums ir 43 stundas. Taču kopējais to skatīšanās daudzums bijis neliels. “Google” šos kanālus esot “iesaldējusi”.

“Facebook”, “Twitter” un “Google” šonedēļ piedalās dažādu Kongresa komiteju sēdēs, kas veltītas Krievijas veiktajai dezinformācijas kampaņai ASV prezidenta vēlēšanu laikā un pēc tam. Krievijas “troļļu” ieraksti lielā mērā bija saistīti ar tēmām, kas izraisa asus strīdus ASV, tādām kā starprasu attiecības un ieroču tirdzniecība.

Komentāri (1)

basta 31.10.2017. 12.44

Un tad? Tāpat krievam nespīd jauns “restart”, ko varēja nodrošināt tikai Klintones ievēlēšana, tāpēc mūsu kremļa pakalpiņus tā satrieca ASV vēlēšanu rezultāts.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu