Vienpusēji pasludināto Katalonijas neatkarību Latvija neatzīs • IR.lv

Vienpusēji pasludināto Katalonijas neatkarību Latvija neatzīs

51
Protestētājs ar Spānijas karoga atritbūtiku. Foto: AFP/LETA

Vienpusēji pasludināto Katalonijas neatkarību Latvija neatzīs, teikts Latvijas Ārlietu ministrijas izplatītajā Latvijas valsts oficiālajā nostājā saistībā ar notikumiem Spānijā, Katalonijas autonomajā apgabalā.

Paziņojumā uzsvērts, ka arī pēdējie notikumi nemaina Latvijas valdības nostāju Katalonijas jautājumā, proti, Latvija uzskata, ka tas ir Spānijas iekšējs jautājums, kas jārisina saskaņā ar Spānijas likumiem un konstitūciju. Paziņojumā pausta cerība, ka Katalonijas jautājums tiks atrisināts dialoga ceļā Spānijas konstitūcijas ietvaros, ziņo LETA.

“Latvijai ar Spāniju ir ciešas divpusējās attiecības, un Spānija ir Latvijas sabiedrotā ES un NATO, kā arī citās starptautiskās organizācijās. Spānija ir demokrātiska, likuma varu respektējoša valsts, tās ieguldījums ES vērtību aizstāvēšanā pasaulē ir nenovērtējams. Tāpēc situācija ir jārisina, ievērojot dalībvalsts un ES atbilstošo normatīvo regulējumu,” teikts Latvijas oficiālajā pozīcijā.

Tikmēr premjera Māra Kučinska (ZZS) pārstāvētās partiju apvienības politiķis, Latvijas Zaļās partijas līderis Edgars Tavars sociālajā tīklā “Twitter” ierakstījis: “Ja kataloņi vēlas savu neatkarību (ja patiesi to vēlas), tā viņiem būs!”

Kā ziņots, Katalonijas reģionālais parlaments piektdien, 27.oktobrī, nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Īsi pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešas pārvaldes atjaunošanu Katalonijā.

Katalonijas valdība 1.oktobrī rīkoja referendumu par reģiona neatkarību, lai gan tiesa bija atzinusi to par nekonstitucionālu un Spānijas varas iestādes centās nepieļaut tā norisi.

 

Komentāri (51)

rinķī apkārt 29.10.2017. 19.03

…Spānijas centrālās valdības pārstāvis Injigo Mendess de Vigo sacīja, ka Pudždemonam ir visas tiesības turpināt savu karjeru politikā, piedaloties nākamajās vēlēšanās….+++ ļoti saprātīgs solis no Madrides puses. Vēlēšanu rezultāti parādīs, cik tad no visiem Katalonijas balstiesīgajiem vēlas Katalonijas neatkarību. Šobrīd šī bilde ir neskaidra.

Kas attiecas uz to, ka Latvijai rīt vajadzētu atzīt Katalonijas neatkarību – šādu vēlmi varētu Saeimā izteikt SC frakcija un viņu elektorāts tādu prasību noteikti atbalstītu :)
Vēl es ieteiktu atcerēties to, ka Spanijas armijas apakšvienības šobrīd palīdz Latvijai stiprināt mūsu valsts robežu ar Krieviju un Spānijas iznīcinātāji ik pa laikam trenkā krievu militārās lidmašīnas, kuras uzmācas mūsu gaisa telpas robežām.

+4
0
Atbildēt

2

    Sskaisle > rinķī apkārt 29.10.2017. 19.28

    to ka spāņi – Madride, nav īpaši adekvāti un ka es tādiem neuzticos pierāda viņu vardarbība pret Katalonijas civiliedzivotājiem – noželojamie suņi – sist neaizsargātus cilvēkus – ne viņi demokrāti, ne godīgi un taisnīgi

    un viņu karalis? Savulaik lasīju korupcijā iesaistīts arī karaļnams … tā kā … nu labi , ko tur daudz –

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Viesturs Vecbastiks Burvis > rinķī apkārt 29.10.2017. 22.06

    Pareizi, Spānijas valdība atļauj kandidēt visiem, taču tagad Pudždemons ir pakļauts prokuratūras izmeklēšanai un kuru katru brīdi tiks aizturēts. Tiesa izlems visu vainīgo sodamēru – Pudždemonam un vēl vairākiem pēc likuma draud līdz pat 30 gadi. “Ko sēsi – to pļausi””.

    +1
    -2
    Atbildēt

    1

    rinķī apkārt > Viesturs Vecbastiks Burvis 29.10.2017. 22.49

    Manprāt tas nebūtu saprātīgi – Pudždemonu tiesāt. Vispirms – viņš nerīkoja vardarbīgus aktus, kā to darīja baski. Otrkārt, tiesājot Pudžemonu, Katalonijā tiktu iekonservēts kaut kāds pulvermucas noskaņojums. Ja viņam tiks dota iespēja piedalīties vēlēšanās, kā to sola de Vigo, tas būs ļoti saprātīgs solis, kurš atnesīs iekšēju mieru Spānijai.

    Diez vai Katalonijas vēlēšanās Pudždemona pārstāvētais politiskais spēks iegūtu tik pārliecinošu vairākumu, lai varētu argumentēti runāt par neatkarību. Pusnotikušā referenduma rezultāti (43%) puslīdz droši to apstiptina un Tu jau pats arī saki, ka neatkarību atbalstoši kataloņi ir salīdzinoši tikai saujiņa. Tad jau uzstraukumam nav iemesla :) Un tīri teoretiski – ja pat Katalonija ilgstošu sarunu rezultātā, bez vardarbības iegūtu neatkarību, tad praktiskā bilde taču ne Spānijā, nedz Eiropā nemainītos tik krasi, lai ierindas iedzīvotājs sajustu kaut kādas izmaiņas savā dzīvē . Formālisms tikai un varbūt romantika dažam :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    2

    BardainaisSigne > rinķī apkārt 30.10.2017. 13.04

    Manuprāt,arestēt vajadzētu tos mērkaķus,kuri katalāņus negribēja atzīt par tautu,tagad nu visiem jāizstrebj tā savārītā zupa.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Viesturs Vecbastiks Burvis > rinķī apkārt 30.10.2017. 22.30

    Pudždemons izdarīja noziegumu pret valsti un par to atbildēs. Kā jau teicu – Katalonijā dzīvot bija nepatīkami nacionālistu uzpūtības dēļ. Nav viņu % daudz, bet viņiem nav kultūras, tādēļ uz vairākuma klusējošo kataloniešu smalkjūtīgā fona separātistu “bļaušana” rada ilūziju. Te daži tiešām “pajoliņi” cīnās par kataloniešu atzīšanu par tautu, bet man bija jācīnās savā laikā, lai mūs nesauktu par krieviem: tāds N.G.: “Mums, kataloniešiem, visi jūs – armēņi, latvieši, gruzīni, lietuvieši – esiet krievi. Laiks bija to saprast un lepoties!”… Tas ir fakts no dzīves, paša pieredzēts.

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > Viesturs Vecbastiks Burvis 30.10.2017. 22.57

    Vai Pudždemons meloja vēlētājiem pirms vēlēšanām kā Zatlers,solot ko citu?

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > Bārdainais Signe 30.10.2017. 23.30

    Liec mierā godavīru Zatleru- ne viņš ko citu solīja, ne tu par viņu balsoji.

    0
    -1
    Atbildēt

    2

    basta > tonijs 31.10.2017. 14.42

    Pasaki zatļerast, kas tev ir godavīrs un kļūs skaidrs, kas esi pats! Jau tikai par to, ka tā Putina kuce atļāvās nosaukt Latviju par “mazo fašistu valsteli” un latviešu grūtnieču dedzinātāju Kononovu par upuri, tā nepelna kripatiņas žēlastības.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > tonijs 31.10.2017. 11.04

    Vēlreiz apskaties pēdējo pirmsvēlēšanu diskusiju,kurā Sprūdžs atbildēja uz jautājumu,ar ko ZRP veidos koalīciju pēc ievēlēšanas,prioritātes kārtībā,viņš nosauca Vienotību,NA,Saskaņu.TIEŠI TĀDĀ KĀRĪBĀ.Tie ir neapstrīdami,video fiksēti fakti.Pēc vēlēšanām Zatlers sāka vilkt koalīcijā Saskaņu,labi zinot,ka tādā koalīcijā NA neiesaistīsies.Es arī teorētiski apdomāju iespēju balsot par ZRP,šauboties,vai NA dabūs pietiekoši balsu,lai tiktu Saeimā.Man būtu mūžīgi sirdsapziņas pārmetumi,ja tiešām būtu nobalsojis par šo kremļa aģentu. Zatlers ir blēdis un melis,nevis godavīrs.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Bārdainais Signe 31.10.2017. 14.21

    Sprūdžs atbildēja, bet Zatlers melis? Galvenais ir tas, ko viņš izdarīja, nevis gribēja izdarīt. Pateicoties Zatleram, mums bija no oligarhu ietekmes vistīrākā Saeima.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    basta > tonijs 31.10.2017. 14.45

    Pastulbais mazizglītotais un alkatīgais ZRP premjera kanditāts bija Zatļera tuvākais līdzskrējējs.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 29.10.2017. 18.07

Lasu,ka prezdienta kancelejas izdevumi pieaugšot par 7% . Šitas prezidents, kurš laiza rokas oligarhiem, kurš redzams vien modes skatēs un lec no biksēm laukām par krievu tiesībām, šitas prezidents , kurš apkauno mūs pasaules priekšā Ņujorkā ….šitas ZZS prezidents, kura laikā Latviju padarīja par Eiropas atejas podu un kurš par to vien spēj pateikt, ka nu esot bezpartejiskais ….

Es uzdodu jautājumu – kam tāda nāciju neatkarība ir vajadzīga, ja pašu kungi ir nežēlīgāki laupītāji un savas tautas iznīcinātājio kā jebkuri citi kaklakungi, vai tie bija vācieši, vai cara krievi, vai padvaaras krievi ?

Es uz kataloņu mītiņošanu skatos ļoti skeptiski – nu mēs tāpat cīnījāmies – un kāds ir rezultāts

Bļedj – Liteni šitā mauku valsts ir norakusi – kautrējamies , ka pašu latviešu valsts varas dēļ mūsu armiju sadzina kā lopus aplokā un apkāva …

Nē – mani neaizkustina un es nejūtu līdzi kataloņiem . Nāks vietā pašu kungi, sūks pašu asintiņu tā, ka rāpos atpakaļ pie spāņiem draudzību lūgties ….

+2
-1
Atbildēt

2

    tonijs > Dusma 29.10.2017. 18.57

    Ņem vērā, ka kataloņi nav 50 okupācijas gadus dzīvojuši sociālismā un nav iemācījušies tik labi zagt un krāpties kā mūsu pēcpadomju cilvēki. Viņiem nav tādu komunistu un čekistu kā mums. Kataloņi uzcels labu valsti, vari man ticēt.

    0
    -3
    Atbildēt

    3

    Sskaisle > tonijs 29.10.2017. 19.15

    kataloņi piedzīvoja Franko režīmu

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    basta > Dusma 29.10.2017. 19.49

    Spāņi piedzīvoja komunistu cūku plosīšanos un krievu intervenci.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    basta > tonijs 29.10.2017. 19.05

    Ne sliktāku kā d-Osetiju vai Abhāziju, kremlis palīdzēs, kā 80 gadus atpakaļ.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > tonijs 29.10.2017. 19.14

    ko Tu dullojies Tonij, varētu padomāt, ka viņi – kataloņi bez grēka –
    un saproti mani pareizi – es tiešāmm domāju, ka demokrātiskā valstī viņiem – kataloņiem bija tiesības risināt savu neatkarību vēršoties Eiropas Padomē, vēršoties ANO – Briselei nav jārisina nāciju pašnoteikšanās tiesības

    Politiķis jau ir tāds pārnacionāls jēdziens – ko nozīmē Pudždemona vārid par demokrātisku pretošannos?

    Kāpēc ne demokrātiska problēmas risināšana?

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 29.10.2017. 19.20

    Visdemokrātiskākā problēmas risināšanas forma ir referendums, ko spāņi izjauca un ko nevar uzskatīt par leģitīmu. Tagad izsludinātas jaunas Katalonijas parlamenta vēlēšanas – ja tauta tajā atkal ievēlēs neatkarības piekritējus, Madride to atkal atlaidīs?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    tonijs > Dusma 29.10.2017. 19.05

    Dusma uzdeva jautājumu – kam tāda nāciju neatkarība ir vajadzīga, ja pašu kungi ir nežēlīgāki laupītāji un savas tautas iznīcinātājio kā jebkuri citi kaklakungi, vai tie bija vācieši, vai cara krievi, vai padvaaras krievi ?
    ……………..
    Cik Latvijas iedzīvotājus mūsu pašu kungi ir pasludinājusī par tautas nodevējiem, apcietinājuši, nomocījuši, nošāvuši, aizsūtījuši uz lēgēriem?

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > tonijs 29.10.2017. 19.21

    starp citu, labs jautāju ms – cik mūsu pašu kunggu dēļ jau ir nelaikā mirušo? Miera laikā, kad esam ES un Nato valsts un kad uzņemam bēgļus, par spīti tam, ka viņi bēg no mums ?

    Kā tur ir ar to pašu šī numura tēmu par mirstību no vēža? Par medicīnas pakalpojumu cenām un skaistām runām? Nogalināt var dažādi ….

    no vīrusiem mirst vairāk, kā no ieročiem , piemēram

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

Sskaisle 29.10.2017. 20.02

un vēl – es domāju , ka ja mēs nebūtu ES dalībvalsts, mūsu čekisti = oligarhi= politmafija mūs – latviešu tautu – pabiegtu apēst šovakar vakariņās – mūsu vienkārši nemaz nebūtu
Tāpēc es saprotu, ka kataloņi plivina savus un ES karogus. Oj oj kā saprotu

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu