Mīts par Eirābiju • IR.lv

Mīts par Eirābiju

Pauls Raudseps

Kamēr Austrijā tvarsta cilvēkus truša kostīmos, Islāma valstij atkaro Raku

No pārspīlētām bailēm līdz absurdai rīcībai ir tikai daži īsi soļi. Austrijā kopš 1. oktobra ir spēkā aizliegums aizklāt seju publiskās vietās. Likuma mērķis ir skaidrs — novērst musulmaņu sieviešu parādīšanos ielās burkās vai citos tērpos, kas aizsedz seju. Pēc dažiem aprēķiniem, Austrijā ir apmēram 150 sieviešu, kas tā ģērbjas. Tie ir 0,03% no valsts sievietēm. Taču, lai saglabātu vismaz šķietamību, ka tas nav balstīts tikai uz etniskiem aizspriedumiem, likums attiecas uz visiem.

Piektdien Austrijas policija veica reidu Lego veikalā Vīnē, kurā pārdevēja bija uzvilkusi sarkanu Lego nindzjas tērpu. Kādu nedēļu pirms tam policija uzlika 150 eiro sodu cilvēkam haizivs kostīmā, kurš centās piesaistīt uzmanību jaunam McShark elektronikas veikalam. Pirms divām nedēļām policija pat ieradās Austrijas parlamentā, kur cilvēks garausaina truša kostīmā sagaidīja viesus. Bet studente, kura mājupceļā bija aizklājusi seju ar šalli, iedzīvojās 50 eiro sodā.

Nav pagājis mēnesis, un Austrijas policijas arodbiedrības vadītājs aicina atcelt likumu. «Nav iespējams nodrošināt tā ievērošanu,» viņš saka, «un tagad sākušies visi šie mēsli.»

Tas ir mazs, bet košs piemērs sekām, kuras izraisījusi eiropiešu panika par musulmaņiem. Taču pēdējos gados tā nostiprinās un iegūst vienkāršas, toties viegli saprotamas un emocionāli ietekmīgas ideoloģijas aprises. Sauksim to par Eirābiju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu