Padomju paliekas • IR.lv

Padomju paliekas

1
Aivars Ozoliņš

Politiķi nepošas likvidēt pašvaldībām finansiāli izdevīgos bērnunamus

Valsts prezidents Raimonds Vējonis otrdien Latvijas Radio kārtējo reizi uzsvēra, ka ir jālikvidē padomju laika paliekas, «vai tas būtu nepilsoņu institūts, vai tas būtu bērnunamu jautājums». «Nu, vienreiz tak mums ir jākļūst tiešām par reāli brīvu, neatkarīgu valsti!» prezidents kreņķējās.

Abas Vējoņa minētās padomju laika paliekas Latvijā turpinās uz sabiedrības vismazāk aizsargātās daļas rēķina. Bērniem nav sava ietekmīga vai tikai balsstiesīga lobija, viņu vietā lēmumus par viņiem pieņem pieaugušie. Bet tiem savas intereses. No minētā padomju mantojuma brīva Latvija daudziem neder ne politiski, ne finansiāli — ne partejiskai «demogrāfijai», ne banālai naudas kāšanai.

Tāpēc stāsts par bērniem ir stāsts par valsti — vai tā ir cilvēkiem, kā gribētu ne tikai prezidents vien, vai arī, tieši otrādi, cilvēks joprojām, kā bija padomju režīma laikā, ir tikai statistiska vienība «valstij» — tiem, kuri ir pie varas.

Vējoņa priekšlikumu pārstāt reģistrēt jaundzimušos kā nepilsoņus Saeimas vairākums noraidīja, aizbildinādamies ar gūzmu groteski absurdu atrunu amplitūdā no «paši vainīgi» līdz visas izglītības sistēmas un integrācijas politikas revidēšanai, kaut gan runa ir tikai par dažiem desmitiem jaundzimušo gadā, kurus vairs nevarētu reģistrēt kā sen neesošai valstij piederīgos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu