Par latviešu pajoliņiem un katalāņu vēlmēm • IR.lv

Par latviešu pajoliņiem un katalāņu vēlmēm

102
Katalonijas karogs. Foto: AFP/LETA
Viesturs Vecbaštiks Valensijā

Mūsdienu demokrātiskā sabiedrībā katram ir tiesības uz saviem uzskatiem, uz izteikšanās brīvību, uz reliģijas brīvību, uz politisko brīvību, uz “seksuālo brīvību” utt. Es šeit aizskaršu tikai divus “jēdzienus” – uzskati jeb “manas domas” un vēsturiskā vai reālā realitāte. Mēs katrs kā personība vai individualitāte varam domāt, uzskatīt vai iedomāties visu, ko gribam, neuztiepjot savus uzskatus citiem. Tad kādēļ liela daļa latviešu uztiepj citiem savus personīgos uzskatus par Kataloniju, bet tos, kuri tiešām pazīst Spāniju un Kataloniju, kā arī nevar atzīt pilnīgi aplamās domas, sauc par muļķiem un brīvības ienaidniekiem?

Vēsture un vēsturiskā realitāte. Ēģiptes piramīdas ir gan vēsturiska, gan reāla realitāte. Vezuva izvirdums ir gan vēsturiska, gan pierādāma (Pompeja) realitāte. Napoleona karagājieni ir gan vēsturiski, gan dokumentāli pierādāma realitāte. Tad kādēļ liela daļa latviešu nerespektē ne vēsturisko, ne reālo realitāti un starp visām spāņu nācijas “tautām” īpaši izdala tikai katalāņus kā vienīgo “tautu”, kura neesot spāņi?

Ko ar to gribu teikt? Tikai to, ka daudziem latviešiem ir “niķis” uzskatīt, ka viņi visu zina un saprot labāk par visu pārējo pasauli – kā nesen Facebook uzrakstīja kāds gudrs latvietis: “Paši mēslos līdz ausīm, bet lieliski zina, kas jādara ASV [un citām valstīm]…”.

Šis raksts ir par Kataloniju un latviešu “domām” par Kataloniju. Lai nebūtu pārpratumu – raksta autors dzīvo Spānijā vairāk nekā 25 gadus, no tiem 12 Katalonijā, turklāt šajos 12 gados būdams arī katalānes vīrs. Ir loģiski, ka tomēr kaut mazliet esmu iepazinis Katalonijas situāciju. Diemžēl latviešu visziņi Facebook un citur raksta, ka es (un citi Spānijā dzīvojoši latvieši) neko nesaprotot, bet viņi, ne reizi nebijuši Spānijā, visu zinot labāk… Šī absolūtā ignorance un uzpūtība ir tas, kas mani baida, jo tieši tā sākas totalitārisms un to gan es gribētu palīdzēt Latvijai aiztaupīt.

Sāksim ar “punktu” salikšanu. Kas sastāda spāņu nāciju? Andalūzieši, astūrieši, galīsieši, valensieši, katalāņi, baleārieši, mursieši, kastīlieši, kantabrieši, baski, navarrieši, ekstremadūrieši utt.. Jautājums (loģisks) – kādēļ tikai katalāņiem pēkšņi radies atsevišķas “tautas” statuss? Uz kāda pamata? Kādēļ latvieši apvaino citas spāņu nācijas “tautas”, izceļot tikai katalāņus? Kādēļ, piemēram, ne valensiešus, kuri saglabāja savu identitāti un nosacīto valodu (visai līdzīgu katalāņu mākslīgajai “valodai”, tikai daiļskanīgāku) cauri 700 gadu arābu okupācijai? Turklāt Valensija bija atsevišķa valsts – Valensijas karaliste. Nez kādēļ valensieši ir lepni būt spāņi (to izsaka pilnīgi skaidri arī valensiešu himnas vārdi)?

Visas Spānijas provinces ir lepnas par piederību Spānijai un to iedzīvotāji (ar 0,001% izņēmumu) sevi uzskata par spāņiem, pasvītrojot, protams, savu reģionālo piederību, ko savukārt spāņi ciena un respektē. Vairāk nekā 25 gadu laikā es nekad un nekur neesmu manījis kaut mazāko “rīvēšanos” reģionālās (vai – kā grib katalāņi – “tautību”) attiecībās.

Vēl vairāk – Spānija, šķiet, ir vienīgā pasaules valsts, kurā arī čigānu tauta ir pilnīgi līdztiesīga, nedzīvo taboros, bet, saglabājot savas tradīcijas, iekļāvusies Spānijas sabiedrībā kā absolūti līdzvērtīga.

Pietiek tikai pieminēt ne pārāk sen aizgājušo izcilo dziedātāju Lolu Floresu vai viņas meitu Rosario – “vistīrākās” čigānietes, kuras baudīja un bauda ne tikai savas tautas, bet visas Spānijas neviltotu atzinību un pat pielūgsmi. Vai tas par ko neliecina?

Iztirzāsim nedaudz reālo vēsturi. Kāds var pateikt, kad  un kur bija kāda “Katalonijas valsts” (vienalga – karaliste, principāts, hercogiste vai republika)? Pat manis kādreiz ļoti cienītā žurnāliste Elita Veidemane bezatbildīgi atļaujas apgalvot, ka Katalonija bijusi neatkarīga valsts.Vēsturē tādu ziņu nav. Vēl vairāk – vēsturē līdz apmēram 15.-16. gadsimtam neparādās pat tāds Katalonijas ģeogrāfiskais nosaukums. Kādēļ? Tādēļ, ka nosaukums “Katalonija” radies kāda sicīliešu skrīvera pārrakstīšanās kļūdas dēļ, sajaucot vārdu “layetana” ar “catalana”. Te nu ir tā 1000 gadu “valsts” Katalonija…

Visbiežāk latviešu visziņi raksta, ka Katalonija esot bijusi neatkarīga valsts līdz 1714. gadam, kad to okupējuši spāņi. Bet – pirms tam? Katalonija lidinājās mākoņos? Bija Spānijas sastāvdaļa, nekas vairāk. Katalāņu valdoņi kārtējo reizi kļūdījās, pieslejoties Mantojuma kara zaudētājiem Habsburgiem. 1714. gada 11. septembrī (katalāņu nacionālā svētku diena) Barselona kapitulēja nevis spāņiem, bet apvienotajai franču un spāņu Burbonu karaļnamu aizstāvošajai armijai franču maršala vadībā. Neveicās nabagiem, kārtējo reizi ubagojot citus saimniekus… Reizi par visām reizēm būtu jāsaprot un jāatzīst: pasaules vēsturē, “vismaz” pēdējo 4000 gadu laikā, nekur nav atrodama tāda “Katalonija”, tas ir kārtējais katalāņu nacionālistu melīgais izdomājums, kam naivie latvieši arī tic.

Konkrēti par “referendumu”. Lai ko, piedodiet, “nemuldētu” par šo nelegālo pasākumu, tāds nav noticis – to, ko katalāņu separātisti noorganizēja, nekādi nevar uzskatīt pat par vēlēšanām, kur nu vēl par “referendumu”. Daudzi nacionālisti “balsoja” 10 reizes un vairāk. Tās ir vēlēšanas?

Bija tūkstošiem anonīmu telefona zvanu katalāņu uzvārdu īpašniekiem, piedraudot izrēķināties ar visu ģimeni, ja neiešot balsot. Tas ir “referendums”? Pat ar visiem meliem – kopsummā šie “uzpūstie” 2,2 miljoni “balsotāju” sastāda tikai 42% no Katalonijas iedzīvotājiem (7,5 miljoni). Vai pirmskara demokrātiskā Latvijas Satversme pieļautu valsts iekārtas maiņu ar tikai 42% pilsoņu dalību hipotētiskā visas tautas referendumā? Šodienas Latvijā ko tādu atzītu? Protams, ka nē. Ne Spānija, ne ES nevar atzīt šo nelegālo “farsu” par referendumu vai tautas aptauju. Pat pāvests to neatzīst. Atkal latvieši “saprot un zina” visu labāk par visiem…

Vardarbība. Latvieši “brēc” par spāņu policijas varmācību. No kurienes šādas ziņas? No Katalonijas avotiem? No Delfi? Par Kataloniju Delfos vēl neesmu lasījis nevienu patiesu vārdu – tikai katalāņu separātistu dezinformācijas “atgremojumus”. Tiek runāts par vairāk nekā 900 ievainotajiem. Pieņemsim, bet kur ir šie “ievainotie”? Katalonijas slimnīcās 1. oktobrī ievietotas tikai divas personas. Kur ir pārējie? Kādēļ latvieši neraksta, ka ievainots 431 spāņu policists? Vai miermīlīgie katalāņu “jēriņi” stāvēja, gremoja un noskatījās kā spāņu policisti paši sevi savainoja? Es redzēju spāņu policijas aukstasinību un pacietību, stāvot pret satrakotajiem katalāņu dauzoņām – tikai tad, kad šie, maigi izsakoties, huligāni tieši un fiziski uzbruka policistiem, cerot uz neatbildēšanu, spāņu policisti atbildēja adekvāti.

No pāri par 900 “ievainotajiem” nezin kāpēc slimnīcā ir tikai divi – fenomenāls gadījums jebkuru nemieru vēsturē… BET – varbūt nav nemaz tik neparasti, ja paskatāmies katalāņu izplatītos video. Arī Latvijā, nešaubos, bija redzams video, kurā katalāņu ugunsdzēsēji aizsargā demonstrantus pret policiju (Eiropā video parādījās no katalāņu “avotiem”). Patiesībā tas ir 2013. gada ieraksts, kurā ugunsdzēsēji aizsargā pretnacionālistu demonstrāciju no reģionālās policijas. Vai otrs – policisti aizsargķiverēs ar stekiem sit sēdošus jauniešus (katalāņu ziņu aģentūra to izplatīja kā 1.oktobrī nofilmētu faktu) – taču jebkuram Spāniju pazīstošam cilvēkam skaidrs, ka sarkanās uzšuves policistu formas tērpiem ir tikai un vienīgi mossos d’esquadra – katalāņu reģionālajai policijai, tātad videoieraksts ir no cita datuma. Vai trešais – video redzams, ka spāņu policija (šoreiz tiešām spāņu) ar stekiem sit “pa labi un kreisi”. BET – tas ir īss fragmentiņš, paļaujoties, ka neviens nemeklēs pilnu video, kurš ir YouTube” – tajā skaidri redzams, ka tūkstošgalvains satracinātu dauzoņu pūlis pilnībā aplencis 10-15 spāņu policistus, kuriem nav citu iespēju kā aizstāvēties. Tādu “apstrādātu” video ir simtiem. Un – kur vēl mākslīgās asinis, mākslīgie ieģipsējumi – viss nacionālistu “ekranizācijai”… Interesenti var Facebook pameklēt, piemēram, materiālus par sievieti [Marta Torrecillas], kura, raudot televīzijas kameru priekšā, stāstīja, ka spāņu policisti viņai salauzuši visus labās rokas pirkstus un rādīja kreiso roku. Piecas minūtes pēc izraudāšanās kameru priekšā neatkarīgie žurnālisti Martu “pieķēra” smejoties un brīvi izmantojot visus desmit pirkstus. Sievietei nekas cits neatlika kā atzīties krāpšanā.

Ko īsti pieprasa kataloniešu separātisti? Vispirms:

  • Neatkarību;
  • Sociālismu;
  • Privātīpašuma nacionalizāciju;
  • Spāņu valodas aizliegšanu (tas jau reāli gandrīz paveikts);
  • Kristīgo reliģiju aizliegšanu;
  • Sākt gatavot Katalonijas ekspansiju, lai zem Barselonas diktāta “savāktu” vienā valstī visas paísos catalans – “katalāņu zemes”, kuras, pēc nacionālistu domām, plešas no Alikantes provinces Spānijā līdz Marseļas departamentam Francijā (tas nekas, ka neviena no hipotētiskās “Lielkatalonijas” tautībām sevi neatzīst par katalāņiem).

Kā tas beigsies? Var teikt pilnīgi droši – nekā. Nebūs tāda “Katalonijas Republika”, jo ir absurdi saujiņas apmāto dēļ sadrumstalot demokrātisku un cienījamu valsti. Atbalstīt katalāņu separātistus var tikai “pajoliņi”, bet pasaulē bez liela skaita latviešu “aitu bara” tādu ir ļoti maz (man zināms tikai Venecuēlas diktators Maduro, Spānijas populistu partijas Podemos finansētājs). Viss drīz atgriezīsies “normālās sliedēs”.

Ja jautā manas domas, atbildu, ka Spānijas valdība pārāk vilcinās. Jau 1. oktobrī vajadzēja ievest ne tikai policijas spēkus, bet arī armiju, lai atbruņotu un izformētu nekompetento un nodevīgo reģionālo policiju mossos d’esquadra, apcietinātu daudzus likumus pārkāpušo kataloniešu “valdību”, izslēgtu jebkuru iespēju “balsot” nelegālajā “referendumā” un tāpat izslēgtu iespēju nacionālistu dauzoņām uzbrukt spāņu policistiem. Pietiktu ar armijas klātbūtni vien, lai kopumā ļoti gļēvie nacionālisti “stāvētu pie ratiem”. Ceru, ka tas vēl priekšā tuvākajās dienās. Savā laikā Staļina atbalstītie republikāņi bļāva: No pasarán, bet Franko “tika cauri”! Tā būs arī šoreiz, jo tirānija (katalāņu nacionālisms) neuzvarēs demokrātisko Spāniju.

ARRIBA ESPAÑA!

 

Autors dzīvo Valensijā un Katalonijā

 

P.S. Ja kādam interesē vēsturiski nesagrozīts un faktoloģiski precīzs Katalonijas nacionālistu galveno “argumentu” izklāsts, to var izlasīt manā rakstā portālā Ir.lv 2014. gada 23.septembrī vai spāniski (nedaudz pārveidotā un saīsinātā variantā) digitālajā laikrakstā La Tribuna del País Vasco 2017. gada 9. jūlijā: El “problema” catalán explicado a los letones.

Komentāri (102)

Dr. Bērziņš 24.10.2017. 11.49

Raksts ir pilns ar pretrunām un jābūt pajoliņam, lai to nepamanītu.
Pieminēšu tikai dažas.
Baski esot lepni būt spāņi. Nez kāpēc tikai viņi jau gadiem cīnās par savu neatkarību vai vismaz nopietnu autonomiju. Kaut kur jau to esmu dzirdējis, jā, pareizi, latvieši arī bija lepni padomju pilsoņi.
Katalonijas neatkarību vēloties vien maza daļa katalāņu. Nevar tikai saprast kā “mazā daļa” spēja iebalsot Katalonijas parlamentā vairākumā secesionistus?
Vardarbības arī neesot bijis, cietuši vien 2 katalāņi. Toties 431 spāņu policists guvis ievainojumus. Interesanti kā? Sadzērās un kāvās savā starpā?
Vecbaštiks agresīvi uzbrūk jebkuram viedoklim, kuru izsaka kāds Spānijā nedzīvojošais. Tas ko viņš raksta sakristu punkts punktā ar kāda Latvijā dzīvojoša lielkrievu šovinista uzskatiem, ja rakstā vārdu Spānija aizvietotu ar Latvija. Tie arī stāsta par “mākslīgo” latviešu valodu un visādām šausmām, ko viņiem gatavo briesmīgie latviešu nacionālisti.
Raksta beigās Vecbaštiks ar neslēptu sajūsmu stāsta kā fašists Franko “tika cauri”. Ir jau mūsdienās vēl fašisti un nacisti, gan Latvijā, gan kā redzam arī Spānijā. Jājautā tikai, vai portālam “Ir” obligāti ir jāpublicē viņu viedokļi.

+17
-3
Atbildēt

1

    basta > Dr. Bērziņš 24.10.2017. 12.29

    “neslēptu sajūsmu stāsta kā fašists Franko “tika cauri”.”
    —————
    Ak tu nelieti!!! Nevari pārdzīvot, ka Franko apturēja komunistu plosīšanos, kas deva vielu Džordža Orvela “Dzīvnieku fermai”, droši vien tevi bēdīgu dara arī tas, ka “Baigais gads” nekļuva par “Baigo piecgadi”, kuras laikā krievi būtu visus latviešus iznīcinājuši.

    “Interesanti kā? Sadzērās un kāvās savā starpā?”
    —————
    Nē, sliktās sievietes defektīvā atvase, vienkārši labi trennētie policisti neapmētāja grautiņu rīkotājus ar akmeņiem, jo tad to būtu bijis pilnas slimnīcas un morgi un tieši varas maigās rīcības dēļ daudzi spāņi noilgujušies pēc stingras rokas.

    Arriba España ir tik pat labs patriotiska lozungs, kā “Make America Great Again”, kuru nedabeigtās komunistu cūkas, nelegāļi, nēģeri un pidarasi arī uzskata par fašistisku.

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

BardainaisSigne 24.10.2017. 09.47

Šitais raksts pēc intonācijas man atgādināja kāda Latvijā dzīvojoša krieva rakstīto par ”mākslīgo” latviešu valodu,kuru sarakstījuši vācu baroni,un par seno krievu zemi,kas kādreiz bijusi Latvijas vietā.

+15
-6
Atbildēt

1

    klusais > Bārdainais Signe 24.10.2017. 09.58

    Kaut kā manas asociācijas ir līdzīgas … pats virsraksts jau tāds interesants … par pajoliņiem . Būtu interesanti saprast kā pašu Viesturu varētu dēvēt :)

    +8
    -3
    Atbildēt

    2

    edge_indran > klusais 24.10.2017. 10.15

    “Savā laikā Staļina atbalstītie republikāņi bļāva: No pasarán, bet Franko “tika cauri”! Tā būs arī šoreiz, jo tirānija (katalāņu nacionālisms) neuzvarēs demokrātisko Spāniju.”
    ================================================================================
    Vajag painteresēties par notikumiem Katalonijā 1937.g., kad norisinājās pilsoņu karš Spānijā. Pirms 80 gadiem Katalonijā valdošais un vadošais spēks bija anarhisti-sindikālisti, kuri karoja gan pret Franko, gan staļinistiem Madridē. Toreiz Franko palīdzēja gan Itālijas fašisti, gan Vācijas nacisti, tāpēc “asins nolaišana” ilgi nevilkās.
    Kādu risinājumu pašlaik pieņems vairākums globālā biznesa (virsvaras) vairākums?

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    V.Vecbaštiks > klusais 27.10.2017. 01.01

    Cien “Klusais” – izlasiet, lūdzu, manu atbildi “PontonsPontons” – vismaz daļēji arī Jums būs atbildēts…

    +2
    -3
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > V.Vecbaštiks 27.10.2017. 11.23

    Nekas tur nav atbildēts,jautājums paliek par īpatnējo vēstures traktējumu,kur katalāņi pasludināti par nekad neeksistējošiem viltvāržiem,tāpat,kā viens otrs krievs cenšas latviešus uzdot par pārvācotiem senslāviem.

    +2
    -2
    Atbildēt

    1

    V.Vecbaštiks > Bārdainais Signe 27.10.2017. 14.44

    Lasīt protiet? Ciparus pazīstiet? Neko nesapratāt? – tad gan nevaru palīdzēt, jo pat Spānijā vēl nav izgudrotas ne gudrības, ne saprašanas zāles, ko ar karotīti ieliet mutē. Ja neticiet faktiem (apstiprinātiem un sen pierādītiem) – palieciet savā nezināšanā vai… (labi, neesmu kā Jūs un nepieklājīgs nekļūšu…)

    +2
    -3
    Atbildēt

    1

    BardainaisSigne > V.Vecbaštiks 27.10.2017. 15.00

    Lasīt protiet? Ciparus pazīstiet? Neko nesapratāt? – tad gan nevaru palīdzēt, jo pat Latvijā vēl nav izgudrotas ne gudrības, ne saprašanas zāles, ko ar karotīti ieliet mutē. Nesapratāt,ka pastāv citi vēstures traktējumi un avoti,kurus norādīju?Palieciet savā uzpūtībā un viszinībā,(labi, neesmu kā Jūs un nepieklājīgs nekļūšu…)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Dr. Bērziņš 25.10.2017. 02.10

Autora laulības ar katalānieti arī nesaprotama padarīšana – viņa profilā soctīklos norādīts, ka viņa mīlestība ir tāda Ligita Steipulāne. Vai tā ir tā kataloniete vai nē – ej nu saproti.

+11
-3
Atbildēt

3

    V.Vecbaštiks > Dr. Bērziņš 26.10.2017. 23.47

    Ai-ai-ai, “doktoriņ” – nu neliek Jums miera mana laulības dzīve… Jums paliks labāk, ja pateikšu? Jums grūtības ar lasīšanu vai tikai saprašanu? Vai arī tikai patīk rakņāties svešos palagos, jo pašam no meitenēm/sievietēm bail? Kas Jums būtu jāsaprot? Manā rakstā viss bija ļoti skaidri uzrakstīts – ja Jūs ko nesapratāt un tādēļ vairākkārt ienācāt manos (un ne tikai manos) profilos okšķerēt, bet joprojām neko nesaprotiet – vainojiet savu saprašanu, jo es Jums nevaru palīdzēt…

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    basta > Dr. Bērziņš 25.10.2017. 10.37

    Īstam vīrietim var būt vairākas mīlestības, visiem jau nav kā Dombrovskim, kam sieva tikai formas pēc.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Vinotava65 > Dr. Bērziņš 25.10.2017. 03.15

    Mani viņa FB piesaistīja ieraksts, kurā autors dalās ar šo savu rakstu ar domubiedriem grupā “Mentiras del Independentismo Catalán” (tulk. Katalonijas neatkarības meli), lai to izplatītu kontaktējoties ar Latvijas tūristiem ar mērķi – iemācīt Katalonijas patieso vēsturi. (Citāts no autora FB :”Les ofrezco mi artículo contra las mentiras nacionalistas en el periódico leton “IR”. Claro que está escrito en letón pero en caso puede servir en hipotéticos contactos con unos turistas de Letonia para enseñar la verdadera história de Cataluña.”)

    +5
    -3
    Atbildēt

    1

    V.Vecbaštiks > Vinotava65 26.10.2017. 22.55

    Cienītā – vai Jūs bērnībā nemācīja, ka melot ir grēks? Varbūt paskaidrosiet – kur un kad es šo tekstu uzrakstīju? Cik vien atceros – vēl ne reizi man nav gadījies uzrakstīt vārdu savienojumu “turistas de Letonia”! Vai nu Jūs ko jauciet vai rupji melojiet – vairāk domāju, ka tīši melojiet, lai radītu vēl lielāku naidu pret par Jums vairāk pieredzējušāku un nenoliedzami gudrāku Spānijas pavalstnieku, kurš pie tam nebaidās pateikt arī patiesību acīs “aitu baram”, kuras to vien zina kā “blēt” līdzi barvedim (nu gluži kā padomjlaikos…). Ai, ai,ai, meitiņ – atcerieties māmiņas vārdus, ka melot ir grēks…

    +2
    -5
    Atbildēt

    1

    Vinotava65 > V.Vecbaštiks 27.10.2017. 05.07

    Nemelojiet! Šis citāts ir no Jūsu FB! Izdzēsāt vai nē, tam nav nozīmes! Un iemācieties pieklājību!

    +4
    -2
    Atbildēt

    1

    V.Vecbaštiks > Vinotava65 27.10.2017. 13.31

    Labi, mīļumiņ, man prieks, ka esiet kaut ko iemācījusies! Tas nekas, ka tikai to dažādu tautu folklorā pazīstamo anekdoti par zagli, kurš iejūk viņa ķērāju pūlī un brēc skaļāk par visiem: “ĶERIET ZAGLI!”. Tas jau ir progress, jo citādi ar tiem svešvārdiem un to jēgas apzināšanu Jums “nu ir, kā ir”… Jūsu neprecīzi citētais (jau sākumā) mans komentārs manā profīlā FB “stāv kā stāvējis” un, ja tas bijis pārsūtīts uz patriotisko spēku lappusēm, pie vairākām kurās biedrs esmu arī es, tad tikai tieši tas pats teksts, kas manā profilā, jo nerakstu katrai lappusei atsevišķu “priekšvārdu” (par to variet pārliecināties arī visās FB “vietnēs”, kurām nosūtīju “cienītās” Ivetas Buiķes žultaina naida pret Spāniju pārpilnos rakstus kā uzskatāmu piemēru daļas manu tautiešu aprobežotībai). Māmiņa Jums droši vien bērnībā teica arī sakāmvārdu: “Meliem īsas kājas!” – ļoti trāpīgs sakāmvārds, derētu to iegaumēt…Nesaukšu Jūs par meli pagaidām, jo loģiski pieņemu, ka Jūsu spāņu valoda nav perfekta un īsti nespējiet visu saprast. Par pieklājību gan jautājumi – Kurā vietā biju “nepieklājīgs? Vai ironija un humors tagad ir nepieklājība? (it sevišķi, ja Jūs savos komentāros atļāvāties par mani izteikties tiešām nepieklājīgi un apvainojoši). Kā tur bija tas sakāmvērds par baļķi? – “Cita acī saredz skabargu, bet savā…”. Man dziļi pretīgs ir ļeņinisms, bet Ļeņinam ir frāze, kura kā padoms butu ļoti derīga tieši Jums: “Mācīties, mācīties un vēlreiz mācīties!”….

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu