Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Bize un Neguļa
Kristīne Simsone

Bize un Neguļa. Edmunda Jansona režisētajai animācijas īsfilmai par meitēnu vārdā Bize un viņas iedomu draugu — mošķi vārdā Neguļa — ir potenciāls kļūt par Latvijas ģimenes kino klasiku. Sirdssiltais stāsts vēsta par ikdienišķu un, pieņemu, daudziem pazīstamu situāciju — otrā bērna ienākšanu ģimenē vai, konkrētāk, kā ar to sadzīvo vecākā atvase. Filmu bagātina neuzkrītošs, taču izdevies humors, nepiespiests un plūdens stāstījums, kas spēj uzrunāt gan bērnus, gan vecākus. Kā tas raksturīgi studijā Atom Art tapušajām filmām — arī Bize un Neguļa ir gaumīgs un nostrādāts kinodarbs. Kinoteātrī Kino Bize no 21. līdz 26. oktobrim.

Ievainotais jātnieks. Režisores Ilonas Brūveres dokumentālajam inscenējumam par tēlnieku, Brīvības pieminekļa autoru Kārli Zāli piemīt neapšaubāma informatīvā vērtība — filma būs lielisks kultūrvēstures mācībstundu materiāls. Uzņemta, mijot arhīvu kadrus un inscenējumus ar aktieriem gadsimta sākuma kino stilistikā, filma atgriežas pie monumentālas tēmas — 20. gadsimta pirmajā pusē lielvaru dzirnakmeņos samaltajiem latviešu likteņiem. Lai arī filmā ir vairāki mūsdienu ielaidumi, tajā jūtami trūkst kontekstuālas sasaistes ar aktualitāti, kas spētu skatītāju vest pie jaunām idejām un morālām atziņām, nevis tikai melanholiski gremdētu pagātnes pārdomās vai vispārinoši apcerētu mākslas kā gara brīvības nozīmību. Pirmizrāde 24. oktobrī.

LUX Filmu dienas. Eiropas parlamenta kūrētās filmu dienas katru gadu piedāvā aizvien spēcīgāku spēlfilmu izlasi. Šogad Skandināvijas valstu kopražojuma stāsts par etnisko diskrimināciju 20. gadsimta 30. gados — Sāmu asinis, aizkustinoša liecība par 90. gadu HIV aktīvistu cīņu Francijā — 120 sitieni minūtē, kā arī sociālais stāsts par vācu strādniekiem Bulgārijā — Vesterns. Kinoteātrī Splendid Palace no 22. līdz 24. oktobrim. Ieeja bez maksas, iepriekš piesakoties epastā: [email protected]

Izraēlas filmu dienas. Kinoprogrammā piecas filmas. Īpaši vērts pievērst uzmanību Latvijas un Izraēlas kopražojumā tapušajai dokumentālajai lentei Operācija Kāzas par 70. gados notikušu lidmašīnas nolaupīšanu, ko paveica grupa jauniešu, lai aizbēgtu no Padomju Savienības. Kinoteātrī KSuns no 20. līdz 24. oktobrim.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu