Peldēšana kā tamborēšanas pulciņš • IR.lv

Peldēšana kā tamborēšanas pulciņš

5
Olimpiskā centra Ventspils baseins, kur 4. oktobrī notika traģēdija. FOTO — no privāta arhīva
Ieva Alberte

Vecāki Tomasu atveda uz peldētapmācību trešdien, 4.oktobrī. Mazajā baseinā bija 15 bērni. Visus pieskatīja un mācīja treneris Viktors Zujevs. Peldētapmācību konkrētājā baseinā viņš pasniedza otro gadu. Tika galā. Olimpiskā centra Ventspils vadība neuzskatīja par vajadzīgu nodrošināt trenerim palīgu vai glābēju. Baseins seklākajā vietā ir 0,75 metrus dziļš, un četrgadnieks var nostāties stāvus. Dziļākajā — 1,22 metri. Todien Tomass izprasījās no nodarbības uz tualeti. Nolika malā peldlīdzekli jeb tā saucamo “makaronu” – garenus viegla materiāla pludiņu. Atgriezies viņš ielēca baseina dziļajā galā. Visticamāk, tas notika trenerim aiz muguras. To, ka Tomass ir baseina apakšā, pamanīja kāda mazā peldētāja. Tomasu neizdevās glābt.

Nelicencēta programma

Nav zināms, kāpēc treneris puiku nepamanīja. Olimpiskā centra Ventspils izpilddirektors Jurģis Liepājnieks telefonsarunā minstinās, mēģinot atbildēt, kāpēc notika nelaime. «Mēs patlaban analizējam, kur bija kļūda. Viennozīmīgi pateikt nevaram.» Uz manu norādi, ka šāda atbilde neder gadījumā, kad noslīkst bērns, izpilddirektors mēģina vēlreiz: «Nodarbību vadīja treneris, kurš ikdienā ir arī sporta skolas direktors. Viņam ir augstākā izglītība.»

Ventspils olimpiskā centra Ūdens piedzīvojumu parka pārvaldnieks Māris Millers papildina, ka treneris Zujevs ir izbijis airēšanas treneris, viņam ir pedagoģijas bakalaura grāds sporta zinātnē. «Mēs paļāvāmies uz viņa pieredzi,» Millers stāsta, ka treneris nekad nav prasījis sev papildspēkus. Kas liedza tos norīkot centra vadībai? Millers atbild: «Bet Rimi vienā kasē taču arī nav divi kasieri?»

Pēc nelaimes olimpiskajā centrā Ventspils ieradās Izglītības kvalitātes valsts dienesta speciālisti un secināja, ka konkrētā programa nav licencēta. Dienesta pārstāve Jana Veinberga stāsta, ka peldētapmācību īstenot var divos veidos. Viens ir profesionāla nodarbe sporta skolās, ko regulē un uzrauga valsts. Otrs veids ir peldēšana kā interešu izglītība ar tādu pašu regulējumu kā tamborēšanas pulciņam, un īstenot to var privātā vai pašvaldības iestādē, tikai — pirms tam apmācību programma ir jāapstiprina pašvaldībā, jāsaņem licence.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu