Austrumlatvija pret Latgali • IR.lv

Austrumlatvija pret Latgali

13
Viesturs Kairišs, režisors
Viesturs Kairišs

Daugavpils Universitāti nolemts reorganizēt par Austrumlatvijas Univer-sitāti. Nevis Latgales, bet Austrumlatvijas.

Šoruden rektoram Barševskim beidzas otrais amata termiņš. Pēc likuma tas nozīmē vienu — jāizsludina jaunas rektora vēlēšanas. Daugavpilī tās nav izsludinātas. Iespējams, rektora aizņemtības dēļ — viņš kā ZZS saraksta pirmais numurs kandidēja Daugavpils domes vēlēšanās. ZZS netika ievēlēta. Šobrīd Barševskis pieļauj domu atkal pretendēt uz diviem jauniem rektora termiņiem, jo reorganizētā jau būšot cita augstskola.

Kurš izdomājis surogātnosaukumu «Austrumlatvija»? Universitātes Satversmes sapulce? Vai tā ir Zinātņu akadēmijas vai Izglītības ministrijas vēlme? Normatīvi tāda teritorija Latvijā nav nostiprināta, tātad neeksistē. Rektors skaidro — jaunā universitāte domāta plašākam reģionam, ne tikai Latgalei. Sekojot šai logikai, vai Liepājas un Ventspils augstskolu vajadzētu pārsaukt par Rietumlatvijas? Vai Rīgas Tehniskā universitāte ir domāta tikai rīdziniekiem?

Runāsim atklātu valodu. Šis ir kārtējais solis uz jēdziena Latgale izkastrēšanu no Latvijas kultūrkartes. Mīlestība uz savu kultūru nav separātisms. Šādu viedokli par latgaliešu kultūrtelpas aktīvistiem gan sabiedrībai cenšas uzbāzīgi uzspiest, kā vienīgo pierādījumu «separātismam» piesaucot anonīmus interneta komentārus vai marginālu izsaucienu no pūļa. Jo citu pierādījumu nav. Atšķirībā no pierādījumiem bagātā valsts nodevības scenārija ar aktīvu ZZS līdzdalību, kas redzams «oligarhu sarunās».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu