Uz Latviju ar draudzību • IR.lv

Uz Latviju ar draudzību

Satuvinājies ar latviešu meiteni, Hoseins Fuladamoli nolēma mācības pabeigt Banku augstskolā Rīgā. Foto — Ģirts Ozoliņš, Alise Šulca, Picture Agency
Ieva Puķe

Viņi tikšanās vietai izvēlējušies trokšņainu centra restorānu, it kā gribētu pazust burzmā. Taču tas ir tikai mans priekšstats. Īstam irānim, visticamāk, Rīgas atmosfēra liksies rāma, ielas — pustukšas. Septiņu miljonu pilsētā Teherānā dzīvība valda 24 stundas diennaktī.

«Hoseins Fuladamoli. Nedaudz sarežģīti, bet vari mani saukt vienkārši par Amoli,» uzreiz angļu valodā ierosina vecākais no puišiem. «Darjušs Šeikhans,» priekšā stādās otrs. Lai es labāk saprastu, izrunā pa burtiem. «Sens valdnieka vārds no Persijas impērijas laikiem, esmu līdzīgu dzirdējis Grieķijā, Polijā, Lietuvā.»

Ieradušies Latvijā gandrīz vienlaicīgi, pirms pāris gadiem, Hoseins un Darjušs iepazinās tikai šeit. Nejauši, kādā no Rīgas nedaudzajiem cigāru bāriem. «Viņš dzirdēja, ka runāju persiešu valodā, prasīja: «Vai esi persietis?»» atceras Hoseins. «Izrādījās, ka mūsu mātes nāk no viena apvidus Irānas ziemeļos, tur cilvēki ir ar samērā gaišu ādas krāsu. Daudzi nezina, ka Irānas iedzīvotāji ir dažādu etnisko grupu maisījums. Lielākā daļa runā persiešu valodā jeb farsi, bet daļai ir savi dialekti. No reliģijām pazīstams ne tikai islāms, bet arī kristietība un jūdaisms.»

Latvijas irāņu sabiedrība ir maza, cilvēki saskaitāmi uz abu roku pirkstiem, tomēr oktobra sākumā tā dibināja uzņēmējdarbības sakaru veicināšanas organizāciju, Irānas Baltijas asociāciju. «Visi zina Irānu kā dabasgāzes un naftas lielvalsti, bet mums Latvijai ir arī citi piedāvājumi,» intriģē Hoseins. «Protams, galvenā mūs interesējošā Latvijas nozare ir koks, tomēr varētu būt interese arī par start up industriju, kas šeit ir dinamiska un ātri augoša, tāpat par kosmētikas produktiem.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu