Gandrīz grēksūdze • IR.lv

Gandrīz grēksūdze

6
Uldis Salmiņš. Foto — Alise Šulca, Picture Agency
Indra Sprance

Bijušais Dienas vadītājs Uldis Salmiņš diennakts laikā kļuvis gandrīz par slavenību. Vismaz mediju vidē. 7. oktobrī publiskotā bloga ierakstā viņš košām detaļām izstāstījis, kā oligarhi un īpaši ārpus Rīdzenes sarunām palikušais Andris Šķēle regulēja Latvijas lielāko laikrak-stu. Salmiņš nonāca Dienas mediju valdes vadībā 2010. gada vasarā — tolaik uzņēmums formāli piederēja angļu investoriem Roulendiem, bet redakcijā uzliesmoja asas cīņas un kadru pārmaiņas. Kad Ir otrdien uzaicināja Salmiņu uz interviju, viņa tonis bija gluži cits. Nekādu sīkāku informāciju viņš nevēlējās paust, brīžiem pat liekot jautāt, vai tiešām ir bloga autors. Publicējam gan fragmentus no Salmiņa bloga, gan saīsinātu interviju (izvērsto versiju lasiet irir.lv).

Par Salmiņa rakstīto lūdzām komentārus arī trīs oligarhiem. Ainārs Šlesers neatsaucās. Aivars Lembergs atzina, ka iepazinies ar bloga daļām un par viņu tās neesot patiesas: «Lai tas puika izguļas un dzērumā neraksta muļķības.» Savukārt Šķēle rakstiski skaidroja, ka ar Salmiņu tiešām ticies, laikam trīs reizes. «Tā bija spiesta lieta, jo no manas kompānijas UVK tika lūgta palīdzība milzīgo koncerna AS Diena finanšu problēmu risināšanā,» raksta Šķēle, piebilstot, ka Salmiņu uzskatījis par nepiemērotu amatam, bet viņam esot bijusi nesaprotama «stipra aizmugure». Viedokli lūdzām arī Viesturam Koziolam, kurš apgalvoja, ka, darbojoties Dienā, lēmumus ne ar vienu neesot saskaņojis, savukārt Rīgas tirdzniecības ostas vadītājs Ralfs Kļaviņš nesniedza atbildes.

Kādas reakcijas esat saņēmis pēc bloga, kurā stāstāt par savu lomu oligarhu nopirktajā Dienā?
Pāris īsziņas ir — visnotaļ atbalstošas no cilvēkiem, kas mani pazīst. Galīgi nebiju gaidījis, ka būs tāda publicitāte. Bet temats aktu-āls, galu galā vesela komisija Saeimā darbojas. Taču es neteikšu, ka mērķis man ir ļoti līdzdarboties, drīzāk tas ir personīgi. Par cilvēkiem, kas ir nākuši no tā saucamajiem oligarhiem, kurus kaut kur ir bīdījuši amatos… Man ir uzskats, ka nevar tā melnbalti skatīties un birkas karināt. Arī uz mani attiecas šī birku karināšana. Es nevienam nevaru pārmest, ja kāds saka — ko šitāds te vispār lien. Tas bija par [Latvijas] Radio [valdes] konkursu. Droši vien nevajadzēja tur līst, bet likās… Ja būšu gana spēcīgs kandidāts, būs man iespēja pastāstīt, ko es tur [Dienā] esmu darījis. Īsti nebija. (Pirms radio valdes locekļu apstiprināšanas publiski izskanēja kandidāta Salmiņa vārds, un viņš saņēma kritiku kā oligarhu kadrs, kas nav piemērots sabiedriskā medija vadībai — red.) Nav jau tā, ka man nav ko darīt. Bijušais Dienas uzņēmums — Reģionu mediji — ir mans ikdienas darbs, neiet tur viegli.

Vai ir bijusi kāda reakcija no Ralfa un trim oligarhiem?
Man jau ar viņiem nav kontakta. Ralfu, protams, pazīstu, bet nē — nav bijusi nekāda. Droši vien cilvēkiem nepatīk. Džentlmeņi ir sēdējuši, runājuši un tad viens te varbūt diktofonu…

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu