Ārpus klasifikatora • IR.lv

Ārpus klasifikatora

Beāte Vītola, vīriešu vintage apģērbu interneta veikala Northern Grip vadītāja. Foto — Jānis Pipars, Picture Agency
Marija Leščinska, speciāli Ir

Reiz kafejnīcā sastaptam puisim atzinos, ka šobrīd profesionāli ne ar ko nenodarbojos. Viņa mulsums bija vāji slēpts, un mūsu saruna ātri aizvirzījās uz citām tēmām. Dzīvot pasaulē, kurā cilvēku būtību (vismaz sociālo noteikti) definē nodarbošanās, ir pierasti un nenoliedzami vienkāršāk. Tomēr ar realitāti tam nereti ir visai mazs sakars. Aizvien vairāk ir cilvēku, kuriem svarīgāka par savas rūmītes atrašanu profesiju klasifikatorā šķiet paša vērtību un vajadzību izpratne. Strādāt, lai realizētu sevi. Protams, nav nesvarīgi ar to arī nopelnīt. Taču izšķirošais faktors ir interese. Pārējo var izdomāt.

Divos vārdos: humpalas

Beāte Vītola, vīriešu vintage apģērbu interneta veikala Northern Grip vadītāja

Ideja par lietotu preču veikalos uzietu apģērbu pārdošanu internetā Beātei radās pirms apmēram desmit gadiem. «Man vienmēr ir patikušas drēbes, patikušas humpalas, viss, kas vecs,» viņa smaidot atzīstas. Sākumā tas bija tikai hobijs, ar ko nodarbojās abas ar mammu. Meklēja un pārdeva dažādus sieviešu apģērbus. «Jau pirms tam krāju senas kleitas, par kurām zināju, ka pati tās nekad nevilkšu, nedomājot, ka tam ir kāds īpašs nosaukums — vintage —, līdz atradu internetā, ka tā ir vesela kustība.»

Toreiz likās — ielēkts pēdējā vilciena vagonā. Ārzemēs ar līdzīgu lietu nodarbojās daudzi. Tomēr atskatoties jāsecina, ka šo desmit gadu laikā interneta tirdzniecības apjomi ievērojami pieauguši. «Neviens nevarēja iedomāties, ka tas kļūs tik populāri — visi visu pērk internetā.» Un arī Beātes ideja gadu laikā piedzīvojusi pārmaiņas — no meitenes, kura ķemmē humpalas sava prieka pēc un reizēm padalās ar saviem guvumiem, viņa kļuvusi par uzņēmuma vadītāju. Tajā strādā jau septiņi darbinieki. «Izveido savu sapņu darbu un beigu beigās nevari ar to nodarboties, jo jākrāmējas ar visādiem papīriem,» stāstot, kā aizrit viņas dienas, smejas Beāte.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu