"Delna" aicina Čakšu novērst savas padomnieces iespējamo interešu konfliktu • IR.lv

“Delna” aicina Čakšu novērst savas padomnieces iespējamo interešu konfliktu

2
Veselības ministre Anda Čakša piedalās preses konferencē, kurā informē par veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu. Foto: Zane Bitere, LETA

Sabiedrība par atklātību “Delna” trešdien nosūtīja vēstuli veselības ministrei Andai Čakšai (ZZS) ar lūgumu skaidrot, kā Veselības ministrija (VM) risina iespējamo interešu konfliktu, kurā iesaistīta ministres padomniece, Valsts galvenā onkoloģe Dace Baltiņa. Viņa vienlaikus ir Starptautiskā Viroterapijas centra medicīniskā direktore, vēsta LETA.

26.septembrī veselības ministre publiski paziņoja, ka 3.oktobrī organizēs tikšanos ar medikamenta “Rigvir” kritiķiem un atbalstītājiem, aicinot uz sanāksmi arī “Rigvir” pārstāvjus.

Ņemot vērā, ka ministres konsultante, Valsts galvenā onkoloģe profesore Baltiņa reizē ir arī Starptautiskā Viroterapijas centra medicīniskā direktore un publiski tiek pieteikta kā “holdinga “Rigvir” medicīniskā direktore, “Delna” aicina ministri skaidrot, kā tiks nodrošināta objektivitāte 3.oktobra tikšanās laikā. Par riskiem, kas rodas no Baltiņas vienlaicīgas atrašanās iepriekš minētajos amatos, “Delna” veselības ministri un sabiedrību informēja jau 2017.gada februārī un martā.

Pēc “Delnas” domām, Baltiņa, būdama “Rigvir” pārstāve, ir ieinteresēta gūt uzņēmumam peļņu no preparāta pārdošanas un tas var ietekmēt viņas lēmumus un sniegtās rekomendācijas VM, nodarot kaitējumu sabiedrības veselībai.

Tāpat “Delna” aicināja ministri skaidrot, vai VM ir uzdevusi veikt pārbaudes par mediķu celto trauksmi par preparāta “Rigvir” efektivitāti, norādot uz līdzīgu gadījumu Francijā. 2007.gadā trauksmes cēlēja ārste Irēna Fračone (Irene Frachon) informēja veselības nozares atbildīgās institūcijas par plaši izplatīta medikamenta “Mediator” iespējamiem nāvējošiem blakus simptomiem. Valsts iestādes panāca, ka šo zāļu izplatīšana tiek apturēta.

Komentāri (2)

BardainaisSigne 28.09.2017. 11.38

Kā teica Viļa Lāča varonis Garoza,mums jāpumpē ar visiem pumpjiem,nu jau sākam piepīt nāvējošus blakus simptomus.Vēl derētu kāds mājiens par kanibālismu.

0
0
Atbildēt

0

Mantrausis 28.09.2017. 09.35

Tā ir viena no problēmām Latvijā – “iespējamās” lietas. Šo rindu autors, nekad nebūdams valsts darbā, ir atradies īstā, patiesā un riskantā interešu konfliktā, ne brīdi to neizmantodams un nepieļaudams. Problēma? Skaļi ķērkt par sīkumiem, neesošiem konfliktiem, kurus var pārradīt par esošiem, šādi slēpjot lielas, nozīmīgas problēmas. “Delnas” iniciatīva man atgādina ar sērkociņa palīdzību apturēt ar caureju slima organisma akūtas izpausmes.
Interešu konfliktā var atrasties ikviens. Svarīgi – to neizmantot!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu