Netraucējiet šoferi? • IR.lv

Netraucējiet šoferi?

Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Nellija Ločmele

Trešdaļa no atvēlētā sešu mēnešu darba laika beigusies, un nākamajā nedēļā Ingunas Sudrabas (No sirds Latvijai) vadītā parlamentārās izmeklēšanas komisija slēgtā sēdē apkopos pirmos secinājumus. Deputātiem ir iespēja lasīt oligarhu krimināllietas 117 sējumus, par ko pagaidām katrs krāj savus atsevišķos spriedumus, bet kopējās sēdēs līdz šim nav iztaujāti Rīdzenes sarunu dalībnieki, un būtiska jauna informācija nav atklāta.

Šonedēļ komisija uzklausīja Ir galveno redaktori Nelliju Ločmeli un Rīdzenes publikāciju autori Indru Spranci. Ko Ir paskaidroja Saeimas deputātiem?

Sarunu autentiskums

Kopš Rīdzenes sarunu publiskošanas vairāki to dalībnieki turpina izvairīties no skaidrām atbildēm par viesnīcā sarunāto, dēvējot Ir publikācijas par kompilāciju, viltojumu vai pat pieprasot veikt fonoskopisko ekspertīzi, pirms par tām vispār runāt. Deputātiem dots uzdevums noskaidrot publicētās informācijas atbilstību krimināllietas materiāliem, tāpēc Ir sniedza komisijai paskaidrojumus. Redakcija apliecināja, ka visa Ir publiskotā informācija balstās faktiski notikušās, izmeklēšanas iestāžu fiksētās sarunās viesnīcā Rīdzene un publikācijās šo sarunu saturs ir patiesi atspoguļots. Publicētais aptver gan kriminālprocesā iekļautos sarunu fragmentus, gan tādus, kas no operatīvās izstrādes lietas netika virzīti uz kriminālprocesu. Ir rūpīgi izvērtēja sarunu saturu un publiskoja tikai tos fragmentus, kas satur sabiedrībai būtisku informāciju. Visas sarunas nav pilnībā publicētas, jo tikai sabiedriski nozīmīgas informācijas publiskošana ir pamatota, lai nepieļautu likumu un profesionālās ētikas pārkāpumus gan attiecībā uz privātpersonu korespondences neaizskaramību, gan valsts noslēpuma un izmeklēšanas materiālu publicēšanu.

«Mēs esam dzirdējušas katru zilbi un varam apliecināt — Aivars Lembergs, Ainārs Šlesers, Jānis Dūklavs un citi sarunu dalībnieki ir teikuši ikvienu cenzēto vai necenzēto vārdu, kas ir publicēts,» teikts Ir paskaidrojumā. Ņemot vērā oligarhu lietas nozīmīgumu, Ir aicināja deputātus izmantot viņu īpašās pilnvaras un personīgi iepazīties ar krimināllietas materiāliem, lai par sarunu autentiskumu un citiem jautājumiem varētu sabiedrībai sniegt faktus no pirmavotiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu