Ēnas pār Berlīni? • IR.lv

Ēnas pār Berlīni?

Pauls Raudseps

Atgādiniet — kā vāciski saka «garlaicīgi»? Gandrīz vai katrā ziņā vai viedoklī pirms Vācijas parlamenta — Bundestāga — vēlēšanām šis vārds tika locīts un apspēlēts, jo visiem jau bija skaidrs — stabilā Angela Merkele turpina klusi un bez izrādīšanās darīt savu darbu un ceturto reizi kļūs par valdības vadītāju. Sociāldemokrātiem ies slikti. Vienīgais interesantais jautājums, kas varētu nodarbināt tikai Vācijas iekšpolitikas «feinšmekerus» — kura no mazākajām partijām (FDP jeb Brīvie demokrāti, zaļie vai pretimigrantu AfD jeb Alternatīva Vācijai) iegūs trešo vietu.

Svētdienas rezultāti jau bija apmēram tādi, kādus lika gaidīt gan šie «garlaicīgie» pārspriedumi, gan sabiedriskās domas aptaujas, taču pēkšņi Vācijā viss ir kļuvis pat pārāk interesanti. Vēlēšanu naktī BBC žurnāliste vairākkārt izmantoja vārdu «katastrofa». Financial Times komentētājs Volfgangs Minhaus (Wolfgang Munchau) rezultātus sauc par «šokējošiem». Gan pašā Vācijā, gan citur Eiropā sākusies nervoza taujāšana — kas nu būs?

Izrādās, ka garlaicību no mērenas panikas šķir tikai daži procentu punkti.

Lielā mērā pirmsvēlēšanu prognozes piepildījās. Merkeles CDU/CSU koalīcija pārliecinoši apsteidza visas pārējās partijas, lai gan tās rezultāti bija nedaudz sliktāki par gaidītajiem — ap 36% vietā 32,9%. Sociāldemokrātiem gāja gandrīz tieši tik slikti, cik bija prognozēts. Bet trešo vietu ar 12,6% ieguva AfD — pirms vēlēšanām aptaujas rādīja, ka tā varētu iegūt ap 11%.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu