Nepareizās sliedes • IR.lv

Nepareizās sliedes

Nellija Ločmele

Absurdas lietas parasti pievērš sev uzmanību, jo to aplamība un bezjēdzība ir smieklīga vai neciešama. Tomēr ne vienmēr.

Šajā žurnāla numurā sākam pētījumu sēriju par bērnunamiem Latvijā. Šie raksti nav par to, vai bērnunamos strādā nežēlīgi un nolaidīgi darbinieki, kas padara mazo, bet jau vientuļo cilvēku dzīvi par elli. Šie raksti ir par to, ka pat skaisti renovēts bērnunams ar jaukām tantēm nav īstā vieta bērnam, lai viņš spētu izaugt par personību, kas spēj uzticēties un uzņemties atbildību par sevi un citiem. Bērnunams nevar aizstāt ģimeni, cilvēcisku tuvību.

Lai gan Latvijas politikā jau desmit gadus spriež par bērnunamu likvidēšanu, pērn tajos joprojām dzīvoja 1200 bērnu. Valsts un pašvaldības tam tērēja vairāk nekā 30 miljonus eiro! Tāpēc, ka bērnunami ir darbavietas un izremontētas mājas, kuras nedrīkst zaudēt. Lai gan audžuģimenes aprūpē tikpat daudzu bērnu nesalīdzināmi efektīvāk un mazuļiem labvēlīgāk, bērnunamu sistēma turpina sevi atražot, un tuvākajos gados tās «uzlabošanā» plānots ieguldīt vēl 90 miljonus ES fondu naudas. Absurds! Toties izdevīgs risinājums visiem sistēmas posmiem, protams, izņemot pašus bērnus.

Kā šajā absurdā izaugt? Skaudri to pastāsta divdesmitgadnieks Uldis, kurš lielāko daļu mūža pavadījis bērnunamos. Viņš intervijā ir tikpat atklāts, cik viņa acu skatiens attēlā uz žurnāla vāka. «Es to daru tādēļ, lai cilvēki zina, cik svarīgas ir audžuģimenes. Lūdzu, ņemiet ārā bērnus no bērnunamiem! Tās nav pareizās sliedes. Vienkārši savāciet visus bērnus, un bērnunami būs tukši.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu