Piedalies Eiropas putnu vērošanas dienās! • IR.lv

Piedalies Eiropas putnu vērošanas dienās!

Miljoniem gājputnu rudenī šķērso Eiropu, lai dotos uz ziemošanās vietām Āfrikā. BirdLife International, Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB), Dabas aizsardzības pārvalde un Latvijas vides aizsardzības fonds uzaicina būt par liecinieku putnu migrācijas burvībai 30. septembrī un 1. oktobrī Eiropas putnu vērošanas dienās.

Lielākais BirdLife Eiropas organizāciju kopīgi rīkotais pasākums notiek jau kopš 1993. gada, kas ik gadu pulcē tūkstošiem dalībnieku, piedaloties dažādās ekskursijās un darbnīcās vai vērojot putnu migrāciju individuāli. Šogad 40 BirdLife organizācijas Eiropas un Centrālāzijas valstīs kopā ar partneriem ielūdz uz vairākiem simtiem putnu vērošanas un izzināšanas pasākumu. Putnu novērošanas vietās novērotie putni, kā arī cilvēku skaits, kas piedalījies pasākumā, tiek saskaitīti un nacionālās organizācijas sniedz par tiem informāciju Eiropas centram, kas šogad atrodas Slovākijā.

Tāpēc Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina ikvienu ziņot par novērotajiem putniem portālā Dabasdati.lv vai uz e-pastu [email protected].

Iepriekšējā gadā Eiropas putnu vērošanas dienu ietvaros gandrīz 30 000 cilvēku dažādu pasākumu laikā no 40 valstīm vienas nedēļas nogales laikā novēroja ap 5,8 miljonus putnu. Savukārt Latvijā ap 500 putnu draugu ziņoja par apmēram 42 000 putniem no 154 sugām, informē LOB pārstāvis Agnis Bušs.

Dalība vairāk nekā 30 Putnu dienu ekskursijās un citās aktivitātēs būs bez maksas, tajās piedalīties tiek aicināts ikviens interesents. Putnu dienu pasākumi notiks brīvā dabā, tādēļ dalībniekiem jāpadomātpar atbilstošu apģērbu rudens mainīgajos laika apstākļos. Ieteicami ir ūdensizturīgi apavi un vējjakas. Lai dabas vērošana būtu sekmīgāka, aicinām iespēju robežās ņemt līdzi arī savus binokļus un putnu noteicējus.

Ekskursijas vadīs pieredzējuši ornitologi un dabas vērotāji, kuri palīdzēs atpazīt dažādās putnu sugas un stāstīs par to paradumiem. Pasākumu sarakstu meklējiet www.putnudienas.lv.

 

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu