Liels izaicinājums • IR.lv

Liels izaicinājums

4
Jūlijs Joels Ēdelšteins.
Pauls Raudseps

Izraēlas Kneseta spīkers Jūlijs Joels  Ēdelšteins par mūsu valstu attiecībām, Krievijas iesaistīšanos Sīrijas konfliktā un neonacistu kustībām

Latviju nesen apmeklēja Izraēlas parlamenta Kneseta spīkers Jūlijs Joels Ēdelšteins, kura izpratne par mūsu reģionu nav tikai teorētiska – viņš dzimis Ukrainā un 80. gados cietis no čekas represijām. Kopš izbraukšanas uz Izraēlu kļuvis par vienu no valsts ievērojamākajiem politiķiem un vairākkārt bijis gan valdības ministrs, gan Kneseta spīkers. Izmantojām intervijas iespēju, lai apspriestu gan politiķa disidentisko pagātni, gan šā brīža starptautisko situāciju.

Vai šī jums ir pirmā reize Latvijā?
Nē, esmu te bijis daudzas reizes. Jocīgā kārtā, lai gan tas nebija tik jocīgi, biju šeit neilgi pirms mana aresta 1984. gadā.

Kāpēc padomju vara vērsās pret jums?
Es piedzimu vietā ar līdzīgu likteni kā šai zemei – Čerņivcos Rietumukrainā, kas arī bija iekļauta Molotova-Ribentropa darījumā. Tiesa, uzaugu un dzīvoju citur – Maskavā un Krievijas vidienē. Kaut kādā brīdī iesaistījos ebreju aktivitātēs, lai gan mani neaudzināja kā ebreju. Sāku pats mācīties ivritu, kad man bija astoņpadsmit gadu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu