Žurnāls: Igaunijā notver Krievijas savervētus spiegus kontrabandistus • IR.lv

Žurnāls: Igaunijā notver Krievijas savervētus spiegus kontrabandistus

12
Kontrabandista un spiega Romanova aizturēšanas laikā iegūtie pierādījumi: sejas maska.

Krievija pierobežas kontrabandistus šantažē un izmanto spiegošanā pret kaimiņvalstīm

Igaunijā notverti un par spiegošanu Krievijas labā notiesāti pieci vīrieši, kuri visi bija iesaistīti kontrabandas darījumos, ceturtdien raksta žurnāls “Ir”. Kontrabandistus Krievija uz robežas ar Igauniju vervē, lai viņi sāktu sadarboties kā spiegi un informācijas pienesēji. Kontrabandistu šantāža ir vienkārša un efektīva Krievijas metode informācijas vākšanai, “Ir” šogad jau norādīja Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājs Jānis Maizītis.

Žurnāls stāsta par pieciem Igaunijā notiesātiem spiegiem kontrabandistiem, kuri savstarpēji nemaz nav pazīstami, taču visus savervējis Krievijas Federālais drošības dienests (FDD). Četri no viņiem dzīvoja Pleskavā 40 km no Igaunijas robežas, visiem četriem ir dubultpilsonība – Igaunijas un Krievijas -, bet piektais spiegs dzīvo Igaunijā un ir nepilsonis.

Visi pieci bija parakstījuši sadarbības līgumu ar FDD un saņēma naudu par izpildītajiem uzdevumiem, žurnālam stāsta Igaunijas Drošības dienesta (KAPO) pārstāvis Aleksandrs Tots. Nauda nav bijusi liela, taču tā nav bijusi galvenā, jo FDD kontrabandistus nolika izvēles priekšā – vai nu sēdēt Krievijas cietumā, vai palikt uz brīvām kājām un turpināt savu nelikumīgo rūpalu, zinot, ka Krievijas robežsargi uz to pievērs acis.

Kā stāsta Tots, līdzīgu taktiku Krievijas dienests izmanto arī pret citiem likumpārkāpējiem, ieskaitot hakerus.

Interesanti, ka vienu no šiem spiegiem kontrabandistiem Krievija izmantoja 2014. gadā, lai nolaupītu Igaunijas KAPO virsnieku Estonu Kohveru. Viņu krievi ievilināja slazdā ar sīka kontrabandista Maksima Gruzdeva palīdzību un nolaupīja. Krievijā Kohveram piesprieda 15 gadu cietumsodu par robežas it kā nelikumīgu pārkāpšanu, un tikai pēc gada drošībnieks varēja atgriezties Igaunijā, uz abu valstu robežtilta notiekot notiesāto apmaiņai.

Kohveru Krievija iemainīja pret Igaunijas notverto Krievijas spiegu no KAPO rindām – virsnieku Aleksandru Dresenu, kuram par valsts nodevību 2012.gadā tika piespriests 16 gadu ilgs cietumsods.

Igaunija laikposmā no 2008. līdz 2013. gadam arestēja vairākas augsta ranga amatpersonas, kuras apsūdzēja par spiegošanu Krievijas labā. Viņu vidū bija divi KAPO virsnieki un Nacionālās drošības padomnieks Hermans Simms. Tagad iezīmējusies vēl viena krievu metode – vervēt zemāka līmeņa spiegus starp kontrabandistiem.

Savulaik Maizītis žurnālam teica, ka Drošības policijai Latvijā ir zināma šāda informācija, un SAB šo Krievijas taktiku pieminējis arī 2015. gada darbības pārskatā. Tomēr sīkākas ziņas par šādiem gadījumiem Latvijā nav izskanējušas.

Vairāk lasiet žurnāla rakstā šeit.

 

Komentāri (12)

west 14.09.2017. 20.07

Toties Latvijas DP pēc pavēles tvarsta dusmīgas tantiņas, kuras internetā necenzēti lamā Kalvīti. Tas ir pirmais un vienīgais, kas nāk prātā šīs varonīgās iestādes sakarā.

+4
0
Atbildēt

1

    basta > west 14.09.2017. 21.30

    to west

    Laikam jau maziņš tad vēl biji, bet es atceros, ka par pamatu DP bija Čevera speciāli izveidota IeM struktūrvienība, kas deva maizi čekistiem, kuriem vēl nebija izdevies uzsākt uzņēmējdarbību, vai iekļauties organizētās noziedzības bandās. Ja šobrīd DP arī vairs nav neviena kadru čekas oficiera, vari būt drošs, ka tie ir izaudzinājuši sev cienīgu maiņu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

basta 14.09.2017. 12.29

Cik labi ka Latvijā nav krievu spiegu un pašu nodevēju, kā Igaunijā, Lietuvā vai Polijā un DP un SAB pietiek laika nacionālistiem, kosmopolītiem, homofobiem, trockistiem un riteņbraucējiem!

+4
-1
Atbildēt

0

J.Biotops 14.09.2017. 08.17

Labi gan, ka Latviju nav pārņēmusi tāda agresīva rusofobija, kā igauņus. Mums taču neviens nespiego un kontrabanda gadījumi, ja arī atgadās, tad reti, nenozīmīgi un nu nepavisam ne no Krievijas.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu