Kā skaņu sietiņš • IR.lv

Kā skaņu sietiņš

4
Kārlis Kazāks.
Ieva Puķe

Latvijas novados, kur sakalusāmas izloksnes, cilvēkiem ir sakņu sajūta. Dzirdu savu dzimto valodu – tātad esmu mājās! To, gatavojot jaunu LTV1 raidījumu, novērojis dziesminieks Kārlis Kazāks

Pie ričuka nekā nevar piekabināt ģitāru, tāpēc izmantoju stiprinājumus no velosomām. Klikt, klikt, uzlieku to bagāžnieka sānā un varu braukt! Kārlis Kazāks, izņemdams no apvalka instrumentu, parāda, kādu inovāciju radījis speciāli veloekspedīcijām pa Latviju. «Ar ukuleli ceļot būtu vēl vieglāk, tā ir mazāka. To samācījos spēlēt, taisot bērnu izrādes,» viņš piemin savu komponista pieredzi Nacionālajā teātrī un Dirty Deal Teatro. Vienkāršs, patīkams cilvēks, sarunā uzreiz pārejam uz «tu». Kā sen nesatiktai radiniecei izstāsta par savu atvašu skolas gaitu sākumu: lielais dēls iet 8., meita – 6. klasē, mazajam skuķim gan tikai četri gadiņi.

Arī profesionāli Kārlis paspējis daudz. Apguvis galdnieka profesiju Rīgas Amatniecības vidusskolā, saņēmis maģistra grādu produktu dizainā RTU. No doktora grāda joprojām šķirot neuzrakstītā disertācija. Kādu brīdi viņš arī strādāja interjera dizainā, vadīja savu galdniecību. Sabiedrībā gan vairāk pazīstams kā radošs brīvdomātājs, dziesminieks, vairāku albumu autors, arī televīzijas seja LTV7 raidījumā 1000 jūdžu ekspedīcija. Pēdējos gados ar draugiem uz riteņiem braucis pa savu zemi, rīkojot velomūzikas koncertus, tie dokumentēti divās televīzijas  filmās.

Vasaras lauku ceļojumi atkal ieripināja viņu televīzijas apritē. Kopš pagājušās nedēļas ceturtdienu vakaros LTV1 skatāms Dzirdi balsis ar Kārli Kazāku – «raidījumu cikls, kura mērķis ir fiksēt un vairot izpratni par latviešu valodai raksturīgajām izloksnēm un to lietojumu mūsdienās». Katru pārraidi noslēdz Kārļa sacerēta dziesma kādā no izloksnēm, pie kuru runātājiem viņš ir viesojies. 23. septembrī ar šo dialektoloģisko mūziku Kazāks uzstāsies Rīgā, Nacionālajā bibliotēkā, 14. oktobrī – Rēzeknē, Gorā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu