Ar liesmu tauriņiem Tropu tauriņu mājā sāksies “Tropu rudens” • IR.lv

Ar liesmu tauriņiem Tropu tauriņu mājā sāksies “Tropu rudens”

30
Liesmu tauriņi. Publicitātes foto

No 14. līdz 24. septembrim Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā norisināsies “Tropu rudens”, kura laikā Tropu tauriņu mājā varēs vērot īpaši lielu skaitu košo liesmu tauriņu Dryas iulia.

Liesmu tauriņš (Dryas iulia) Tropu tauriņu mājā ir samērā reti un neregulāri aplūkojama tauriņu suga. “Tropu rudens” laikā tie būs aplūkojami lielākā skaitā nekā jebkad agrāk, atraktīvā lidojuma un košās krāsas dēļ radot asociācijas ar krītošām, lidojošām rudens lapām.

Dabā liesmu tauriņš ir sastopams Centrālamerikā un Dienvidamerikas ziemeļu daļā. Tie dzīvo tropu lietus mežu reģionā, kur ir novērojami mežmalās, gar upēm, nelielos klajumiņos, laucītēs – vietās, kur ir daudz ziedošu augu un iespēja baroties ar tauriņu galveno kārumu – ziedu nektāru. Liesmu tauriņi ir radniecīgi garspārnu tauriņiem jeb helikonīdiem, piemēram, pastniektauriņam. Arī liesmu tauriņi papildus nektāram pārtikā uzņem ziedputekšņus, kas ir bagāti dažādām aminoskābēm un citām uzturvielām, ļaujot tauriņam nodzīvot salīdzinoši ilgu, līdz pat četriem mēnešiem garu, mūžu. Liesmu tauriņi ir viegli indīgi – koši oranžais spārnu krāsojums brīdina plēsējus: “Neaiztiec mani! Esmu indīgs!”.

Liesmu tauriņš ir vidēja izmēra ar ļoti slaidiem spārniem. Tā nosaukumu iedvesmojis spārnu krāsojums – spilgti oranžā krāsā, kas atgādina košas liesmu mēles. Šo sugu 1807. gadā ir aprakstījis vācu entomologs Jākobs Hubners (Jacob Hübner). Sugas latīniskā nosaukuma saknes meklējamas sengrieķu mitoloģijā, kur Driasa (Dryas) vārds ir dots vairākiem tēliem – piemēram, Arejas (Ares) dēlam un Tereja (Tereus) brālim. Terejs bijis viens no Kalidonijas vepra medniekiem. Driasu noslepkavoja paša brālis, kas bija saņēmis pareģojumu, ka viņa dēls Itijs (Itys) kritīs no kāda ģimenes locekļa (Driasa) rokas. Sengrieķu mitoloģijā pazīst vēl deviņus citus tēlus ar šādu vārdu. Savukārt sugas epitets iulia ir latīņu izcelsmes sieviešu vārds ar nozīmi “jauneklīgs/a”.

“Tropu rudens” laikā svētdien, 17.septembrī, plkst. 12 notiks īpaša tematiskā ekskursija “Tropu rudens”. Tās laikā padziļinātāk varēs iepazīt tropu tauriņu pasauli – uzzināt unikālo zīdtauriņa stāstu, saprast, kā tauriņš kūniņā var pavadīt pat vairākus gadus un kādēļ nav iespējams precīzi nevar paredzēt tauriņu izšķilšanās laiku. Ekskursijā varēs iepazīt arī dažādus augus, bez kuriem tauriņu dzīve nebūtu iedomājama.

Dalībnieku skaits ekskursijā ir ierobežots, tādēļ iepriekšēja pieteikšanās ir obligāta. Pieteikties iespējams, rakstot uz [email protected], zvanot uz 67450860 (darba dienās 9.00-17.00) vai aizpildot pieteikuma anketu šeit: goo.gl/SN3Scb.

Dalības maksa ekskursijā ir 3 EUR papildus ieejas biļetei. Ekskursijas ilgums ir aptuveni 90 minūtes.

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu