AM: Mācību "Zapad 2017" laikā pret Latviju iespējamas informācijas operācijas • IR.lv

AM: Mācību “Zapad 2017” laikā pret Latviju iespējamas informācijas operācijas

25
Jānis Garisons. Foto: Ieva Makare, LETA

Gaidāma arī tieša karaspēka demonstrācija robežu tuvumā

Aizsardzības ministrija (AM) sagaida, ka Krievijas un Baltkrievijas mācību “Zapad 2017” laikā pret Latvju varētu tikt īstenotas kiberoperācijas un informācijas operācijas, aģentūrai LETA teica AM valsts sekretārs Jānis Garisons.

Viņš uzskata, ka par “Zapad” Latvijā nevajadzētu radīt lieku paniku, jo kopš 2014.gadā notikušās Krimas aneksijas Latvija ir vairāk finansējuma atvēlējusi aizsardzībai un Baltijā ir palielināta sabiedroto klātbūtne.

AM valsts sekretāram brīžiem rodoties sajūta, ka krievu valodā vēstošie mediji apzināti mēģina radīt ažiotāžu ap šīm mācībām un prezentēt, ka Baltija ir nobijusies un dzīvo šausmās. “Neesam mēs nobijušies un nedzīvojam šausmās. Drošības situācija ar šīm mācībām ir Baltijas ikdiena un normāls stāvoklis, pie kura jāpierod, tāpēc mums jāinvestē savās aizsardzības spējās,” norāda Garisons.

“Mēs sagaidām, ka mācību laikā pret Latvju varētu tikt īstenotas kiberoperācijas un informācijas operācijas. Visdrīzāk, mēs sagaidīsim šādus drošības riskus. Protams, ka gaidāma arī tieša karaspēka demonstrācija robežu tuvumā, taču ikdienā mūs varētu skart jau pieminētās operācijas.”

Garisons gan neatklāja, kā AM rīkosies, ja šādas operācijas tiks veiktas, taču, ja seko informatīvajai telpai, tad Krievija šādas operācijas īsteno regulāri. “Kas jauns varētu nākt klāt? To mēs varam tikai minēt, taču zināms, ka Krievijā ir radīts tā saucamais informācijas un kiberkaraspēks, un būtu diezgan dīvaini, ja “Zapad” laikā šīs vienības netiktu iesaistītas,” piebilda AM valsts sekretārs.

Garisons arī aicināja nespekulēt ar potenciāli nejaušiem incidentiem, kas varētu radīt apdraudējumu Latvijai. Pēc viņa teiktā, vienīgais nopietnais incidents Latvijas pierobežā bija pagājušā gada pavasarī, kad Krievijas lidmašīnas agresīvi pārlidoja ASV karakuģi iznīcinātāju.

Tāpat Garisons aicināja nespekulēt ar izskanējušo versiju, ka Krievijas armija pēc mācībām paliks Baltkrievijā, tādējādi mainot drošības līdzsvaru reģionā. Baltkrievijai ir spēcīga sadarbība ar Krieviju, taču Latvijai nav zināms, vai Baltkrievijas politiķi atļautu palikt viņu valstī Krievijas bruņotajiem spēkiem. “Es šajā jautājumā neceltu ažiotāžu un šajā ziņā es lielus riskus neredzu. Tajā pašā laikā es atgādināšanu, ka Baltkrievijas un Krievijas attiecības attīstījušās viļņveidīgi, taču šobrīd krīze abu valstu attiecībās ir nolīdzināta un sācies aktīvāks sadarbības periods,” piebilda Garisons.

Šobrīd saistībā ar “Zapad” nekādas specifiskas darbības bruņotajos spēkos netiek plānotas. Šajā laikā gan Latvijā notiks iepriekš plānotas mācības, kurās piedalās Latvijas karavīri un sabiedroto vienības, piemēram, Nacionālajā aizsardzības akadēmijā uz vingrinājumiem pulcējušies NATO ģenerāļi. Tās ir regulāras mācības, kas tiek rīkotas neatkarīgi no “Zapad” mācībām. Tāpat Latvijā pastāvīgi atrodas vairāk nekā 1000 karavīru lielā NATO Kaujas grupa un ASV helikopteru vienība, turklāt papildus uz “Zapad” laiku ieradīsies aptuveni 200 karavīru liela ASV vienība. Baltijas jūrā atradīsies arī ASV karakuģis, skaidroja Garisons.

Ņemot vērā Krievijas realizētās informācijas kampaņas, iedzīvotājiem ir jāattīsta kritiskā domāšana un jāsaprot, kurā brīdī mediju telpā tiek iepludināta nepatiesa informācija. Savukārt, AM ir jāturpina attīstīt bruņoto spēku kaujasspējas, uzsvēra AM valsts sekretārs.

“Mēs nekoncentrējamies uz konkrētu datumu, bet savas darbības pieskaņojam jebkurai militārai aktivitātei, kas notiek Latvijas robežu tuvumā. Es arī negribētu zīlēt par ekspertu versiju, ka Krievija nekur neuzbruks, jo nākamgad šajā valstī paredzēts Pasaules čempionāts futbolā. Tajā pašā laikā pieredzēts, ka Krievija ir mēģinājusi mūs pārsteigt, tāpēc es pārāk daudz nenodarbotos ar šādiem paziņojumiem. Tajā brīdī, kad sākam ticēt šādiem paziņojumiem, mēs varam zaudēt modrību, un tas būtu labs veids, kā pārsteigt,” norādīja AM valsts sekretārs.

Jau ziņots, ka Krievijas un Baltkrievijas militāro mācību “Zapad” aktīvā fāze norisināsies no 14.septembra līdz 20.septembrim. Baltijas valstīs ir bažas, ka Krievija mācības var izmantot agresīviem nolūkiem.

Paredzēts, ka militārās mācības “Zapad 2017” Baltkrievijā novēros trīs Latvijas pārstāvji, bet Krievijā – viens.

 

Komentāri (25)

Anonīms 13.09.2017. 09.38

kur mūsu pašu politmafija gājusi pāri – tur putins var skriet pa gaisu ar visiem saviem ģenerāļiem – te vairs nav , ko informēt un baidīt – kas ir baidījušies – ir no valsts aizbraukuši – palikuši tie, kuriem jau vienalga , kurš kungs plēsīs un raus , vai tie, kuri cer, ka pie putina būs labāk

pirms Trešās Atmodas bija pilni mediji ar ziņām par ekoloģiskām katastrofām , ko necilvēcīgās psrs vara radījusi Latvijā

Tagad – nu jau katru otro nedēļu mums deg atkritumu kalni – mēs elpojam melnu gaisu, dzeram netīru ūdeni, ēdam netīru pārtiku

Šorīt ziņās dzirdu, ka nabaga valsts iestādes nespēj noteikt , no kurienes cēlusies neciešama smaka Sarkanaugavā – ak nabadziņi – nespēj saprast …

nu jā – aplis noiets un turpat esam , kur bijām ….

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu