Norvēģijas centriski labējai koalīcijai prognozē vairākumu parlamentā • IR.lv

Norvēģijas centriski labējai koalīcijai prognozē vairākumu parlamentā

22
Premjerministre Erna Sūlberga, Konservatīvā partija. Foto: AFP/LETA

Pašreizējā valdība veiksmīgi izvadījusi Norvēģiju cauri divām krīzēm

Norvēģijas valdošā centriski labējā koalīcija parlamentā saglabās vairākumu, liecina pirmdien pēc parlamenta vēlēšanu iecirkņu slēgšanas izplatītās rezultātu projekcijas.

Premjerministres Ernas Sūlbergas Konservatīvā partija, tās koalīcijas partneri labējā Progresa partija, kā arī vēl divas centriskās partijas izcīnījušas 89 vietas, liecina vēlēšanu komisijas prognozes. Lai parlamentā, kurā ir 169 vietas, nodrošinātu vairākumu, nepieciešamas vismaz 85 vietas, ziņo LETA/DPA.

Vēlēšanu komisijas projekcijas balstītas 95% saskaitīto balsu.

Opozīcijas bloks, kurā ietilpst Jūnasa Gāra Stūres Darba partija, kā arī divi potenciālie partneri – Centra partija un sociālistu Kreisā partija -, atbilstoši prognozēm saņems 80 vietas.

Sūlberga jau paziņojusi par uzvaru vēlēšanās: “Mums jābūt nedaudz piesardzīgiem, bet izskatās, ka vairākums būs tiem, kas nav sociālisti.” Savukārt Stūre atzinis savu sakāvi un vēlēja saviem konkurentiem to labāko. “Tā Darba partijai ir liela vilšanās,” viņš sacīja atbalstītājiem.

Kopš nākšanas pie varas pēc iepriekšējām vēlēšanām 2013.gadā pašreizējā valdība veiksmīgi izvadījusi Norvēģiju cauri divām krīzēm – naftas ieguves nozares krīzei, kas iestājās 2014.gadā pēc naftas cenu krituma, un migrantu krīzei 2015.gadā.

“Mēs gribam [palikt pie varas] vēl četrus gadus, lai turpinātu darīt to, kas ir efektīvs,” vēlēšanu kampaņas laikā sacīja Sūlberga.

Iepriekšējos četros gados labējā koalīcija ir centusies palielināt ekonomisko aktivitāti un, samazinot nodokļus, sagatavot valsti laikam, kad būs izsīkuši tās naftas krājumi.

Savukārt Stūre, kurš ir miljonārs, solīja palielināt nodokļus bagātajiem, lai stiprinātu Norvēģiju kā labklājības valsti un mazinātu nevienlīdzību sabiedrībā.

Tomēr konservatīvajiem un Darba partijai ir kopīga nostāja vairākos jautājumos, tai skaitā, ka jāturpina migrācijas ierobežošana un jāuztur ciešas attiecības ar Eiropas Savienību.

 

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu