Latvijā nonākuši 32 kilogrami ar fipronilu piesārņotas olu produkcijas • IR.lv

Latvijā nonākuši 32 kilogrami ar fipronilu piesārņotas olu produkcijas

42
Olu čaumalas. Foto: AFP/LETA

Tikai septiņi kilogrami neizlietotā produkta atlikuma no tirgus ir atsaukti

Saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) Ātrās brīdināšanas sistēmā patlaban pieejamo informāciju no Latvijā nonākušajiem 143 kilogramiem Vācijas izcelsmes olu produktiem, 32 kilogrami olu masas omletei bija piesārņota ar fipronilu, aģentūrai LETA pavēstīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Pēc viņas teiktā, septiņi kilogrami neizlietotā produkta atlikuma ir atsaukti no tirgus.

Vienlaikus testēšanas pārskati liecina, ka atrastais fipronila daudzums jēlproduktā – olu masā ir teju 50 reizes mazāks nekā daudzums, kura gadījumā var iestāties nopietns risks cilvēka veselībai. Turklāt gatavā produktā, pievienojot citas sastāvdaļas, piemēram, pienu, fipronila koncentrācija tiek atšķaidīta.

Meistere uzsvēra, ka ar fipronilu nav piesārņoti plaša patēriņa produkti, kurus cilvēks var iegādāties lielveikalā, bet parasti šādus produktus izmanto sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi ēdienu gatavošanā un konditorejas izstrādājumu ražošanā.

Jau ziņots, ka EK Ātrās brīdināšanas sistēmā ir ievietots paziņojums, ka šovasar no Vācijas, caur Igauniju saņēmējam Latvijā ir piegādāta, iespējams, ar fipronilu piesārņota produktu partija – 143 kilogrami tādu olu produktu kā olu masa omletei un olu dzeltenumi.

Eiropas Savienības (ES) veselības komisārs Vītenis Andrjukaitis 5.septembrī preses konferencē Tallinā paziņoja, ka saindēto olu skandāls izplatījies 45 valstīs, tas skāris 26 ES dalībvalstis. Skandāls nav skāris tikai divas ES valstis – Lietuvu un Horvātiju. Saskaņā ar EK sniegto informāciju, ārpus ES skandāls skāris Norvēģiju, Lihtenšteinu, Šveici, Honkongu, Kataru, Krieviju, Irāku, Turciju, ASV, Kanādu un vēl vairākas valstis un teritorijas.

Lielveikali Nīderlandē, Beļģijā, Vācijā, Šveicē un Zviedrijā no tirdzniecības izņēma miljoniem olu pēc tam, kad tajās tika atklāta fipronila klātbūtne. Saindēto olu skandāls 7.augustā skāra arī Lielbritāniju un Franciju, kas varēja būt importējušas olas, kas saindētas ar cilvēka veselībai bīstamo insekticīdu fipronilu.

PVD augustā noņēma Igaunijas, Lietuvas un Polijas, kā arī vietējas izcelsmes olu paraugus, lai pārliecinātos par vietējā tirgū pieejamo olu drošumu. Laboratorisko izmeklējumu rezultāti liecina, ka deviņos olu paraugos fipronils nav konstatēts, bet viens paraugs vēl tiek testēts.

Fipronils ir viela, kuru izmanto kukaiņu apkarošanā neproduktīvajiem dzīvniekiem – suņiem, kaķiem un mājas seskiem. Produktīvajiem dzīvniekiem šo insekticīdu izmantot ir aizliegts, jo tā atliekvielas var nonākt pārtikā, piemēram, olās, pienā. Fipronilu aizliegts izmantot lauksaimniecībā, ja galaprodukts paredzēts cilvēkiem lietošanai pārtikā.

 

Komentāri (42)

traductrice 08.09.2017. 09.14

Sākumā “skandāls” skāra 2-3 valstis, tad “izplatījās” uz 14 valstīm, ar piezīmi, ka Latvijā nekas nav nonācis. Tagad jau izrādās, ka Latvijā šis tas nonācis tomēr ir, bet nu tāds “sīkumiņš”, pavisam mazās koncentrācijās, ko atšķaidot ar pienu un miltiem, var reducēt turpat līdz 0.

Visticamāk, datus par daudzumiem un koncentrācijām mēs uzzināsim tikai tādā mērā, cik PVD gribēs kaut ko pārbaudīt un publiski paziņot. Patiesie ar visādām indēm (ne tikai finopriliem) saindētas pārtikas apmēri mums un pašam PVD paliks aizberga neredzamā daļa.

0
0
Atbildēt

4

    Anonīms > traductrice 08.09.2017. 10.35

    es uzskatu, ka PVD ir jāmaina vadīBA – NU JOHAIDĪ – nu cik var – nu vistas nomoka plikas un beigtas, cūka ir dzīva būtne – nu kas mēs esam – ļaunaki par stalina slepkavām , ka tā izturamies ?

    Ja PVD esošā vadība nespēj tikt galā ar uzdevumiem , tad jālaiž pie teikšanas cita

    un Kučinskis – bļedj – nelieties un Vējonis – arī nelietis, mums stāsta, ka mums esot labs lauksaimniecības ministrs – atlaist visus trīs – lai iet bietes ravēt, tagad raut !

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > traductrice 08.09.2017. 12.07

    Netraucē biznesmeņiem pelnīt naudiņu!Kā Biotops un WAT saka,valstij nav jāiejaucas ekonomikā.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > traductrice 08.09.2017. 13.14

    Netraucē biznesmeņiem pelnīt naudiņu

    ————————-

    atkritumu biznesam arī nedrīkst traucēt. Zviedrijā mēslu vēl daudz, bet ja kas atgadās, tad Rasnačs (atvainojos – Gerhards) vainīgs

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > traductrice 08.09.2017. 13.16

    Sākumā “skandāls” skāra 2-3 valstis

    ————–

    Vai ir kas dzirdets par to kā Latviju skāris VW CO2 izmešu skandāls? ASV nomaksāja miljardus, Latvijā laikam “0”

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Anonīms 07.09.2017. 19.50

neticu, ka paši žurnālisti šitiem meliem tic – nu kādi 32 kg …

to ko REiropa metīs laukā , to atvedīs uz AEiropu

Naciķu VARAM kā saka atvērusi durvis visa veida Eiropas atkritumiem

PVD arī – jādomā taču, ka ir akls – ja neredz kā vistas un cūkas moka, kāpēc lai redzetu , kas olās iekšā

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu