FOTO: Magonim tiesa maina drošības līdzekļus - atstāj spēkā aizliegumu izbraukt (papild.) • IR.lv

FOTO: Magonim tiesa maina drošības līdzekļus – atstāj spēkā aizliegumu izbraukt (papild.)

45
Limbažu tiesa: apsūdzētie Oļegs Osinovskis (no kreisās) un Uģis Magonis.
Ieva Cielava

Limbažu tiesa noraida lūgumu Osinovska lietu nodot izskatīšanai Igaunijā

Limbažu rajona tiesa piektdien noraidīja Igaunijas miljonāra uzņēmēja Oļega Osinovska aizstāvju lūgumu sadalīt “Latvijas dzelzceļš” (LDz) bijušā vadītāja Uģa Magoņa kukuļošanas krimināllietu un daļu par viņu nodot izskatīšanai Igaunijas tiesā. Nākamā tiesas sēde šajā lietā Limbažu tieša notiks 2018.gada 15.janvārī, ziņo LETA. Savukārt Magonim tika mainīti drošības līdzekļi.

Tiesnesis lēmumu noraidīt Osinovska advokātu lūgumu pamatoja ar to, ka lielākā daļa liecinieku atrodas Latvijā, tādēļ būtu apgrūtināta viņa nokļūšana uz Igaunijas tiesu.

Pirms lēmuma pieņemšanas Magoņa advokāts Jānis Rozenbergs norādīja tiesai, ka aizstāvība neiebilst pret kriminālprocesa sadalīšanu un Osinovska lietas nodošanu Igaunijas tiesai.

Arī prokurore norādīja, ja tas veicinās tiesas gaitu, tad lietas nodošana Igaunijas tiesai būtu jāvērtē tiesai. 

Tiesa jautājumā par drošības līdzekļa maiņu Magonim atstāja spēkā aizliegumu apsūdzētajam izbraukt no valsts, bet atcēla aizliegumu tikties ar Osinovski un samazināja drošības naudu par 200 tūkstošiem eiro.

Prokurore atbalstīja drošības līdzekļu Magonim – izbraukt no valsts un kontaktēties ar Osinovski – atcelšanu, bet lūdza paturēt spēkā pilnu drošības naudu, lai Magonis neizvairītos no tiesas.

Prokurore Evita Masule apstiprina, ka 499 500 eiro lielais kukulis Magonim dots par to, lai kompānija “Latvijas Dzelzceļš ritošā daļa” iepirktu četras dīzeļlokomotīves no Oļegam Osinovskim piederošās kompānijas “Skinest Rail”. Magonis par šo darījumu pieprasījis 800 tūkstošus eiro – 200 tūkstošus eiro par katru lokomotīvi, taču, savstarpēji vienojoties, naudas summu izdevies samazināt līdz 500 tūkstošiem. Masule apstiprina, ka darījums ir noslēdzies un visas četras lokomotīves uzņēmumam ir piegādātas.

Pirmstiesas izmeklēšanā nav gūti pierādījumi tam, ka pusmiljonu lielais kukulis bija paredzēts sadalīšanai arī citām personām, ne tikai Magonim vienam pašam. Taču izmeklēšanā sniegtajos paskaidrojumos atklājies, ka daļa naudas bija paredzēta, lai nodrošinātu Krievijas dzelzceļa labvēlīgu attieksmi pret Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīcu, kuras vairākuma akcionārs ir “Skinest Rail”. “Bet, vai tas tā arī bijis paredzēts, to grūti pateikt. To, kas noticis Krievijā, mēs nevaram noskaidrot,” skaidro Masule.

Prokurore ir pārliecināta, ka nav iemesla apšaubīt Limbažu rajona tiesas objektivitāti tikai tāpēc, ka tā neatrodas Rīgā, taču skaidro, ka sākotnēji nosūtījusi lietu izskatīšanai Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesā, jo vairākums liecinieku dzīvo un strādā Rīgā, bez tam ir arī liecinieki no Daugavpils un ārzemēm. 

Kopumā tiesā tiks aicināti 28 liecinieki. Par ierašanos uz tiesu liecināt šiem cilvēkiem būs jākompensē ceļa izdevumi.

Jau ziņots, ka Limbažu rajona tiesa piektdien sāka skatīt “Latvijas dzelzceļa” bijušā priekšnieka Uģa Magoņa un igauņu miljonāra Oļega Osinovska krimināllietu par lielāko skaidras naudas kukuli, ko KNAB jebkad izdevies pieķert. 

Tiesā ieradās abi apsūdzētie. Osinovska advokāti pieprasīja, lai lieta tiktu sadalīta – viena daļa attiektos uz Osinovski kā privātpersonu, otra uz Osinovskim piederošo uzņēmumu “Skinest Rail”. Tāpat advokāti pieprasīja tiesai Osinovska lieu pārsūtīt tiesāšanai viņa dzimtenē Igaunijā.

Tiesā nav ieradies uzņēmuma “Skinest Rail” juridiskais pārstāvis.

Lieta par lielāko skaidras naudas kukuli


“Ir” jau ziņoja, ka KNAB aizturēja Magoni 2015. gada augustā, kad viņš bija atceļā no tikšanās ar Osinovski Igaunijā. Par Magoņa automašīnas bagāšniekā atrastiem 499 500 eiro viņiem uzrādītas apsūdzības par kukuļa ņemšanu un došanu lielos apmēros, kas draud ar vairāku gadu cietumsodu. Avoti “Ir” brīdina – ļoti iespējams, ka tiesājamie centīsies panākt, lai skaļā kukuļa lieta tiktu klusi izskatīta aiz slēgtām durvīm.

Magoņa advokāts Jānis Rozenbergs apstiprināja “Ir”, ka apsprieduši ar Magoni slēgtas sēdes iespēju, taču nolēmuši, ka, visticamāk, to nepieprasīs. Taču advokāts pieļāva – iespējams, slēgtu procesu lūgs Osinovska pārstāvji.

Lietu skatīs tiesnesis Kārlis Jansons, pie kura tā aprīlī pārceļoja no Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesas, kur to iztiesāšanai bija nosūtījusi prokuratūra. Likums ļauj lietu skatīt pēc apsūdzētā vai liecinieku vairākuma atrašanās vietas, taču Latgles priekšpilsētas tiesnese Inara Janēviča tūlīt pēc lietas saņemšanas nolēma nosūtīt to uz Limbažu tiesu, pamatojot, ka noziegums tika pārtraukts tai piekritīgajā Salacgrīvas novadā.

Limbažos lietu nozīmēja Jansonam, kurš iepriekš bijis maigs pret dzērājšoferiem un cigarešu kontrabandistiem. Pēc skandaloza sprieduma, kurā par braukšanu dzērumā 2014. gadā viņš attaisnoja bijušo Ādažu pašvaldības policijas vecāko inspektori Andru Veipu, Tiesnešu disciplinārkolēģija Jansonu sodīja ar rājienu par neatbilstošu rīcību un likuma “Par tiesu varu” pārkāpumu, jo viņš nebija izpildījis pienākumu noskaidrot patiesību.

Ja tiesnesis Jansons uzskatīs, ka lieta slēgtā sēdē jāiztiesā, “lai aizsargātu profesionālo noslēpumu vai komercnoslēpumu” Osinovska biznesā, tad iesaistītajiem būs izdevies apjomīgo tiesas procesu ne tikai aizbīdīt uz mazpilsētas tiesu, bet arī liegt tajā dalību medijiem, kas varētu informēt sabiedrību. Prokurore Evita Masule pēc būtības “Ir” neatbildēja, vai slēgts process šajā lietā atbilstu sabiedrības interesēm.

Ar izmeklēšanu pazīstami avoti arī bažījas, ka šādā klusā lietas gaitā apsūdzības panti varētu tikt mainīti no kukuļošanas uz tirgošanos ar ietekmi, par ko pienākas krietni vieglāks sods. Centieni panākt “vājāku” pantu jau bijuši. Pērn intervijā “Ir” toreizējais KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs atklāja, ka 2015. gada rudenī viņam piedāvāts miljonu eiro liels kukulis, lai šo lietu kvalificētu kā tirgošanos ar ietekmi.

Magoņa un Osinovska apsūdzība nav detaļās zināma, jo ar to nevēlas iepazīstināt ne prokuratūra, ne apsūdzētie. Tomēr “Ir” zināms, ka izmeklēšanā gūti pierādījumi – gandrīz pusmiljonu lielais kukulis saistīts ar četru lietotu dīzeļlokomotīvju iegādi, kas tika izsludināta 2015. gada februārī. “Latvijas dzelzceļa” meitaskompānija “LDz ritošā sastāva serviss” tās grasījās iepirkt no Osinovskim piederošā “Skinest Rail”. Darījuma kopējā summa tiek lēsta ap desmit miljoniem eiro. Pirms tam Osinovska kompānija šādas četras lokomotīves bija iegādājusies no Igaunijas valsts uzņēmuma “EVR Cargo” tikai par diviem miljoniem eiro.

Vairāk par šo lietu lasiet žurnāla “Ir” rakstā.

(papildināta ar jaunāko informāciju no sākuma)

Komentāri (45)

Anonīms 07.09.2017. 16.15

kā es sparotu – visi ir ņemuši vērā lemberga draudus rēderam – par to mūža nenodzīvošanu un komentārus vairs nerakstīs

vai tiešām man vienai jāspārda tiesu sistēma un magonis?

+8
-2
Atbildēt

2

    tvverotajs > Anonīms 07.09.2017. 22.14

    Nevar jau zināt kādus pierādījumus šoreiz KNAB būs savācis, t.i., vai būs kādi pierādījumi, ka saņemtā nauda ir kukulis par LDZ iepirktajām lokomotīvēm, vai arī nāksies samierināties ar Osinovska versiju, ka nauda tika dota par Krievijas dzelzceļa vadītāja lobēšanu.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    klusais > Anonīms 09.09.2017. 10.19

    Starp citu drīz pēc tam Jakuņins smuki pameta KDz vadītāja amatu . Sakritība ?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

traductrice 08.09.2017. 14.34

Prokurore atbalsta drošības līdzekļu Magonim – izbraukt no valsts un kontaktēties ar Osinovski – atcelšanu, bet lūdz paturēt spēkā pilnu drošības naudu, lai Magonis neizvairītos no tiesas.

—-

Vot, to es saprotu! Ja ir tāds prokurors, tad aizstāvība var mierīgi iet gulēt. Protams, korupcijā apsūdzētu ierēdni no izvairīšanās no tiesas var atturēt tikai drošības nauda, nekas cits. Pierādīts daudzkārt. Tagad vien atliek cerēt, ka Magoni nepiemeklēs smaga kaite.

+6
-2
Atbildēt

2

    lno > traductrice 08.09.2017. 15.14

    Kāds ĢP, tādi prokurori:)

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > traductrice 08.09.2017. 16.16

    Nākošā sēde janvārī. Nu varam zīlēt, kurā slimnīcā nabadziņam ārstēs pēkšņi atklāto laventozi ar sportiskiem simptomiem.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    basta > lno 08.09.2017. 19.36

    to lno

    Ko tad gaidīji no padumjās miļicijas, Solncevas brigāžu struktūrvienības, ar ko krievu fašisti saskaņo savus vandālisma aktus?

    Rasnačs neko nevar kontrolēt, bet ja varētu, Kukulītis uzreiz viņam atņemtu pielaidi valsts noslēpumiem.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu