Diktatora bumbas • IR.lv

Diktatora bumbas

6
Ziemeļkorejas centrālās ziņu aģentūras 3. septembrī izplatīts foto: Kims Čenuns (centrā) pie Ziemeļkorejas Kodolieroču institūtā izstrādātās ūdeņraža bumbas prototipa.

Amerika un tās sabiedrotie samulsuši – kādi ir Ziemeļkorejas līdera rīcības dzinuļi?

Ko vēlas Kims Čenuns?

Uz to ir grūtāk atbildēt nekā uz tehniskiem jautājumiem par Kima bumbām un izmēģinātajām raķetēm, kurām amerikāņu, japāņu un dienvidkorejiešu militārie izlūkdienesti ar bažām seko līdzi jau gadiem ilgi. Pēc pagājušajā svētdienā pazemē veiktās detonācijas ir vairāk zināms par Ziemeļkorejas kodolarsenāla jaudu, taču pagaidām nav pārliecinošu pierādījumu ziemeļkorejiešu apgalvojumam, ka tagad viņi pirmoreiz izmēģinājuši pašu radītu ūdeņraža kaujasgalviņu.

Sešu gadu laikā, kopš Kims mantoja varu no tēva un sāka nežēlīgi linčot katru, kas iebilda pret viņa plāniem (piemēram, februārī vismaz piecām augstām armijas amatpersonām tika izpildīts nāvessods, nošaujot ar pretgaisa raķetēm), analītiķus vairāk par visu interesē, kādi ir patiesie 33 gadus vecā diktatora rīcības iemesli. Vai stratēģiska vēlme demonstrēt savu varenību? Pašsaglabāšanās mēģinājums? Vai varbūt narcisma izpausme, talkā ņemot kodolieročus?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu