Slepenais prezidents • IR.lv

Slepenais prezidents

5
Aivars Ozoliņš

Saeimai jālemj par Valsts prezidenta ievēlēšanu atklātā balsojumā

Šonedēļ Saeima lemj, vai nodot Juridiskajai komisijai tautas iniciatīvu par atklātu balsojumu Valsts prezidenta vēlēšanās. Šī nav pirmā reize, kad Saeima lemj, vai arī prezidents jāievēlē atklātā balsojumā. 2015. gadā šādu priekšlikumu bija iesniegusi Nacionālā apvienība, un to atbalstīja arī Vienotība. ZZS vispirms norāva kvorumu Saeimas sēdē, kad bija jālemj par likumprojekta nodošanu komisijai, pēc tam kopā ar Saskaņu un No sirds Latvijai balsoja pret.

Slēptā koalīcija pašlaik ir tā pati. Taču fonā tagad ir KNAB ierakstītās oligarhu sarunas Rīdzenē, no kurām skaidrs, ka ZZS un Saskaņa gan plānoja kopīgu valdību, gan arī kopīgi lika amatā valsts augstāko amatpersonu. Tas abām bija politiski iespējams tikai tāpēc, ka bija slepeni.

Tautas iniciatīvas ierosinātāji atgādina, ka balsojums par Valsts prezidentu ir palicis vispār vienīgais aizklātais balsojums Saeimā. Visi pārējie – gan par likumprojektiem, gan par amatpersonām – ir atklāti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu