VID: "Aplokšņu" algu izmaksas iespējamais organizators ir bijusī Valsts policijas amatpersona • IR.lv

VID: “Aplokšņu” algu izmaksas iespējamais organizators ir bijusī Valsts policijas amatpersona

28
Foto: Zane Bitere, LETA

Tas ir pirmais precedents par šāda veida noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu

Šogad augustā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde aizturēja divas personas, kas figurē kriminālprocesā par “aplokšņu” izmaksu darbiniekiem kādā apsardzes uzņēmumā Rīgā. Iespējamais noziedzīgo darbību organizators ir bijusī Valsts policijas amatpersona, aģentūru LETA informēja VID.

Abas personas ir atzītas par aizdomās turētām, un tiesa tām piemērojusi drošības līdzekli – apcietinājumu. Tas ir pirmais precedents par šāda veida noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, uzsvēra VID.

LTV raidījums “Aizliegtais paņēmiens” 4.septembrī ziņoja, ka Finanšu policija par aplokšņu algu maksāšanu darbiniekiem aizturējusi apsardzes kompānijas “Verge” īpašnieku Edgaru Mētru un, iespējams, arī kādu Valsts policijas amatpersonu. Pēc raidījuma rīcībā esošās informācijas, otrs aizturētais ir Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Zemgales iecirkņa priekšnieks Rolands Strauts, kurš, iespējams, bijis visa organizators. Organizējot dažādus darījumus, viņš stādījies priekšā ar citu vārdu.

VID aģentūru LETA informēja, ka, turpinot izmeklēt kriminālprocesu par juridiskas personas veiktu darba samaksas noteikumu pārkāpšanu, VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētājs konstatēja, ka abas kriminālprocesā iesaistītās personas turpina veikt noziedzīgās darbības un izmaksāt “aplokšņu” algas arī cita uzņēmuma darbiniekiem, kuru viņi pārstāv. Minētās personas turpināja to darīt arī pēc tam, kad pret minēto uzņēmumu tika uzsākts kriminālprocess. Iespējamais noziedzīgo darbību organizators ir bijusī Valsts policijas amatpersona.

Abi uzņēmumi nodarbojas ar apsardzes pakalpojumu sniegšanu, un VID iesniedza nepatiesas ziņas saturošas atskaites par darbiniekiem izmaksātās atlīdzības apmēru. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā gūtie pierādījumi liecina, ka viena no noziedzīgajā nodarījumā iesaistītajām personām ir bijusī Valsts policijas amatpersona. Šī persona nebija noformēta kā uzņēmuma darbinieks vai pilnvarotā persona, kura, lai slēptu savu darbību un patiesos nodomus, apsardzes uzņēmuma darbiniekiem stādījās priekšā ar izdomātu vārdu.

Veicot 23 kratīšanas Rīgā un Rīgas apkārtnē, tajā skaitā apsardzes objektos, tika izņemti dažādi noziedzīgā nodarījuma pierādīšanai svarīgi priekšmeti. Visi iegūtie pierādījumi tiks izvērtēti un analizēti turpmākajā kriminālprocesa izmeklēšanas laikā, norādīja VID.

Grozījumi Krimināllikumā, kas paredz, ka darba devējam par grāmatvedības uzskaitē neuzrādītu algas jeb “aplokšņu algas” izmaksu var piemērot kriminālsodu, stājās spēkā 2016.gada 7.aprīlī. Viens no VID mērķiem ir brīvprātīgas nodokļu saistību izpildes veicināšana. Vēršam uzmanību, ka atalgojuma sistēmas sakārtošana, godprātīga nodokļu saistību izpilde un godīgas konkurence uzņēmēju vidū mazinās ēnu ekonomiku valstī un ilgtermiņā būs ieguvums visiem godprātīgajiem darba devējiem, darba ņēmējiem un sabiedrībai kopumā.

Visas minētās darbības VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji veica kriminālprocesa ietvaros, kas uzsākts 2017.gada martā pēc Krimināllikuma 217.1 panta. Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Valsts policijā aģentūrai LETA apstiprināja, ka Strauts savulaik ieņēma Rīgas reģiona pārvaldes Zemgales iecirkņa priekšnieka amatu, taču pērn no dienesta atvaļināts. Iecirkņa priekšnieka pienākumus viņš nepildīja jau no 2015.gada.

Informācija “Firmas.lv” liecina, ka ar VID Finanšu policijas šī gada 26.aprīļa lēmumu piemērots arests SIA “Apsardzes dienests “Verge”” reģistrētajam pamatkapitālam 2845 eiro apmērā.

“Verge” ir reģistrēta 2012.gadā. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Edgars Mētra. 2016.gadā uzņēmums strādāja ar 180 566 eiro apgrozījumu un cieta 36 195 eiro lielus zaudējumus. Apgrozījums samazinājies par 41%, salīdzinot ar 2015.gadu, bet peļņa sarukusi par 20%.

Aizvadītajā gadā uzņēmumā strādājuši 48 darbinieki. Tā juridiskā adrese norādīta Rīga, Augusta Deglava iela 124-99.

 

Komentāri (28)

basta 05.09.2017. 11.51

Kā zināms, Saakašvili, sākot reformēt valsti, pirmais padzina milicijas vadību, par ko izsauca Putina dusmu lēkmi. Lai Latvijā kas mainītos, ir jāatbrīvojas no Mihasa https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D1%86%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%83%D0%BF%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0, kas jau vairāk kā 20 gadus savā kabatā tur Latvijas noziedzību un tiesībsargājošos orgānus, stiendiātiem

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu